Frihet på riktigt – utan julfester, med antikultur som kultur och att växa tillsammans

Vi startade SolidX med målet att skapa morgondagens snabbast växande konsultbolag där konsulten står i fokus. Redan från dag ett tog vi beslutet att skapa ett snabbfotat företag utan kontor och mellanchefer, där konsulten själv kan skapa sin tillvaro. Detta har för oss varit nyckeln till en otrolig tillväxt under en period där många företag samtidigt har kämpat i motvind, till följd av pandemin.

Distansarbete blir allt vanligare och efterfrågat av talanger. Samtidigt måste konsultföretagen fundera över hur de kan skapa sammanhållning, en gemensam värdegrund och samtidigt ta hand om kompetensutveckling och engagemang?

SolidX har haft en årlig tillväxt på över 100 procent, både gällande personal och omsättning. Företaget blev nyligen utsedd till Gasellföretag 2022. Med detta i ryggen tror vi att vi har gjort ett flertal intressanta val. Följande har varit avgörande för oss på vår resa.

Fokus på konsulten, inte flådiga kontor

Hur ger vi mest till konsulten? Redan innan coronavirusets framfart kände vi att det fanns stor potential i att driva konsultbolag på distans. Vi skaffade aldrig kontor och kunde därmed från dag ett ge mer av kakan till konsulten.

Vi valde även att skala ner den interna delen av bolaget. Genom att välja bort mellanchefer och fokusera på smarta automatiserade lösningar, tillsammans med drivna rekryterare, skapade vi en effektiv och liten intern organisation.

Fördelarna blir många med en struktur som vår. Vi erbjuder bland de högsta lönerna på marknaden, utan att tumma på marginalerna. Samtidigt håller vi organisationen smart och snabbfotad, vilket har varit viktigt i ett ständigt skiftande marknads- och världsläge.

Frihet på riktigt

Hur attraherar vi topptalanger? Hög lön är inte allt. Förutom hygienfaktorer som hållbarhet och samhällsansvar kräver konsulten idag mer. Rapporter från bland andra Microsoft visar att anställda konsulter vill bestämma över sin egen tid. De ser möjligheten att jobba på distans som en av de viktigaste punkterna vid valet av arbetsgivare och uppdrag. Vårt svar har varit frihet och autonomi. På riktigt.

Vi ger våra konsulter möjligheten att själva styra över sin tid vad gäller jobb och fritid. Hur? Det finns inga måndagsmöten, inga rapporteringskrav och inga personalfester inplanerade. Låt oss kalla det självledarskap, eller ansvar. Vi tror helt enkelt på att ju mer fokus konsulten får lägga på sitt uppdrag desto bättre resultat. Vi står alltid vid sidlinjen och ser till att eventuella orosmoln hanteras i tid samt att alla har det som behövs för att få jobbet gjort.

Eftersom vi varken har julfester eller liknande tillställningar kan vi i stället ge konsulterna möjlighet och budget att skapa sina egna sammankomster när de känner att det är dags att träffa sina kollegor.

Distansbaserade förmåner

Förmåner som friskvårdsbidrag och den senaste tekniken utgör också hygienfaktorer som återfinns bland förväntningarna. I dagens läge måste ett konsultbolag vässa sitt erbjudande för att vara aktuellt när talanger vill jobba på distans. Vi erbjuder våra konsulter en budget för att kunna bygga ut och utveckla sitt eget hemmakontor.

Men med distansarbete kommer också risker. Att främja den psykiska hälsan och hur bolagen tar hand om sina medarbetare vid distansarbete blir allt viktigare. Därför har vi valt att inleda ett partnerskap med onlinepsykologen Mindler.

Konsulten styr sin kompetensutveckling

Men kompetensutvecklingen då? Eftersom vi tror på våra konsulter och deras förmågor har vi låtit konsulterna själva bestämma över sin kompetensutveckling. Nyckeln till fungerande kompetensutveckling är en enkel fråga: Vad behöver du? Vi har således inget tak för kostnader gällande konsulternas kompetensutveckling, utan de får själva avgöra vilka utbildningar de vill läsa eller mässor de vill besöka för att kunna hålla sig à jour inom sitt område och utvecklas så som de önskar.

Anti-kultur som kultur

Hur skapar man en företagskultur utan att träffas varje dag och utan vare sig Teams- eller måndagsmöten? Vi har etablerat en anti-kultur, vilket i sig är en egen form av kultur. Vi är eniga om att arbetet ska utföras och att vägen dit ser olika ut för alla. Vissa vill träffas och vara mycket engagerade internt med exempelvis träningsgrupper och “fredagsmemes” i Slack. Andra vill däremot jobba oerhört fokuserat hos kunden och sedan spendera tid och fokus på livet utanför jobbet.

Hos oss är alla välkomna oavsett preferenser gällande arbetssätt. Vissa konsulter samtalar vi med varje vecka medan andra träffar vi aldrig. Att själv kunna styra sin upplevelse på detta vis har visat sig vara oerhört uppskattat. Samtidigt blir det en egensinnig form av intern kultur när alla är överens om premissen, eller icke-premissen.

Transparent kommunikation utan floskler

Något av det viktigaste i vår utveckling har varit den transparens som genomsyrar bolaget, i kombination med tanken att all intern kommunikation endast ska vara ett snabbt slack-meddelande eller telefonsamtal bort. Alla agerar på samma plattformar och med samma målsättning. Det handlar om att få jobbet gjort och ha det bra tillsammans. Utan att nödvändigtvis behöva ta till floskler som “kom och förändra världen med oss”.

Skapar en organisation à la SolidX

Vår företagsmodell kretsar kring tre huvudkomponenter; individen, frihet under ansvar och enkelhet. Det kan för många låta klyschigt. Men det handlar om att vi tror på att förenkla och frigöra så mycket tid och energi för medarbetarna som möjligt.

Till de som är nyfikna på att testa vår modell har vi summerat följande punkter:

  • Förenkla och sänk tröskeln för intern kommunikation mellan ledning och anställda, färre formulär och hierarkier. Mer direkt kommunikation, prioritera icke-jobbrelaterad kommunikation.
  • Uppmuntra och ge utrymme för medarbetarna att vara med och forma kulturen på bolaget på sitt eget sätt. Skapa en miljö där alla olika individuella intressen får utrymme att frodas.
  • Basera allt deltagande som inte är direkt kopplat till kund som frivilligt. Färre möten, mindre rapportering och minskad mikrohantering från chefer. Ju mer tid konsulten lägger på att faktiskt fokusera på sitt uppdrag, desto bättre blir resultat. Lita på att jobbet blir gjort.
  • Fokusera på individen och vad denne behöver. Skrota givna mallar för hur kompetensutveckling ska se ut. Alla har olika behov och skilda preferenser för sin personliga utveckling. Lita på att dina medarbetare kan staka ut sin egen väg.
  • Dra ner på bolagsfluff. Att exempelvis erbjuda konsulter att komma och bygga morgondagens samhälle låter fint i en annons. Men i verkligheten bör alla konsultbolag vara ödmjuka inför det faktum att de tillhandahåller den bästa kompetensen och expertisen till kund – inte agendan för morgondagens samhällsförändring.
Gästbloggare - Georg Åhrström, CMO SolidX

Gästbloggare - Georg Åhrström, CMO SolidX

Georg är CMO på SolidX och arbetar med kommunikation och varumärke och ser till att SolidX fortsätter sticka ut hakan i branschen. Lägg gärna till mig på linkedin: https://www.linkedin.com/in/georg-%C3%A5hrstr%C3%B6m/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg