Motivera dina medarbetare genom att lyssna

Skrivet av Gästbloggare - Tommy Wassgren, Cygni |  Ingen kommentar

Konsultbolaget Cygni har för tredje året i rad utsetts till Sveriges Bästa Arbetsplats. Tommy Wassgren som är vice VD delar med sig av hur Cygni jobbar med att motivera medarbetarna.

När jag är riktigt motiverad inför att lösa en uppgift presterar jag bättre, trivs bättre och mår bättre. Dessutom blir jag mer kreativ, tänker ”utanför boxen” och lyckas hålla fokus på ett bra sätt.

Detta är självklart inget unikt, jag tror att de flesta fungerar så. Vem vill inte trivas, må bra och prestera bra?

Motivation är nyckeln

På Cygni är detta en av våra viktigaste framgångsfaktorer. Vi jobbar dagligen med att få våra medarbetare riktigt motiverade så att de känner att de gör skillnad, att de får utlopp för sina kreativa sidor och att de verkligen trivs och mår bra. Motiverade kollegor medför dessutom en rad med sköna sidoeffekter, leveransen i våra konsultuppdrag blir fantastisk, vi får nöjda kunder och personalomsättningen blir väldigt låg.

Hur gör vi då för att hålla våra konsulter motiverade? För oss på Cygni har svaret alltid varit att lyssna på våra medarbetare – enkelt, eller hur? Det lättaste sättet att förklara hur vi gör detta är nog genom att ge några exempel.

Något som jag tror är ganska ovanligt bland konsultbolag är att det är konsulterna som ger input till säljkåren över vilka tekniker, branscher, och företag som säljkåren ska bearbeta. Cygnis konsulter är inga säljare, de är teknikexperter och blir motiverade av att få jobba med utmanande tekniker, spännande uppdrag och intressanta kunder. Min erfarenhet är att det ibland i en traditionell säljorganisation är ganska långt mellan vad säljaren vill och vad konsulten vill – säljaren vill (duh!) sälja och har ofta tyvärr ganska låg förståelse för vad som faktiskt motiverar konsulten. På Cygni jobbar vi mycket mer långsiktigt än så. Varje uppdrag måste vara ett uppdrag som konsulten faktiskt vill ha och eftersom konsulterna själva väljer vilka kunder och tekniker säljet ska fokusera på blir denna ekvation enkel att lösa.

Att kunna jobba på det här sättet förutsätter dock att du har konsulter som faktiskt är sugna på att göra ett riktigt bra jobb. Suget och intresset för att ta fram grymma digitala lösningar måste finnas hos konsulten vilket leder oss till nästa exempel – hur vi jobbar med rekrytering.

Rekryteringen sätter standarden

Vid rekrytering har vi valt att vara oerhört selektiva och bara växa när vi träffar en person som vi är helt säkra på. Vår filosofi har alltid varit att Cygni har råd att tacka nej till en potentiell stjärna, men vi har absolut inte råd att anställa en person som inte möter våra kompetenskrav eller som har fel attityd eller värderingar.

Vi väljer helt enkelt att bara anställa de allra bästa. Självklart måste kandidaten vara kompetent, social osv men en superviktig ingrediens är motivation och intresse. Där tar vi stor hjälp av våra stjärnkonsulter som själva får leda intervjuerna, de har dessutom vetorätt. Om någon konsult tycker att kandidaten inte passar går vi helt enkelt inte vidare i rekryteringsprocessen. Vi tackar hellre nej än ja om vi känner den minsta tveksamhet vilket har skapat en mycket stark gemenskap där vi alla är stolta när vi lyckas anställa en ny stjärna som kan hjälpa oss att leverera toppkvalitet i våra uppdrag.

Låt konsulterna bestämma

Avslutningsvis passar jag på att beskriva något som jag inte upplevt på något annat företag. Cygnis konsulter har själva tagit fram en handbok över hur en konsultchef ska vara. Denna kärnfulla handbok är något som alla chefer på Cygni följer och den innehåller en stor dos sunt förnuft, tydlighet och allmänna förhållningsregler. Men inte nog med det, konsulterna får själva välja sin chef. Om du exempelvis behöver mycket teknisk coachning kan du välja en teknisk chef, trivs du bäst i en mindre grupp kan du välja den minsta gruppen osv. Om det trots allt visar sig att du som konsult valt ”fel” och att du hellre skulle vilja vara i en annan grupp är det bara att byta grupp. Det behöver inte vara konstigare än så, eller hur? Det fina med detta är att konsulterna alltid har en chef som de trivs med!

Som ni märker är inget av detta rocket science så ett hett tips för att skapa en bra arbetsplats med motiverade medarbetare är helt enkelt att lyssna!

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 6000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Gästbloggare - Tommy Wassgren, Cygni
Gästbloggare - Tommy Wassgren, Cygni
Tommy Wassgren är Cygnis vice VD och arbetar med allt ifrån rekrytering och ledning till att hålla föredrag och arbeta aktivt med Cygnis kompetentensutveckling. Han kommer från en teknisk bakgrund som fullstacksutvecklare och har arbetat på olika produkt- och konsultbolag sedan 1997.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *