Digital transformation – drivkraften inom it-konsultbranschen

juni 5, 2018 · IT, Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

Tjänster inom digitalisering spås öka från 16 till 37 procent enligt Gartner. Den digitala transformationen ökar explosionsartat vilket skapar nya behov och möjligheter, inte minst för konsultföretag. Human IT, med 150 specialister inom digital transformation, växte organiskt med 29 procent under föregående år. Vi kontaktade vd:n Markus Närenbäck för att höra om hur de ser på framtiden.

Vad ser ni som specialistbolag för trender inom digitalisering?

– Just nu ser vi enormt många starka krafter som samverkar och skapar tryck på förändring, såsom teknikutveckling, globalisering, effektivisering, nya sociala mönster och automation. Det som är intressant är att förut var tekniken ett hinder nu är det precis tvärtom. Det är vad som ska göras som är det svåra och intressanta. Tekniken är bara en möjliggörare.

Har kundernas efterfrågan förändrats?

– Förr när vi pratade digitalisering handlade det mer om att gå från ett analogt till ett digitalt läge. Det vi kallar digitisering. Idag pratar vi istället om en komplett digital transformation där det är viktigt att förstå och ta fram modeller för hur produkter kan transformeras till nya tjänster och framtida affärsmodeller. Något som är nödvändigt för att företagen ska kunna fortsätta att utvecklas och inte bli omkörda av disruptiva konkurrenter.

IOT och AI är två områden som Radar tror kommer att växa med mer än 50 procent varje år framöver. Delar ni den uppfattningen?

– IOT, att koppla upp ”allt” är en tydlig trend. ”Big Data” är en realitet men kunderna behöver hjälp med ”Analytics” – vilken data är relevant och hur kan den användas? Här kommer det också upp frågor som Vem äger datan? och Vem får använda datan? Sedan handlar det om att gå ett steg längre och inte bara se vad som har hänt utan genom AI/Machine Learning förutse vad som kommer att hända. Här finns oanande möjligheter att skapa massiva värden.

Hur används AI i dagsläget och hur kommer det användas framöver? Har ni några exempel?

– Ett exempel är inom flygbranschen. Ett flygplan är tjugo minuter försenat, vilka följdeffekter kommer det ge? Med analytics och AI skulle vi kunna förutspå att eftersom planet landar tjugo över åtta en måndag och gaten är D35 kommer flyget med 80 procent sannolikhet att även vara försenat till nästa destination. Detta medför att ett annat plan som är på väg till samma destination också blir försenat. Liksom cateringmaten. En liten försening kan drabba hundratals andra flyg och leverantörer. Detta kan förutses med AI som också kan styra om flödena för att optimera hela systemet.

Ser ni någon skillnad hur konsulter anlitas jämfört med förut?

– En tendens är att affären allt oftare drivs av verksamheten och ledningen i bolaget. Inte längre lika mycket från it. Det handlar om att skapa helt nya affärsmodeller, där it är en möjliggörare. Därför är dessa frågor högre upp i organisation och med andra beställare. Mjukvara och hårdvara är enkla att kopiera men för företagen gäller det numera att skapa ekosystem för att leverera mervärden som också står emot konkurrens på andra sätt. Den digitala transformationen blir därför det som driver hela företaget framåt och för oss som specialister gäller det att hjälpa kunden att skapa dessa värden.

Ni är också aktuella med en ny bok inom digitalisering, kan du berätta om den?

– I sommar släpper vi en handbok – ”Det digitala paraplyet – Att arbeta praktiskt med digital transformation” där min kollega, en av Sveriges främsta specialister inom digital transformation, Lars Wendestam, delar med sig av trender, samhällets påverkan men också praktiska modeller, metoder och exempel.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg