Ett it-företag i GIG-ekonomin

Skrivet av Bengt Sand, styrelseordförande i Hire Quality |  Ingen kommentar

It-företag med enbart fast anställda kan snart vara ett minne blott. En effekt av den digitala transformationen är att en ny ekonomi (gig-ekonomin) nu sprids till allt fler, vilket innebär att långa anställningar ersätts med uppdrag som utförs av egenföretagare. Undersökningar tyder på att ”cirka hälften av den amerikanska arbetskraften bedöms vara frilansande 2020.” 

Istället för det klassiska konsultföretaget med anställda är vår modell att konsulterna ansluter sig via samarbetsavtal. Vi som företag har i sin tur avtal med kunden och arbetar kontinuerligt med marknadsföring samt försäljning. Varje konsult i sin tur har sitt eget företag där medarbetaren genomför uppdrag mot kunderna. Konsulten bestämmer själv över sin arbetstid och lön.

Ny organisation

Nya konstellationer ställer krav på annat ledarskap. Historiskt sett har det varit väldigt uppdelat, exempelvis har fokus legat på att fast anställda erbjuds kompetensutveckling och en bra introduktion.

I dagens nätverkande företag handlar det mer om förmågan att skapa en gemensam kultur samt team-anda. Vi kan inte längre förlita oss på årliga utvecklingssamtal för att ställa krav på kompetensutveckling och högre lön. Nu finns de ekonomiska medlen till detta i det egna företaget.

Projektstyrning måste effektiviseras

Förmågan att kunna leda och driva tidsbegränsade projekt blir avgörande för hur efterfrågade dessa konsulter blir på marknaden. Kvalitet på leveranserna blir konsultens ansvar tillsammans med nätverksföretaget. Att styra mot gemensamma mål blir enklare då samma målbild finns.

Det har historiskt sett, inom it, funnits god kompetens att leda anställda effektivt. Det är något annat än klassiskt ledarskap, vilket är viktigt att vara medveten om.

Konsulterna måste i denna ekonomi vara på tå för att hålla sin kompetens attraktiv samt att proaktivt söka ny kunskap. Nätverksföretagen har fortfarande ett ansvar, men nu handlar det framför allt om att knyta avtal med  bra leverantörer, gällande utbildning, bokföring, bank och försäkringsbolag. Samt erbjuda kontakter för att rekommendera bra placeringsalternativ till tjänstepension m.m.

Tekniken och kommunikation

För att det nya sättet att arbeta ska fungera måste det också finnas nya tekniska lösningar som gör det  enkelt och snabbt att få igång nya egna företagare i nya projekt hos kunderna. Det måste vara lätt att få tillgång till system, oavsett var personen befinner sig och vilken plattform denne valt att arbeta med.

Detta skapar förutsättningar för molntjänster där säkerhetsnivån är hög. Det blir därför ett naturligt val för många företag när det gäller både lagring och mjukvara. Det blir också kostnadseffektivt att lägga sina redskap (mjukvara) som företaget arbetar med i molnet.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Bengt Sand, styrelseordförande i Hire Quality
Bengt Sand, styrelseordförande i Hire Quality
Bengt Sand (fd Andersson) är styrelseordförande i Hire Quality. Bolagets vision är att vara marknadens mest attraktiva och välrenommerade innovationsbolag inom digitalisering samt affärs- och verksamhetsutveckling. Företaget omsatte, tillsammans med sitt bolag för verksamhetsutveckling (Hire Quality Strategy), c:a 50 miljoner 2017.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *