Hur du använder video för att sticka ut från konkurrenterna

februari 7, 2013 · Konsultprofilstips

Skrivet av: Isabella Thorsell

För två veckor sen skrev vi om visuméer, denna vecka presenterar vi stolt en professionell gästbloggare i ämnet – Isabella Thorsell från Metopia.

Nuförtiden krävs det inte bara driv och ambition för att ta sig fram på arbetsmarknaden. Konkurrensen är hård och du måste leverera din personlighet på ett extraordinärt sätt för att sticka ut ur mängden. På ett konstruktivt sätt gäller det att framhäva såväl positiva som negativa sidor.

Videopresentationer är fortfarande en relativt okänd metod som har många fördelar. Om du kan hantera en videokamera eller har en vän som kan hjälpa dig med att spela in, så kan du få ditt CV att bli betydligt mer personligt och professionellt och dessutom sticka ut bland övriga sökande.

Som konsult besitter du ofta en bred bakgrund, med arbetslivserfarenhet från många företag och blandade kompetenser. För att sticka ut måste du ibland ta till något annorlunda metoder. Tänk på det gamla talesättet, ”En bild säger mycket mer än tusen ord”. Tänk då på vad en video kan göra för att framhäva din karaktär.

Fördelarna med en snygg videopresentation är många och vi vill gärna dela med oss av några idéer och tips.

  • Beslut fattas i mycket högre grad än man tror baserat på känsla. Varför inte kunna styra lite då vad man vill skapa för känsla vid första anblicken?
  • Framhäv när just du eller ditt företag är en tillgång och löser problem. Nämn situationer då du kommit med kreativa lösningar.
  • Låt bilder tala. Har du spetskunskaper, eller en produkt som är svår att förklara? Visa och demonstrera.
  • De som kan ge en genuin bild av hur det är att samarbeta med ert företag är ju förstås tidigare kunder. Så varför inte låta dem berätta?
  • Öppna bredare dörrar för utökad sökmotoroptimering för hemsidan. Med hjälp av video kan din hemsida hamna högre upp på närliggande sök som har med din bransch att göra och därigenom visa en video direkt i sökresultaten.
  • Video fungerar utmärkt som ett digitalt visitkort. Varför inte länka till videon i mailutskick? Då finns det plötsligt många kanaler att visa upp sig genom. Eller varför inte en liten videosnutt där du kan ge ett mer personligt tack efter ett bra samarbete med en trevlig kund. Det är mycket roligare än ett mejl eller telefonsamtal.

Är du lite blyg, obekväm framför kameran eller kanske inte ser ut som Gilettes sportmodeller? Det behöver inte vara någonting lika avancerat som exempelvis videon ni finner här. Men låt inte fantasin begränsa er kreativitet. Är man blyg och osäker har man chansen att visa upp sina starka sidor och därmed får även självförtroendet sig också en liten spark i rätt riktning. Vi har ofta många bra kvalitéer och kunskaper som vi nedvärderar.  Gör inte det, tro på dig själv. Det går dessutom att klippa och klistra tills du blir nöjd. Och glöm inte det viktigaste – kvalitet. På såväl filmen som dess innehåll.

Det är inte bara att skryta om framgångar och vad företaget gör bra, utan mer givande för era potentiella kunder är att visa hur ni jobbar för att komma vidare i er utveckling.

Video dyker upp allt mer på marknaden, i alla branscher, eftersom det är en effektiv kommunikationsmetod. Det förmedlar ett starkt intryck, är tid- och kostnadseffektivt, roligt och återvinningsbart!

Det sista tipset vi vill ge är helt enkelt: Prova.

Det finns många sätt att få hjälp med att kommunicera genom video. Video på webben tillsammans med sociala medier är en mycket stark metod. Ta del av kreativa och snygga exempel hos Metopia

Gästbloggare - Isabella Thorsell

Kreativ och mångfasetterad Account Manager för Metopia med stort intresse för filmproduktion och företagsutveckling. isabella.thorsell@metopia.se

Du kanske också gillar...

Alla inlägg