Konsultbolagens behovstrappa

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad |  1 Kommentar

Maslows klassiska behovstrappa handlar om att vi människor måste tillfredsställa våra behov i en viss ordning. Exempelvis kan du inte tänka på kärlek före föda.

Den klassiska pyramiden:

 1. Vårt kroppsliga behov (mat, dryck, luft…).
 2. Vårt behov av trygghet (säkerhet, skydd, bostad…).
 3. Vårt behov av kärlek och gemenskap (social gemenskap, familj…)
 4. Vårt behov av uppskattning (känna sig kompetent, få erkännande…)
 5. Vårt behov av självförverkligande (ta tillvara på inneboende möjligheter…)

Maslow applicerat på konsultbolag

Om vi tar Maslows trappa och applicerar den på konsultbolag – hur skulle den då se ut?

1. Fysiska/grundläggande behov

De grundläggande behoven rör sådant som att du som medarbetare får lön, att det finns kunder och en grundläggande arbetsmiljö samt kompetens inom bolaget. Här handlar det även om att ha en balans mellan arbetsliv och privatliv.

2. Trygghet

För att känna trygghet behöver du veta att det finns en buffert, långsiktighet och kontinuitet i företaget. Att bolaget kan skaffa nya kunder/uppdrag om de gamla skulle försvinna. Att medarbetare kan framföra sina åsikter och rädslor utan att det blir jobbigt.

Tips: Skapa en öppen företagskultur och håll era medarbetare informerade om vad som händer.

3. Gemenskap

Gemenskap behövs inom bolaget, men även en stark företagskultur och en gemensam vision. Varje medarbetare behöver känna att de tillhör en grupp där de kan dela sin respektive kompetens för att lösa gemensamma problem. Som medarbetare vill du kunna vara med och påverka. På så sätt känner du dig behövd, både bland andra kollegor och ledarna.

Tips: Som konsultbolag träffas ni inte lika ofta – därför är det viktigt med konsultmöten, afterwork, kompetensgrupper och lunchdejter etc. Ge dessutom transparent information om företaget och gör det lättare för medarbetarna att träffa varandra.

Med Cinode kan medarbetarna exempelvis se var kollegorna sitter, vilka som har en viss kompetens och uppdrag. Detta stärker gemenskapen.

4. Uppskattning

Det behövs en feedback-kultur inom konsultföretaget. Som medarbetare vill du känna uppskattning när du har gjort något bra. Få goda vitsord från chefen och kollegorna. Men det är även viktigt att företaget är synligt, går framåt och att ni visar att ni tillför något i branschen.

När medarbetarna på företaget vet att deras insatser inte går ledningen obemärkt förbi känner de mer stolthet i sitt arbete och över företaget. Om sambandet mellan ansvar och belöning är tydliga kommer de flesta sätta den personliga ribban högre.

Tips: Visa hur det går för bolaget/gruppen. Ge beröm och uppskattning, även publikt.

Fira gemensamma segrar.

Sätt upp ett mål för varje medarbetare som ni bryter ned i aktiviteter. Vilka uppdrag ska tas? Nya roller? Vilka kompetenser behövs? Vilka kurser eller föreläsningar är värda att delta på? Följ upp tillsammans och ge uppskattning när aktiviteter är avklarade.

Med Cinode har ni full koll på vilka kompetenser (inklusive nivå) som finns på hela bolaget samt vilken kompetens som efterfrågas av era kunder. Genom benchmarking mot individens kompetens kan ni formulera relevanta mål som gynnar både medarbetaren och bolaget.

5. Självförverkligande

Maslows sista nivå ansåg han själv att endast två procent av befolkningen hade uppnått. Den handlar om att ta sig upp på en högre platå av djupare insikt och samtidigt ha en större empati för sina medmänniskor. De som når detta njuter av en större självständighet, har en djupare känsla av ödmjukhet och visar respekt för andra.

Testa nya saker, var kreativ, kompetensutveckla och arbeta med personlig utveckling som tar dig framåt. Finns det nya karriärvägar inom företaget? Finns det ett högre syfte med företaget – sociala arbeten, bistånd, hjälpa andra, undervisa och föreläsa?

 Tips: Hitta på helt nya saker tillsammans. Gör som Google och avsett en dag per månad där ni jobbar på helt nya projekt. Gör biståndsresor, hjälp andra, uppmuntra till att hålla föreläsningar och skapa tydliga karriärvägar.

Behovstrappa konsultbolag

Håller du med?

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

Ett svar till “Konsultbolagens behovstrappa”

 1. stephanphilipson skriver:

  Intressant det du beskriver om behov i viss ordning enligt Masolw. På vilka fakta grundar du din tes att detta stämmer ? Att det är en allmän uppfattning är troligtvis helt sant. Men att det finns evidensbaserad forskning som styrker detta är inte korrekt .
  Redan 1999 redovisades en artikel kring myten om Maslow som forsatt lever vidare .
  ”Lennart Sjöberg. Psykologen Maslow antog att det finns fem nivåer av mänskliga behov: kroppsliga behov, trygghet, gemenskap och tillgivenhet, uppskattning och självförverkligande. Maslows hierarkiska modell har blivit psykologiskt allmängods. Men den har svagt empiriskt stöd.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *