Vem blir den framtida vinnaren i ”löneracet” om it-talangerna?

Skrivet av Gästbloggare - Peter Adielsson, Sales Executive på Willis Towers Watson |  Ingen kommentar

Willis Towers Watson Talent & Rewards team gör årligen en undersökning för sina kunder inom it med bland annat lönedata för de svenska verksamheterna. Vi på Cinode tog kontakt med Peter Adielsson för att be honom se tillbaka på 2017 och spåna om hur 2018 kommer att bli.

Att efterfrågan på arbetskraft i Sverige är stor känner de allra flesta till. I Sverige finns det fortfarande regionala löneskillnader men håller de på att krympa? Det har talats mycket om att Malmöregionen under 2017 har haft en väldigt stor efterfrågan på medarbetare och vi återser detta i vår undersökning. Det är fortfarande för tidigt att dra några slutsatser men vi ser tendenser till att gapet mellan Göteborg och Malmö har minskat.

Slutsatsen som vi i alla fall kan dra är att den specifika kompetensen är mer avgörande än vilken del av landet medarbetaren är verksam inom. Kan den fortsatt starka efterfrågan på kompetens i Malmö- och Köpenhamnsregionen hota Stockholms roll som löneledande på längre sikt?

Utmaningar att attrahera

Under 2017 genomförde vi en undersökning om ”it-hot skills”. Vi frågade kunder hur de ser på eventuella utmaningar inom områden som Data, Cloud Computing, Cyber, Management ProcessesMobilutveckling, SAP, Utveckling och Webb. Av de it-företag som deltog säger sig över 80 procent se utmaningar i att attrahera och mer än 70 procent anser att det är svårt att behålla denna ”it-hot skills”-kompetens. Som medarbetare på ett konsultbolag inom något av dessa områden verkar efterfrågan på denna typ av kompetens knappast bli mindre.

De eftertraktade kompetenser som deltagarna uppgav kommer vara störst inom de närmsta två åren är Big Data/BI, Cyber Security samt Application Development. Klarar produktbolagen av att rekrytera den kompetensen eller behöver det lösas på annat sätt?

Starkt behov av it-kompetens

Ytterligare en slutsats vi drar från vår Global Salary Budget Planning Report, med 10 000 globala deltagare och totalt 15 miljoner anställda, visar att svenska kunder inom Finans, Pharma och Media tror sig ha en högre procentuell löneutveckling än it-företag. Vi ser idag att behovet av it-kompetens är starkt inom nästan alla bolag. Frågan är om it-kompetens kommer premieras mer i ett ”icke it-bolag”. Är lönen något som företag som ej har sin kärnverksamhet inom it kommer att använda som ett av sina kraftigaste konkurrensvapen för att lösa behoven att attrahera och behålla it-medarbetare?

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Gästbloggare - Peter Adielsson, Sales Executive på Willis Towers Watson
Gästbloggare - Peter Adielsson, Sales Executive på Willis Towers Watson
Peter Adielsson är Sales Executive på Willis Towers Watson. Willis Towers Watson Talent & Rewards team hjälper sina kunder att attrahera, utveckla och behålla medarbetare. De gör sedan många år en årlig undersökning för sina kunder inom it där klienterna varje år deltar med lönedata för sina svenska verksamheter och köper sedan en undersökning där samtliga 127 företag finns samlade i ett onlineverktyg. På deltagarlistan återfinns företag som Avanade, Accenture, Atea, Bonnier Broadcasting, Capgemini, Electronics Art, King, Google, Linkedin, Mojang, Net Entertainment, Spotify, Schibsted, Tieto och Uber.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *