Så coachar du konsulten innan intervjun hos Kunden

december 6, 2016 · Konsult

Skrivet av: Linda Freij

Förr i tiden när konsulter intervjuades inför ett uppdrag stirrade kunden i princip blint på kravspecen och fokuserade på den tekniska erfarenheten samt de tekniska verktygen konsulten jobbat med. Man såg inte lika mycket till de mjuka delarna som till exempel huruvida konsulten skulle passa in i teamet, hur hen skulle kunna tillföra social kompetens eller ifall konsulten hade rätt motivation.
Hade konsulten inte de tekniska kompetenserna som krävdes blev det heller inte aktuellt att få uppdraget.

Nuförtiden är vi klokare än så. Vi lägger fortfarande såklart en hel del fokus på de tekniska kraven men vi förstår också vikten av de mjuka egenskaperna, det vill säga; rätt attityd och driv.

En person som uppfyller de tekniska aspekterna men som till exempel inte fungerar i grupp, som saknar rätt inställning och som inte kan tillföra energi väljer vi ofta bort.

Vi jobbar i en konkurrensutsatt bransch där den minsta detaljen kan vara avgörande för om Kunden skall välja vår konsult. Därför kan en ”Rehersal inteview” ibland vara ett utmärkt sätt för konsulten att bli bättre förberedd inför intervjuläge. Inte bara ger det konsulten en bättre chans att få uppdraget utan höjer också varumärket för själva konsultbolaget.

Så gör du när du coachar konsulten:

  • Förberedelse: 1-2 dagar innan intervjun. Berätta så mycket som möjligt för konsulten om innehållet i uppdraget. Gärna skriftligt. Ge konsulten en chans att reflektera över innehållet i uppdraget och sälj in utvecklingsmöjligheter hos Kunden. Om inte konsulten är taggad inför uppdraget kommer detta lysa igenom på intervjun. Om hen inte visar intresse och nyfikenhet vid intervjun lär man inte heller få uppdraget, oavsett sin kompetens.
  • Gå igenom kunskapskrav och tekniker som behövs för att klara uppdraget. Be konsulten i förväg motivera i skrift vad hen kan om ämnet med ett par korta beskrivande exempel som ni sedan går igenom. Det leder till följdfrågor som ni kan diskutera.
  • Diskutera mjuka värden som du vet att Kunden efterfrågar. Be alltid konsulten att beskriva sin syn på till exempel social kompetens, drivande personlighet, samarbetsförmåga och kultur.
  • Diskutera Kundens affär på relevant nivå: vad gör de, vad är de, konkurrenter, nyheter, historik. Att veta mycket om Kunden ger en konkurrensfördel på intervjun. Detta tyder på ett starkt intresse för uppdraget och Kunden.
  • Gå igenom konsultens profil och hitta synonyma uppgifter som efterfrågas av Kunden och som kan användas för att stärka dialogen och intresset från Kunden. Hjälp konsulten att identifiera dessa uppgifter och att lyfta upp dessa på intervjun. Många konsulter har svårt att marknadsföra och paketera sin kompetens och blir ofta överdrivet ödmjuka i skarpt intervjuläge.
    Berätta för konsulten vad du vet om Kundens personlighet, företagskulturen och vad som behövs för att lyckas samt vilka förväntningar som finns. Vad konsulten bör prestera! Stäm av att ni har samförstånd kring detta.
  • Hjälp konsulten att förbereda minst fem relevanta frågor kring uppdraget och om företaget. Detta är viktigt, då kan Kunden se att det finns ett ömsesidigt intresse gällande uppdraget och av arbetsplatsen.
  • Be konsulten läsa igenom sin konsultprofil ordentligt så att hen har koll på datum, roller, tekniker och versioner. Viktigt att konsultprofilen är uppdaterad och att det inte finns luckor som inte kan förklaras. Ofta har Kunden med sig konsultprofilen i intervjun och det kan bli riktigt pinsamt om konsulten inte känner igen den.
  • Gå igenom klädkod och hur konsulten bör se ut och bete sig under intervjun. Till exempel; tala tydligt, ha ögonkontakt, hälsa med fast handslag med mera. Viktigt att konsulten på intervjun får en chans att ge ett bra första intryck. Tips är också att hellre anteckna på papper än att använda dator. Datorn gör ofta att du tappar ögonkontakt och gör det svårare att få flyt i intervjun. Undersökningar har visat att ögonkontakt är väsentligt för att bygga ett ömsesidigt förtroende för varandra.

Vanliga frågor som kan vara bra att konsulten får förbereda sig på:

  • Dina starka sidor vs svaga sidor?
  • Varför ska vi anlita just dig?
  • Hur fungerar du i stressiga situationer?
  • Vem är du i ett team?
  • Hur håller du dig uppdaterad kring teknik etc.?
  • Vem är du som person?
  • Hur gör du för att lära dig om uppgiften och företaget, om du blir anlitad?
  • Om vi anlitar dig, vad kan vi förvänta oss?

Lycka till nu med intervjuerna och glöm inte;
Rehearsed job interviews result in better actual interviews. Practice cannot make perfect, but it is guaranteed to make better

Vill du ha mer tips – följ WiseIT:s blogg.

Gästbloggare - Linda Freij, Vice vd & affärsområdeschef konsultverksamheten, Wise IT

Linda har 18 års erfarenhet av IT-branschen och har haft många olika roller inom branschens mest spännande delar. Hennes bakgrund sträcker sig från IT-teknik och serverdrift till Konsultchef, Key Account Manager och Rekryteringskonsult av IT-specialister. Linda bloggar för Wise IT om det mesta inom IT - allt från hur du kan attrahera IT-talanger till framtidens IT-trender.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg