6 varumärkestips för konsultbolag

januari 31, 2017 · Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

Det är strålande tider för försäljning inom konsultbranschen. Utmaningen ligger istället i att hitta och rekrytera lämpliga kandidater. Varför ska kandidaten välja just ert företag? Det är varumärket och vad ni står för som oftast är avgörande.

1. Specialisera er

Det blir allt viktigare att differentiera er, både för era kunder men framför allt för era kandidater. Det gör att ni upplevs som experter. Om ni blir för generella är det lätt att ni framstår som en i mängden.

Specialisering gör era varumärkesaktiviteter lättare genom att det definierar exakt vad ni gör och differentierar er från konkurrenterna. Och behärskar ni en nisch bättre än någon annan har ni dessutom bäst chanser att veta vad era kunder behöver och tilltalas av.

2. Sociala medier och content marketing

Är ni ett konsultbolag som brinner för SQL eller kanske skidåkning – visa det! Ert ”content” ska helst spegla att ni är experter inom ett visst område och förklara hur ni löser problem. Genom att utbilda era kunder och framtida kollegor blir ni relevanta och ses som experter.

Sprid era inlägg via sociala medier och ta upp dialogen med andra som skriver. Ni får starkare räckvidd och syns bättre på Google.

3. Experter som ambassadörer

Det vimlar av duktiga experter på Sveriges konsultföretag. Dock är det få bolag som nyttjar dessa på bästa sätt. Låt istället era specialister avsätta arbetstid till att blogga, hålla föreläsningar, skriva artiklar med mera. De ska inte behöva debitera fulltid utan ska fungera som era ambassadörer. Er expert kommer vara som en magnet – talanger vill arbeta med de bästa.

4. Visa er kultur och era värderingar

Att skapa en stark företagskultur som genomsyras av delaktighet med feedback blir allt viktigare. Speciellt när ni som bolag också tävlar mot möjligheten att starta eget.

Det räcker inte längre att skriva en vision och mission. Transparent tid är här, ert varför och värderingar måste vara ärliga och genomsyra hela organisationen. Det går inte längre att gömma sig. Era rekryter kommer framför allt fråga sig själva om det ni talar om bara är ”snack” eller om ni menar allvar.

Var inte rädda att visa er kultur! Exempel på bolag som lyckas;

5. Stick ut!

Tyvärr är det få konsultbolag som lyckas sticka ut från mängden när det gäller marknadsföring och PR. Här finns det gott om plats att lyckas ta en position och särskilja sig från konkurrenterna. Kan ni göra något annorlunda som ger publicitet?

Ett exempel är Consid som med kreativitet gör annorlunda och oväntade kampanjer för att på så sätt sprida sitt budskap och bygga sitt varumärke.

6. Samhällsengagemang

Många kandidater söker ett bolag där de inte bara utvecklas i karriären utan även får möjlighet att växa som människa och ge tillbaka till samhället. Att erbjuda möjligheten att göra samhällsnytta gör att ni blir mer än ett företag som bara vill tjäna pengar. Det högre syftet fungerar som en extra morot och ger mer engagerade kandidater och medarbetare.

Det finns många duktiga konsultföretag som ger tillbaka till samhället. Ett bra exempel är Knightec.

 

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg