6 tips – så lyckas du som konsult

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad |  Ingen kommentar

Konsultbranschen är hetare än någonsin. Men det finns en del att tänka på för att lyckas i konsultrollen. Cinode har listat sex avgörande faktorer.

1. Lär känna dina kunder

Som konsult gäller det att ta reda på och verkligen förstå kundens behov. Vilka utmaningar står kunden inför? Vad behöver kunden för att utvecklas?

2. Bli experten alla vill anlita

IT-sektorn har expanderat i rekordfart under de senaste årtiondena vilket bidragit till att allt fler blivit konsulter. Marknaden är god men konkurrensen är samtidigt stor. Därför är det en stark fördel att sticka ut från mängden genom att exempelvis besitta specialistkunskaper inom ett nischat område som många efterfrågar.

3. Vårda dina relationer

Som konsult krävs det god social förmåga och att fungera väl i olika gruppkonstellationer. Det gäller att läsa av sociala koder hos såväl medarbetare som kunder.

4. Förmåga att kommunicera

Du måste anpassa ditt budskap efter målgruppen. Vad krävs det att du som avsändare kommunicerar för att mottagaren ska förvalta ditt budskap på ett önskvärt sätt?

5. Jaga ständigt efter ny kunskap

En konsult blir aldrig färdiglärd. Det finns alltid ny kunskap att inhämta. Viljan att lära krävs för att utvecklas i rollen som konsult.

6. Orädd för att ställa frågor

Att ställa frågor utgör kärnan i konsulttjänsten. Frågor hjälper dig att förstå vad du blir ombedd att göra och de problem som din kund ställs inför. Var aldrig rädd att be om förtydligande – det är bättre än att göra fel.

Har du fler tips?

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *