Topp 10 faktorer som gör dig till en framgångsrik konsult

Skrivet av Gästbloggare - Marianne Olsson |  Ingen kommentar

Cinode presenterar vår nya gästbloggare Marianne Olsson, konsultexpert och författare till boken ”Framgångsrik konsult”. Här delar hon med sig av sina bästa tips för hur du lyckas i konsultrollen.

Konsultundersökningen, som finns min bok, visade att följande faktorer är avgörande för att bli en framgångsrik konsult:

1. Förmåga att kommunicera
Det är viktigt att anpassa sitt budskap till olika målgrupper och situationer. Konsulter måste kunna förmedla sitt budskap, både i tal och skrift.

2. Självständighet
Det är viktigt att kunna arbeta självständigt och leda sig själv och arbetet framåt.

3. Förmåga att skapa förtroende
Med kollegornas och kundernas förtroende kan du bli effektivare i genomförandet.

4. Förmåga att lyssna
En konsult måste vara lyhörd och kunna läsa mellan raderna. En god lyssnare blir en bättre kommunikatör.

5. God problemlösningsförmåga
Mycket av arbetet handlar om att identifiera hinder eller utmaningar samt att hitta lösningar som underlättar och ger ett bättre resultat.

6. Social förmåga
Det är avgörande att kunna etablera relationer och fungera i grupp. Du bör även kunna smälta in, läsa av och delta i det sociala spelet på en arbetsplats.

7. Förändringsbenägenhet
Som konsult måste du klara av att anpassa dig, acceptera tvära kast och nya förutsättningar.

8. Erfarenhet
Erfarenhet skapar trygghet och förtroende hos uppdragsgivaren.

9. Bra självförtroende
Med erfarenhet kommer känslan av trygghet. Budskap som framförs av personer som är säkra på sin sak är mer övertygande.

10. Viljan att lära sig nya saker och utvecklas
Väljer du konsultyrket måste du vara beredd på att ständigt vilja förändras. Det är viktigt att fortsätta våga utvecklas i takt med tiden.

Vilka är dina framgångsfaktorer?

Vilken är din favorit och varför? Min har alltid varit att kommunicera, skapa förtroende och förmåga att leda mig själv. Ofta består våra framgångar som konsulter och konsultföretag av en kombination av olika faktorer.

Just nu pågår en ny ranking av framgångsfaktorerna där jag ställer frågor till konsulter om deras yrkesroll. Vill du vara med och påverka resultatet? Besvara 10 snabba frågor om din yrkesroll, det tar endast 5 minuter. Stort tack på förhand och dela gärna vidare till kollegor https://www.surveymonkey.com/s/K5L3LZR

Ditt nästa steg

  • Fundera på vilken din främsta framgångsfaktor är. Vad kan du bli bättre på? Vad är viktigast?
  • Reflektera ofta och äg din personliga utveckling – oberoende av ditt företags interna process.
  • Omvärldsbevaka, diskutera, nätverka och stå aldrig still!

Vill du ha fler tips, ta kommando över din personliga utveckling och reflektera över din konsultroll? Jag har skrivit en bok om just konsultrollen och om vad som krävs för att lyckas, både som företag och individ. Boken ”Framgångsrik konsult” hittar du i bokhandeln, den kan beställas på bibliotek och finns på min webbsida www.konsultboken.se

Hör gärna av er med frågor, feedback eller reflektioner – @marianne_marre #konsultboken

 

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Gästbloggare - Marianne Olsson
Gästbloggare - Marianne Olsson
Marianne är konsult, föreläsare och expert inom konsultbranschen. Hon har bland annat skrivit en bok om just konsultrollen och vad som krävs för att lyckas både som företagare och individ. Boken "Framgångsrik konsult" hittar du i bokhandeln, kan beställas via bibliotek och finns på hennes webbsida http://www.konsultboken.se . Följ gärna Marianne på twitter genom: @marianne_marre #konsultboken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *