”A good reputation can be used to buy cooperation from others, even people we have never met”. Så lyder ett citat från den populära föreläsaren Rachel Botsman då hon gästade TED Talk. Under föreläsningen (missa inte!) förklarar Rachel att ”The currency of the new economy is trust”. Trovärdighet och rykte har större betydelse än pengar, något som kommer bli ännu starkare i framtiden.
Samma sak gäller inom konsultbranschen. Bara det faktum att 75 procent av alla anställningar sker genom kontakter, säger en hel del och i konsultbranschen är siffran säkerligen högre. För att någon ska rekommendera dig krävs ett gott rykte. Hur är det med ditt nuvarande konsultuppdrag, fick du det genom referenser och kontakter?
I privatlivet gäller samma sak. Kontakter och rykten är det som ofta gör att du får dejta den där snygga personen, landar ett andrahandskontrakt eller blir bjuden på en trevlig fest med intressanta människor.
Men då är frågan; har du koll på ditt rykte? Vet du vad folk verkligen tycker om dig? Och har du en plan för vad du vill att andra ska säga om dig då du inte är närvarande? Är inte ditt professionella rykte egentligen mycket mer värt än ditt CV eller din konsultprofil? Som Rachel säger ”The CV will be a relict from the past”
För två veckor sedan gästbloggade Per Frykman från ”Ditt professionella rykte”. Han hjälper klienter att kartlägga och vidareutveckla sina professionella rykten. Självklart ville jag också ta del av mitt professionella rykte och arbeta med det på ett professionellt.
För att analysera ens rykte behöver ungefär 15 personer väljas ut. Kunder, kollegor, chefer som arbetar tillsammans med dig eller tidigare har arbetat med dig. Efter några dagars betänketid hade jag sammanställt en lista på 17 personer som jag kände att jag arbetat tillräckligt länge och nära med för att de skulle hunnit lära känna mig. Av Per fick jag ett färdigskrivet email med en länk till en enkät med sju frågor. Detta email skickade jag vidare till de utvalda. Självklart besvarades frågorna helt anonymt. Sedan fick jag själv en enkät där jag skulle besvara frågor om exempelvis när jag känner mig mest engagerad eller vad som är unikt med mig. Inga enkla frågor men värdefulla att tänka på! Därefter var det bara att vänta.
Efter två veckor träffades Per och jag för att gå igenom analysen av mitt rykte. Från Per fick jag flera dokument. Dels huvuddokumentet en presentation av mitt professionella rykte i en rubrik och två stycken. Jag fick även ett bakgrundsdokument med mer information vad folk hade svarat, information om vad jag själv har svarat, kort vad folk anser att jag kan förbättra samt en längre analys och tips på vad jag kan göra i framtiden för att vårda mitt rykte.
Detta fick sedan smälta in och några mindre korrigeringar gjordes innan jag träffade Per igen som gav mig fler tips hur jag ska arbeta och förbättra mitt professionella rykte. Slutresultat ser ni här nedan;
Nästa steg är att arbeta vidare med vad jag vill att mitt rykte ska vara i framtiden. Hur vill jag uppfattas? Dessutom håller jag på att ta fram en ”Reputation resumé”. Istället för ett traditionellt CV (reliken från förr ni vet) blir det ett dokument på ungefär en sida indelat i tre delar.
1. ”Mitt professionella rykte”, det vill säga det jag redan har kartlagt.
2. ”Next Big Thing” vad jag vill åstadkomma i framtiden. Ambition och motivation slår erfarenhet!
3. Highlights från tidigare erfarenheter. Slutligen en kort beskrivning av vad jag har gjort på bara ett stycke. Men som istället för ett traditionellt CV lyfter jag endast fram highlights som kan hjälpa mig framåt.
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
aug 14 2018 · Konsult, Konsultprofilstips
mar 22 2018 · Konsultprofilstips
mar 15 2018 · Konsultprofilstips
maj 14 2014 · Konsultprofilstips, Whitepaper
jan 30 2014 · Försäljning i konsultbolag, Konsultprofilstips
okt 24 2013 · Konsultprofilstips
feb 27 2013 · Konsultprofilstips
feb 07 2013 · Konsultprofilstips
jan 24 2013 · Konsultprofilstips
dec 05 2012 · Konsultprofilstips
okt 25 2012 · Konsultprofilstips
sep 13 2012 · Konsultprofilstips