Kitesurfare lanserar konsultbolag med fokus på jämställdhet och inbyggda system

april 25, 2023 · Entreprenörskap, Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

Equalia är det nystartade konsultbolaget som erbjuder spetskompetens inom inbyggda system. Samtidigt vill de även profilera sig inom kompetensutveckling, jämställdhet och mångfald.

Vi tog en lunch med vd:n och medgrundaren Fanny Chantereau, som har lång erfarenhet från ALTEN, både i Sverige och Belgien. 

Fanny är uppvuxen i Sverige med en fransk pappa. Efter examen från KTH och studier i franska i Paris ville Fanny fortsätta att utveckla sin franska. Genom en rekryteringsprocess på ALTEN i Sverige blev hon rekryterad till det belgiska kontoret i Bryssel som Business Manager. Som nyexaminerad byggde hon snabbt upp sitt eget team med konsulter samtidigt som hon hittade nya kunder. 

Fanny blev kvar i Bryssel i fyra år och ansvaret växte. Tillbaka i Sverige fortsatte hon på ALTEN och byggde bland annat upp en ny division inom Life Science. Hon har även varit divisionschef för Industry och IT Stockholm samt suttit i ledningsgruppen. 

Från surfbrädan till nystartat konsultbolag

Fanny är äventyrslysten och fyller gärna fritiden med häpnadsväckande och fartfyllda upplevelser. Nyligen kom hon hem från en långresa i Afrika, där hon bland annat utövade en av sina stora passioner – kitesurfing. 

Nu har hon dock siktet inställt på att förverkliga en helt annan dröm – att lansera ett nytt konsultbolag där människor och teknik går hand i hand. 

Varför startade ni konsultbolaget Equalia och vad anser ni saknas på den svenska marknaden?

– Vi tycker det saknas ett konsultbolag som fokuserar på inbyggda system fullt ut. Det är en marknad som växer snabbt med många olika typer av kunder. Både traditionella men även nya kunder där allt mer blir uppkopplat. Hård- och mjukvara byggs ihop i större utsträckning.

– Här finns det en lucka på marknaden. Vi vill bli expertbolaget inom inbyggda system med stort fokus på intern kompetensutveckling och att nyttja varandras kompetenser för att utvecklas. Vi tror på att arbeta både med anställda och med ett stort nätverk av frilansare och partners. 

Namnet Equalia, var kommer det från?

– Equalia står för det vi vill uppnå. Dels återspeglar det EQ (Emotionell Intelligens). Vi vill skapa en företagskultur där våra medarbetare känner sig trygga och sedda och därmed får möjlighet att använda sin EQ fullt ut. Vi bygger en community där alla hjälper varandra. Kompetensdelning och att stötta varandra att utvecklas präglar hela verksamheten. Namnet har också en koppling till “equality”. Jämställdhet och mångfald brinner jag mycket för.

Mångfald motverkar kompetensbristen

Fanny berättar att de bygger bolaget utifrån ett starkt fokus på jämställdhet och de vill aktivt bidra till en mer jämställd bransch. Det kan handla om allt ifrån hur de väljer att utforma rekryteringsannonser till vilka kriterier de bedömer medarbetarna utifrån. Bolaget kommer även samarbeta med kvinnliga nätverk. 

– Med tanke på den kompetensbrist som finns på den svenska marknaden utgör vårt fokus på mångfald även en nyckelfaktor. Vi vill överbrygga kulturella skillnader och få ihop ett team. Vi tror också att vi kan attrahera kompetens utanför Sveriges gränser. 

Vad har ni för mål under 2023?

– Bolaget startades nu i april så första året fokuserar vi på att etablera oss. Det gäller både att rekrytera, bygga nätverket och få flera olika kunder. Men vi har stora planer för Equalia. I ett senare skede vill vi etablera oss i fler städer, även internationellt.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg