Låt 2016 bli de kvinnliga teknikkonsulternas år

Skrivet av Gästbloggare - Josefine Sandahl – Manager, Sigma Embedded Engineering |  Ingen kommentar

Att få in fler kvinnor till tekniska områden är inte bara viktigt för företagskulturen. Det är också betydelsefullt för att kvinnors värderingar och synsätt ska genomsyra tekniken. Människor pratar med mig varje dag om hur värdefullt det är att vi blir fler kvinnor inom teknikbranschen. Jag brukar då passa på att fråga ”vad gör du för att bidra till en bättre balans?” Svaret blir i de flesta fall ”ingenting”.

Det är få företag som aktivt arbetar för att det ska bli en förändring. Det räcker inte med att gå runt och säga hur viktigt det är att det blir fler kvinnor. Ni får helt enkelt det resultat ni själva skapar. Likväl som att koppla aktiviteter till lönsamhet och antal anställda uppmanar jag till att koppla konkreta aktiviteter till procentandelen kvinnor. Nedan delar jag med mig av hur jag gör (inte tänker) för att bidra till att vi blir fler kvinnor. Det är inte speciellt svårt men det krävs ett enormt engagemang och hjärta!

Eftersom det är förhållandevis få kvinnor inom teknikkonsultbranschen saknas det ofta naturliga och självklara mötesplatser. Därför behövs det i större utsträckning organiserade affärsnätverk där kvinnor kan mötas och utvecklas, stimuleras inspireras, stötta och uppmuntra varandra. På Sigma har vi till exempel ett kvinnligt nätverk, Sigma Smart Women Society. Där har vi både interna och externa event för att ge inspiration och ett forum för att nätverka. Intresset har varit enormt vilket talar sitt tydliga språk – det finns verkligen ett behov. Sigma har också gått in som huvudsponsor av Pink Programming, en ideell organisation som arbetar för att fler kvinnor ska välja att bli programmerare. Organisationen erbjuder mötesplatser för kvinnor i alla åldrar där de kan koda tillsammans och bli inspirerade av andra kvinnor. Vi visar med dessa åtagande att vi menar allvar med vår vision att få fler kvinnliga medarbetare.

Mentorskap är ett annat sätt där man som förebild kan inspirera och få kvinnor att våga välja konsultbranschen. Att ha avsatt tid för regelbunden diskussion och reflektion i arbetslaget är otroligt viktigt då det skapar stort förtroende och ger tillfälle att fånga upp vad som händer. Jag är själv mentor för Elektrotjejerna på Chalmers vilket också ger mig otroligt mycket tillbaka. Jag kan fånga upp vilka frågor som är viktiga och vad de söker hos en arbetsgivare.

Våga satsa i ert företag. Det kommer inte bara att få de kvinnor som arbetar hos er att känna en stolthet och tillhörighet det kommer även skapa ett intresse utifrån. För oss på Sigma har vårt kvinnliga nätverk bland annat lett till flera rekryteringar och antal deltagare växer för varje tillfälle.

Till er som skyller på att det inte är några kvinnliga sökande till era tjänster – sluta med det! Det tjänar ingenting till att ursäkta sig, det handlar om att ta för sig. Ut och hitta dom på samma sätt som ni bearbetar era kunder, ingenting kommer gratis. Använd era nätverk för att kartlägga de kvinnor som ni vill anställa och om ni har rätt fokus och verktyg kommer det inte vara några som helst problem. Det gäller inte bara att göra ”rätt” saker man måste också nå ut med budskapet.

Kom igen nu, låt 2016 bli året som ni verkligen börjar satsa på att få fler kvinnliga kollegor! Har ni tips på hur vi kan locka fler kvinnor till branschen? Dela gärna med er i kommentarsfältet nedan. Låt oss göra detta tillsammans!

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Gästbloggare - Josefine Sandahl – Manager, Sigma Embedded Engineering
Gästbloggare - Josefine Sandahl – Manager, Sigma Embedded Engineering
Josefine är en kreativ ”doer” som lever efter ledorden ”det är vad du gör som räknas”. I grunden är Josefine utbildad maskiningenjör och har många års arbetserfarenhet från olika företag, de senaste åren har hon sadlat om för att istället arbeta mer med människor i rollen som konsultchef. Att få fler kvinnor att välja och trivas i teknikbranschen är något som ligger henne varmt om hjärtat. Josefine är därför engagerad i en rad olika nätverk och organisationer för att aktivt bidra till ett mer jämställt arbetsklimat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *