Att kontraktera en konsult

Skrivet av Magnus Andersson - affärsutvecklare |  Ingen kommentar

Som en tidigare köpare av ett stort antal konsulttimmar tänkte jag här avslöja vad det kan vara som styr när man bestämmer sig för att ta in en ny person för ett uppdrag. Givetvis finnas det lika många tankesätt som uppdragsgivare men min erfarenhet från projekthantering säger mig att det finns några grundprinciper som återkommer inför varje ny konsultkontraktering.

Gör nytta direkt

Först av allt, som uppdragsgivare vill jag helst att du kommer in och gör nytta från start. Punkt slut. Jag är hemskt ledsen om det låter hårt men det finns ofta inte mycket att spela på när det gäller upplärning, utbildning och introduktion i ett projekt.

En profil som inte passar som handen i handsken blir oftast inte kontrakterad om det finns en annan kandidat som kan vara produktiv och snabbare levererar. I projektuppdrag, vilket oftast är den typ av åtagande där konsulter tas in, är tiden oftast begränsad och utrymme för utbildning och diskussioner kring långsiktiga mål för en konsults utveckling hos uppdragsgivaren finns inte. Det betyder också att generalister ofta väljs bort om det finns en specialist som passar bättre just där och då.

Detta betyder givetvis också att du inte ska ta ett nej personligt. Det innebär bara att någon annan hade turen att just då ha en bättre passform och erfarenhet för just det uppdraget. Du är säkert världens bästa medarbetare och kanske skulle du ha varit en bättre kandidat över en längre period. För uppdragsgivaren är det dock svårt att veta det eftersom tiden mellan när du blir offererad tills dess att du blir kontrakterad oftast är kort.

Erfarenhetens betydelse

Några ord kring det här med erfarenhet. Jag kontrakterar in dig som konsult för att jag tror att du kan leverera ett bra resultat i projektet. Det vill säga, det är egentligen inte vad du gjort som är avgörande, utan vad jag tror att du kan åstadkomma tillsammans med mig. Men hur ska jag kunna värdera vad jag tror att du kan åstadkomma om inte genom din erfarenhet?

Din erfarenhet behöver givetvis inte vara en tidigare anställning eller uppdrag. Istället kanske du visar ett projekt som du genomfört, ett examensarbete eller en app som du har utvecklat och som visar att du har presterat det som efterfrågas. Det är alltså ett bevis på att du är kompetent och intresserad av det du ska göra.

Så väljs konsulten

För det andra, har du inte tillräcklig erfarenhet behöver du kontakter. Helst genom vänner eller kollegor inom branschen som kan rekommendera dig. Men det kan även vara både värdefullt och nödvändigt att gå genom en mäklare som kan hjälpa till att sälja in dig. I början kan det löna sig att ta mindre attraktiva uppdrag för att senare ha chans att få drömjobbet.

De riktigt bra uppdragen är få och eftertraktade. Ibland finnas flera erfarna konsulter som offereras på ett uppdrag och då får man komma ihåg att det också kan finnas ett stort antal mindre erfarna som kämpar om samma plats.

Det är givetvis beroende på hur uppdraget ser ut och vem jag söker, men som köpare har jag ofta inte särskilt lång tid på mig att välja kandidat. Det är heller inte en urvalsprocess liknande en anställning, jag behöver inte konsultera HR eller hela ledningen. Det räcker med att hitta rätt person, om det så gäller en utvecklare, testare eller nätverkstekniker.

Tips

Mitt grundtips: om du vet vad du vill ha och vad du vill göra som konsult sikta då in dig på att skaffa rätt utbildning och erfarenhet, även om det innebär att du tvingas jobba för småpengar. När du har skaffat dig god erfarenhet och är rätt för uppdraget spelar timpriset inte lika stor roll och du kommer antagligen att få tillbaka din nedlagda tid med råge.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 6000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Magnus Andersson - affärsutvecklare
Magnus Andersson - affärsutvecklare
Magnus är ansvarig för affärs- och produktutveckling inom Cinode. Han har mer än 25 års erfarenhet av försäljning, internationell projektledning och managementkonsultande. Han har bland annat arbetat för Utrikesdepartementet, SEB, NASDAQ OMX samt som egenkonsult.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *