Kan egenkonsult vara genvägen till lönejämställdhet?

december 15, 2016 · Konsult

Skrivet av: Håkan Mildh Svensson

Det är allmänt känt att kvinnors löner fortfarande är lägre än männens. Även här i jämställda Sverige. För varje hundralapp en man tjänar får kvinnan 86 kr. Gapet minskar men det går långsamt. Enligt flera forskningsrapporter lär det dröja över 100 år innan vi når målet med lika lön men det finns andra sätt att jobba för en mer jämställd arbetsmarknad.

I konsultbranschen ser det, tack och lov, ljusare ut för jämlikheten. Bland svenska konsulter görs inte skillnad på arvoden mellan könen, utan ersättningen är mer rättvis. Oftast är kostnaden för en konsult rent baserad på kompetens. Vill du inte vänta in framtidens utjämning av lönefördelningen, utan ha lika förtjänst för lika arbete redan nu, kanske egenföretagande konsult är något för dig? Att lämna begrepp som lönesamtal, semesterdagar och övertid bakom sig för att istället gå mot planering av sin egen tid, balans i livet och lika timdebitering är för många något att eftersträva.

Tidigare hade jag ångest inför lönesamtal, nu behöver jag inte tänka på att kräva mer i lön eller andra förmåner. Jag har samma villkor som mina manliga kollegor och blir bedömd efter mina meriter.” Jenny Matsson, egenföretagande konsult inom supply chain management på Berotec.

Deltidsfällan är ett etablerat begrepp som oftast drabbar mammor. Det händer ofta att de går ner i arbetstid för att ta hand om de nya, unga liven och samtidigt få vardagen att gå ihop. När barnen sedan växer upp och kvinnan haft lägre lön i ett antal år är hon nu en ekonomiskt svagare person. När hon sedan blir ännu mer till åren får hon därför ut betydligt lägre pension varje månad.

Lägger du ditt eget livspussel och själv bestämmer över din egen konsultkarriär har du möjlighet att vara en närvarande förälder, jobba när det passar dig och ändå slippa ekonomiska bakslag. Med dessa möjligheter är det även mindre risk att du bränner ut dig och att du drabbas av längre perioder av sjukskrivning. Att på så sätt vara en del av konsultbranschen kan göra dig mer jämlik genom hela livet!

Gästbloggare - Håkan Mildh Svensson, grundare av Berotec

Håkan startade Berotec med visionen att det finns ett sätt att balansera specialistkunskap inom teknik, it och ledarskap med fritid och familjeliv. Håkan fick rätt, att vara egenföretagande konsult på Berotec har visat sig vara ett mycket attraktivt sätt att jobba. Både dagens och framtidens drivna ingenjörer söker efter balans i livet och alternativa arbetssätt. Samtidigt upplever kunderna att Berotecs konsulter bidrar med djup kompetens och stora effektivitetsförbättringar i projekten. Att följa visionen var rätt väg att gå, under det senaste verksamhetsåret ökade Berotec sin omsättningen med 26 procent.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg