5 myter och påståenden om konsulter

Skrivet av Jörgen Eriksson - CPO och socialt mediageni |  Ingen kommentar

Det florerar en hel del rykten om oss konsulter. Många är givetvis osanna förstås, men ingen rök utan eld.

 1. Powerpoint är konsultens bästa vän
Powerpoint är många projektledares bästa vän. Powerpoint är även många säljares bästa vän. Powerpoint är inte sällan åhörarnas hatobjekt nummer ett. Att konsulter skulle utmärka sig speciellt på det här området är inte min erfarenhet; Du kanske har en annan?

 2. Konsulter jobbar hela tiden
Det finns de som jobbar både 50 och 80 timmar i veckan men de utgör en väldigt liten grupp vill jag påstå. Och visst finns de som drömmer om att maximera sin debitering genom många timmar; men de allra, allra flesta är faktiskt kontrakterade för högst ordinära 40-timmarsveckor.

 3. Konsulter står för mycket snack och lite verkstad
Jodå, vi har väl alla stött på snackaren som drar in som en virvelvind, med en svada som inte står Peter Jihde långt efter. Men allvarligt talat, är hen verkligen representativ för alla de andra hårt arbetande och förhållandevis lågmälda konsulter ni jobbat med? Nej, jag tänkte väl det.

 4. Konsulter gör sig oumbärliga
Att bokstavligen bygga fast sig själv i det projekt man jobbar i må vara mångas våta dröm. Och visst förekommer fenomenet, jag har stött på de som varit inne på sitt tionde år hos samma kund, i samma roll hela tiden. För mig har nyfikenhet, utvecklingsmöjligheter och omväxling varit en drivkraft. Hur nyfiken och utvecklad tror ni man är som konsult efter 10 år i samma roll?

 5. ”Vet man väl hur konsultjävlar är”
Jag har varit på många företag och i långt många fler projekt och nej, jag vet inte hur konsultjävlar är. Jag tittade ut i kontorslandskapet i dag och kan konstatera att det är omöjligt att säga vem som är konsult eller inte. De ser ut som folk gör mest. De beter sig som folk gör mest. De till och med är som folk är mest.

Konsulter är ingen homogen grupp, lika lite som att vi svenskar skulle vara det. Eller alla män eller alla kvinnor. Vi är alla olika och kompletterar varandra på en massa bra sätt. Och en himla tur är väl det!

Skrivet i ett tillstånd av djup självrannsakan av @mharaldsson och @_jorgen_e.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Jörgen Eriksson - CPO och socialt mediageni
Jörgen Eriksson - CPO och socialt mediageni
Jörgen är Cinodes CPO och har levt och andats IT-systemutveckling under många år; I roller som systemutvecklare, användbarhetsexpert, kvalitetssäkrare, gruppchef och projektledare. Enligt tidigare chefer och uppdragsgivare är han: "Positiv, pragmatisk och pålitlig" och "en person som är bra på att göra andra bäst".

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *