Är konsulter lyckliga?

Skrivet av Gästbloggare - Maria Hellström, koncernchef på Kvadrat |  Ingen kommentar

Marginalerna är på tok för små i konsultbranschen, jag kommer aldrig tillbaka. Så kändes det när jag hade bytt bransch och arbetade för Net Insight. Jag var inte bekväm med känslan att konsulter var materia som kunde förflyttas snarare än människor med egna mål och önskningar.

Trots många år i konsultbranschen kände jag inte till Kvadrat när jag i slutet av förra året blev tillfrågad om att bli koncernchef. De har en modell där konsulter med egna aktiebolag kan ansluta sig. De anslutna bekostar sånt som är smart att lösa gemensamt genom att avstå en del av sina intäkter. Det lät tillräckligt annorlunda för att göra mig intresserad.

Bolaget använde payoffen ”Sveriges lyckligaste konsulter” och lutade sig mot egna eNPS-mätningar. eNPS betyder Employee Net Promoter Score och är en metod för att mäta hur villiga medarbetare är att rekommendera sin arbetsplats till vänner samt bekanta.

Avgörande för lycka

Lycka är viktigt för oss människor. I undersökningar korrelerar lycka med såväl produktivitet och ansvarstagande som hälsa samt immunförsvar. Men vad avgör om du är lycklig som konsult eller inte?

Några månader efter att jag börjat arbeta som koncernchef fick jag tillfälle att fråga de anslutna konsulterna. Svaren visade sig kretsa kring följande områden:

·        Känna att du skapar verklig nytta.

·        Vara nöjd med sin yrkesroll.

·        Få möjlighet att utvecklas i den takt du vill.

·        Kunna styra sina arbetstider.

·        Ha en bra balans mellan arbete, familj, vänner och fritid.

·        Friheten att välja uppdrag.

·        Ingå i ett större sammanhang som du trivs i.

Utforma undersökning

Vi kontaktade undersökningsföretaget Novus som utformade metod och frågor för att ta reda på hur lyckliga konsulter är. Vi ville ha veta hur det såg ut i tre grupper – anställda konsulter, egenföretagande konsulter och konsulter anslutna till oss.

Det var spännande och lite läskigt. Vad händer om undersökningen inte faller väl ut, det skulle kunna påverka hela vårt bolags självbild och eventuellt leda till att åtgärder måste vidtas? 

Skapar verklig nytta

Men resultatet visade sig vara jätteintressant och väl värt arbetet. För två av sju frågor var skillnaderna inte så stora mellan de tre grupperna, men svaren på de övriga fem frågorna visade på tydliga skillnader.

IT-branschen tycks generellt vara generös gällande friheten att styra sina arbetstider. Många upplever att de har den möjligheten oavsett anställningsform och i synnerhet om de varit verksamma länge. En hög andel i branschen känner också att deras arbete skapar verklig nytta, där finns det inga större skillnader. I de övriga fem frågeställningarna placerade sig konsulter anslutna till oss bättre än sina anställda respektive egenföretagande konsultkollegor.

Nytt perspektiv

Med Novus hjälp har vi fått fram ett lyckoindex som många fler än bara vi skulle kunna dra nytta av för att skapa bättre förutsättningar för sina medarbetare.

Att se vilka faktorer som driver lycka är extra intressant i tider där livspusselartiklarna avlöser varandra i tidningarna och stressrelaterade sjukskrivningar är vardagsmat. När du är lycklig bleknar många problem.

Du mår bättre och presterar troligtvis även bättre på arbetet. Hållbart arbete, hållbart arbetsliv.

Just nu arbetar vi med att få ut resultaten, vilket jag kan berätta mer om längre fram. Men redan nu kan jag säga att det är kul att vara tillbaka i konsultbranschen, denna gång med ett helt nytt perspektiv.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Gästbloggare - Maria Hellström, koncernchef på Kvadrat
Gästbloggare - Maria Hellström, koncernchef på Kvadrat
Maria Hellström tillträdde som koncernchef på Kvadrat i mars. Innan dess arbetade hon som CIO på Net Insight. Maria har också haft olika befattningar inom Cap Gemini.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *