Komfortabel utanför den komfortabla zonen

Skrivet av Gästbloggare - Tom Mårdh, Senior Consultant, Softhouse Consulting |  Ingen kommentar

Vi väljer själva hur vi tänker. Ur ett ledarperspektiv handlar det om att vara coachen, som hjälper sin personal att navigera utanför den komfortabla zonen. Både att utmana, men också att hjälpa till med att skapa öar som minskar avståndet till den komfortabla zonen i en lärande kultur.

Nu när jag själv tittar i min kalender och ser vad jag har under den kommande veckan, finns där ett antal aktiviteter som ligger utanför min komfortabla zon. Jag vill ha det så, för det är då jag känner mig levande och utvecklas. Det är också då jag har som roligast. Det finns en nervositet, som jag vet är min kropps sätt att säga till mig att göra mitt bästa och jag känner att det är på riktigt.

Ibland är det skrämmande när hoppet mellan min komfortabla zon och den aktuella aktiviteten är för stort. Om det varit för tre år sedan, hade det varit en riktig skräckupplevelse att titta på vad jag har planerat i min kalender för kommande vecka. Jag har ingen aning om hur jag ska lösa det. Nu känns det okej, även om jag är utanför min komfortabla zon.

Vad är det som gör detta intressant ur ett agilt ledarskapsperspektiv? Jo, i den agila världen handlar det om att maximera värdet av det jobb som vi gör. Agila ledare hjälper till att skapa de bästa förutsättningarna för individerna som ska göra jobbet. Både när det gäller lärande, kreativitet och effektivitet presterar vi som bäst när vi är utanför vår komfortabla zon. Min huvudfråga är om man kan få samma effekt även om man är komfortabel i att vara utanför sin komfortabla zon? Jag är övertygad om det!

Inspirationen till denna artikel är ett Ted Talk-avsnitt av Tim Harford där han berättade hur frustration kan öka kreativiteten. Genom att byta ut en av teammedlemmarna, till någon de andra inte kände, presterade gruppen betydligt bättre. Den intressantaste skillnaden var, att i grupperna där alla kände varandra, tyckte de att arbetet hade gått bra och de var nöjda med sitt resultat. De andra grupperna tyckte att det hade varit jobbigt och de var inte alls nöjda med resultatet. Tim kallade fenomenet för the Awkward Stranger.

När jag såg detta kom jag att tänka på ett avsnitt i boken Make it Stick. Det handlar om en lärare som lyckades få eleverna att prestera bättre resultat samtidigt som han fick dem att gilla hans undervisning. Det speciella var att läraren använde sig av en metodik som normalt får oss att känna oss väldigt obekväma.

Om vi i vårt agila ledarskap kan hjälpa våra medarbetare att navigera utanför den komfortabla zonen, möjliggör vi ett effektivare resultat och en snabbare kompetensutveckling. Hur åstadkommer du då detta rent praktiskt?

Vad kan du göra för att skapa komfort utanför den komfortabla zonen?

  1. Börja med varför – Var tydlig med syftet med att vara utanför den komfortabla zonen. Var så specifik som möjligt och prata om de aktuella utmaningarna.
  2. Använd medvetna språkval – Prata om utmaningar och att det känns spännande, istället för exempelvis nervöst eller problem.
  3. Skapa trygghet – Gör det säkert att göra fel. Det är genom misstag vi lär oss. Det som hände nu, vad möjliggör det?
  4. Skapa öar utanför den komfortabla zonen – Syftet är att minska avståndet till den komfortabla zonen.
  5. Skapa ett ankare – Skapa en gest som du använder när något går bra eller du känner dig på topp. Denna gest kan sedan användas när du känner oro inför en kommande utmaning.

Kom ihåg att Du väljer hur Du tänker. Ur ett ledarperspektiv handlar det om att vara coachen som hjälper sin personal att navigera utanför den komfortabla zonen. Utmana och hjälp till med att skapa öar som minskar avståndet till den komfortabla zonen i en lärande kultur.

Detta är mina tankar kring ämnet och jag skulle uppskatta att höra era historier, tips på hur man kan vara komfortabel utanför den komfortabla zonen eller andra reflektioner kring ämnet.

Referenser

TED Talk by Tim Harford:How frustration can make us more creative

Make it stick – The Science of Successful Learning by Peter C. Brown, Henry L. Roediger III, and Mark A. McDaniel

Start with Why – Simon Sinek

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Gästbloggare - Tom Mårdh, Senior Consultant, Softhouse Consulting
Gästbloggare - Tom Mårdh, Senior Consultant, Softhouse Consulting
Jag brinner för att hitta hållbara lösningar som ger bestående förbättring både för organisation och individ. Idag arbetar jag som Agil Coach, men har under mina 20 år inom mjukvaruindustrin haft många olika roller som exempelvis Scrum Master, Project Manager och Business Analyst. Mina erfarenheter kommer från bland annat AstraZeneca, Volvo, IKEA och Erisoft. Du når mig på tom.mardh@softhouse.se eller @tommardh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *