”In consulting, your professional reputation is everything”

september 13, 2012 · Konsultprofilstips

Skrivet av: Per Frykman

Vi på Cinode är stolta att presentera Per Frykman som dagens gästbloggare. Per är pionjären som hjälper sina klienter att forma och stärka sina professionella rykten. Dessutom är han en mycket uppskattad föreläsare, författare och konsult.
—-

Let´s face it – som konsult är ditt professionella rykte allt du har. Victor Cheng, en välkänd mentor för toppkonsulter i Seattle, skriver: ”In consulting, your professional reputation is everything. It is the one thing by which everything else in your career revolves around”. Förvånande nog är det få som är medvetna om denna främsta tillgång, som är en helt avgörande konkurrensfaktor idag.

90 procent av besluten om dig som konsult fattas när du inte är närvarande – det enda som är närvarande är ditt professionella rykte. Det här är ögonblicken då dina kunder diskuterar om de ska ge dig det där spännande uppdraget, då de funderar på vem de ska vända sig till. Det här är avgörande ögonblick i din karriär.

Den slutgiltiga frågan är: Vill du ta kontroll, eller vill du chansa? Är du fullt medveten om ditt professionella rykte? Du blir antingen värderad eller ignorerad och du lyckas aldrig uppnå något minnesvärt om det inte bedöms av andra. Det är andra som hyr in dig, marknadsför dig, sprider ditt budskap och applåderar dig.

Vi lever i en tid med ekonomisk oro och konsulter med ett starkt professionellt rykte överlever svåra tider. Många marknadsför sig fortfarande med sin traditionella konsultkompetens baserad på utbildning, expertis och erfarenhet. Men hur relevant är detta egentligen idag? Den riktigt spännande, trovärdiga och avgörande kompetensen är din upplevda expertis, unika kvaliteter, talanger och faktorer som din passion, ambition, förmåga att inspirera och inte minst din trovärdighet. Det är detta som skapar ditt professionella rykte och som ger dig uppdragen.

Tyvärr är de flesta konsulter som vi möter idag totalt omedvetna om hur deras professionella rykte ser ut – och det är ändå detta som avgör. Vi konkurrerar på en arena där alla andra finns och vi får konkurrera med priset. Istället bör vi höja oss till en spännande nivå där vi i ökad utsträckning kan matcha det som en uppdragsgivare de facto letar efter.

På den globala marknaden blir det allt viktigare att sticka ut och vara den personen som omgivningen först kommer att tänka på och väljer – att bli top of mind. Sanningen om dig uppstår alltid i betraktarens öga. Det handlar således inte så mycket om vad du säger om dig själv utan vad andra säger om dig. Det är först när du känner till ditt professionella rykte som du har ett extremt spännande verktyg i din hand.

Känner du konkret till ditt professionella rykte?
Den frågan kommer att avgöra din framtid som konsult.

Per Frykman
per@cfpu.se
070-624 00 58
www.perfrykman.com

Gästbloggare - Per Frykman, Founder of Reputation MasteryTM

Gästbloggare - Per Frykman, Founder of Reputation MasteryTM

”Considered a pioneer in his field, Per takes your professional reputation to a new dimension and challenges you to stand out as unique” ✆ +46 (0)70-624 00 58 ✉ per@reputationmastery.se Blog & Nyheter: perfrykman.com LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/frykman/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg