Sigma IT blir Nexer

februari 27, 2021 · Entreprenörskap, Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

Klassiska Sigma IT med 1500 medarbetare byter nu varumärke till Nexer. Vi kontaktade vd Lars Kry för att höra mer om vad som ligger bakom bytet och hur de ser på bolagets fortsatta utveckling.

När och varför började ni fundera på att bilda ett varumärke utanför Sigma? Vilka strategiska beslut ligger bakom?

Sigma IT har varit framgångsrika under många år med en fantastisk tillväxt och resultat, något som vi är väldigt stolta över. Nu är det dags att ta nästa steg och bygga för framtiden.

År 2013 köptes Sigma AB ut från börsen av Danir AB och sedan dess har antalet anställda ökat från 1 400 till cirka 5 000. Detta innebär en organisk tillväxt som är unik i den svenska konsultbranschen – inget annat större svenskt konsultbolag har haft en motsvarande utveckling.

I syfte att fortsatt skapa ökat kundvärde med nya tjänster och marknader samt ännu större tillväxt delas nu bolaget. Nexer blir det nya tillväxtföretaget inom digitalisering, IT samt R&D och tar avstamp med en omsättning på 2 miljarder och 1500 anställda i nio länder.

Nexer kommer på samma sätt som Sigma IT vara starkt kund- och partnerorienterat. Befintliga samarbeten med kunder och partners fortsätter som tidigare. Vi har under lång tid varit en pålitlig partner inom digitalisering. Nu stärker vi upp med nya tjänster inom strategi, teknik och kommunikation, vilket ger ökad kundnytta och tillväxt både på den svenska och globala marknaden.

Betyder det att ni inte längre har något med Sigma att göra? Och vad händer med Sigma-varumärket?

Nexer tillsammans med Sigma, A Society och Poolia tillhör Danir-koncern, så vi kommer självklart ha med varandra att göra även framåt. Sigma-varumärket lever kvar och fortsätter att erbjuda konsulttjänster inom sina områden.

 Vad betyder namnet och vad vill ni förmedla?

Vi har haft en gedigen beslutsprocess gällande namnet där vi tagit stöd av både externa och interna experter. Vi valde namnet Nexer då det speglar vårt progressiva mindset med en ständig strävan framåt, att alltid ligga steget före, vara väl förberedd och nyfiken på vad som kommer ”Next”.

 Hur har namnbytet mottagits av era medarbetare och kunder?

Namnbytet i sig är ju inte det primära utan det viktiga är det som vi vill åstadkomma med Nexer, alltså bygga framtidens Techbolag och vara strategisk partner åt våra kunder. När vi pratat med våra medarbetare, kunder och partners har vi fått väldigt positiv respons. De gillar att vi vågar ta nästa steg, vara långsiktiga och satsa. Att vi har en tydlig vision och ambition med vilken typ av bolag vi vill vara.

Trots namnbytet kommer man känna igen sig då vi behåller vår värdegrund med stort engagemang och vilja att göra skillnad, både för våra kunder, medarbetare och samhället i stort. Där är vårt hjärta och vår själ vilket vi inte ändrar på, utan istället stärker. Vår nya vision är Promising Future så även där tar vi nästa steg. Vi sträcker på oss, är djärva och lovar en bättre framtid.

Det ligger mycket arbete bakom ett nytt varumärkesnamn. Vilka erfarenheter kan ni dela med er av till andra bolag som funderar på namnbyte? 

Transformationen av Sigma IT till Nexer görs i hög takt. Det ger stor kraft och energi genom hela verksamheten och resan framåt är otroligt spännande. Det är inte varje dag ett svenskt miljardbolag omformas på detta sätt. Det är dock ett stort arbete att driva en sådan här förändring och hela verksamheten behöver involveras, men även kunder och partners. Det är viktigt att vara transparent, informera och kommunicera längs hela vägen, även om man inte alltid har alla svar.

Den rådande situationen med pandemin har gjort förändringsarbetet mer komplicerat men man får inte låta det hindra utan istället hitta nya vägar framåt.  Det har medfört att vi haft en helt digital lansering där vi bjöd in alla medarbetare med familj – ”Nexer with family and friends”. Vid lansering var vi 3500 personer från nio olika länder som var med via länk.

För att få en unik gemenskap och vi-känsla bjöds alla (medarbetare och familj) på en speciellt framtagen Nexer-middag med hemleverans. Det var stjärnkocken Jessica Frej som komponerade menyn och även var med under galakvällen och tillagade maten i studion. Kvällen förgylldes med framträdande av artisten Agnes  Det blev en mycket lyckad gala och trots pandemin uppnåddes en gemenskap kring hela lanseringen.

Ni har vuxit mycket under senaste åren. Vad ser ni för utmaningar framöver? 

Under 2020 växte bolaget med 15 procent och omsätter idag 2 miljarder och har 1500 anställda i nio länder. År 2025 är målet att omsätta 5 miljarder. Vi har nyligen gjort ett förvärv i Brasilien och har flera intressanta dialoger igång. Vi är ett entreprenörsdrivet bolag och vår huvudutmaning är samma som den varit de senaste åren, att hitta rätt kompetens. Inom flera kompetensområden är det stor brist vilket påverkar vår tillväxt. Det är väldigt centralt att kompetensfrågan tas på största allvar av politikerna men självklart måste även vi och hela näringslivet bidra.

Med Nexer fortsätter vi att bygga vår starka kultur där vårt stora sociala engagemang ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Vi kommer fortsatt vara ett ansvarstagande företag som jobbar för en bättre framtid.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg