Stört!

Skrivet av Gästbloggare - Micke Darmell, grundare av gr8 |  Ingen kommentar

Pling! Ett sms, ett snap, en Facebook-kommentar… Den här gången var det en push från aftonbladet.se som poppade upp på min telefon när jag satt och jobbade i ett särskilt oinspirerande Excel-ark. Ja, jag avbröt det jag höll på med för att istället se vad notisen gällde…

Visst är det skönt med en kort paus från monotona arbetsuppgifter då och då? Dessa mikropauser som gör så att ögonen inte går i kors efter fem timmars stirrande på ett synnerligen komplicerat pivot table som djävulens ställföreträdare på jorden skickat.

Du blir avbruten 37 ggr per timme

Men vad händer när en nyhetspush eller något annat pling kallar var femte minut? Hur påverkas min arbetsdag när dessa notiser blir till störningsmoment som gör att jag aldrig kan komma ner i koncentration och bli färdig med det där Excel-arket inom rimlig tid?

Bodil Jönsson skrev för 15 år sedan om ställtid (tid att ställa i ordning, ställa av och ställa om) i boken ”Tio tankar om tid”. Då blev vi störda 13 gånger i timmen i det vi sysslade med. Idag blir vi avbrutna 37 gånger i timmen.

Forskare har påvisat en effekt på den psykiska hälsan som följer av ett förbehållslöst användande av smartphones. Sömnbrist, depressioner, koncentrationsproblem samt inlärnings- och minnessvårigheter kommer i dess fotspår. Problemet tycks vara att jag och andra aldrig helt kopplar ner och därmed aldrig helt kopplar av. Min förmåga att själv välja när jag vill gå in och uppdatera mig på Facebook tycks vara begränsad.  Att kolla smartphonen 180 gånger om dagen- för det gör den genomsnittlige användaren!- är ju knappast något vi gör medvetet. Det är ett beroende som gör att vi hela tiden känner att vi vill kolla nyheterna (igen), Facebook (igen) och Instagram (igen).

Ständig uppkoppling?

Tillgänglighet, demokratisering, smarta lösningar. Kanon och super, jag ville inte säga tack och hej till detta för att återvinna lite lugn och ro på jobbet och hemma. Istället fann jag att det var dags att verkligen fundera kring när och hur den ständiga uppkopplingen är fördelaktig och när och hur mitt användande stör mig och andra runt omkring. När vill jag vara uppkopplad, och när ska jag koppla ner helt för att få koppla av?

Fundera själv kring hur du vill ha det i sommar- ska den ständiga uppkopplingen kanske få bli lite mindre ständig? Vad vore vänligt mot dig själv och andra i din omgivning?

Stay gr8

 

  1. Den ovan nämnda nyhetspushen från aftobladet.se handlade om att en ”Man tröttnade på fartdårar – använde sexdocka”. Jo, precis så stod det. Jag tog bort pushfunktionen och har inte saknat den sedan dess.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Gästbloggare - Micke Darmell, grundare av gr8
Gästbloggare - Micke Darmell, grundare av gr8
Mötesevangelist och grundare av företaget gr8 meetings som hjälper organisationer att förbättra sin interna möteskultur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *