Hur ser ägarviljan ut i ditt konsultbolag?

Skrivet av Gästbloggare - Mattias Nordin |  3 Kommentarer

Om du är ägare av ett företag kan det jag skriver vara värt att läsa. Om du väljer att lägga tid på att läsa vad jag skriver om tackar jag dig för det. Att jag får möjlighet att berätta om mina erfarenheter av ett effektivt ägande för dig som framgångsrik entreprenör är en ära för mig.

Vilka egenskaper definierar en entreprenör?

 • En entreprenör ser möjligheter där andra ser problem.
 • En entreprenör är driven.
 • En entreprenör tror det bästa om människor – de jag omger mig med ser ju situationen på precis samma sätt som jag.

Vad händer när en framgångsrik entreprenör lyckas?

 • Det blir precis som jag har tänkt mig!
 • Företaget gör ett bra resultat – år efter år.
 • Aktieutdelning kan plockas ut som planerat.
 • Mina affärspartners har samma värderingar som jag, och vi är alltid överens.
 • Vi ägare vill stanna kvar inom bolaget lika länge. Och när vi vill göra någon form av exit så vill vi det exakt samtidigt.

Visst är det fantastiskt att vara entreprenör? 🙂

Riktigt så här blir det ju inte alla gånger. Men jag vill dela med mig av några tips på hur du kan komma närmare scenariot ovan. Jag vill ge dig tankar om det kan vara aktuellt för dig, och i så fall när det kan vara läge, att mer strukturerat arbeta med din egen och dina partners ägarviljor.

Vem är jag?

Mitt namn är Mattias och jag har varit yrkesverksam sedan 1994 då jag började min bana inom produktutveckling av medicintekniska produkter. 2002 startade jag mitt första företag – men just de där stickade mössorna som skulle göra succé i Chamonix föll inte ut så bra. Bättre gick det 2006 då jag och tre andra grundade företaget AddQ Consulting, som på sju år gick från noll till 100 miljoner i omsättning, med ca 100 anställda på tre orter i Sverige.

AddQ Consulting hade och har en sund ägarvilja, och det var den som gjorde

 • Att vi drog åt samma håll – i sju år.
 • Att vi gjorde svarta siffror från dag ett.
 • Att det inte vara några problem när jag ville gå vidare. Tvärtom. Jag fick den summa pengar som mina aktier var värda. Och alla inblandade var nöjda med det.

Nu målar vi upp ett scenario där vi föreställer oss två partners. Känner du igen dessa förresten?

Låt oss tänka oss att de här två driver ett företag och har kommit en bit på vägen. De ser ju överens ut om hur saker och ting skall skötas på kort- och lång sikt. Eller kan det vara så att de inte riktigt har koll på vad den andra vill? Kan det vara så att de inte har riktigt samma kompassriktning inställd? Om vi skall ge oss på ett mått- kan det vara så att de ”bara” är 70 procent överens?

Det är ingen dålig siffra. Jag vill påstå att det är ungefär så överens de flesta företagsägare faktiskt är. Några av de svagheter jag sett när jag träffar ägare i olika sammanhang är:

 • En otydlig bild av vad som sker på fem till sju års sikt.
 • Vad händer när ”startraketerna” slocknat och företaget går in i en tillväxtfas?
 • VILKA faser tänker vi oss gå igenom?
 • Vad är min personliga agenda?
 • Vad är mina partners personliga agendor?
 • Vad är balansen mellan vinst, soliditet och tillväxt?
 • När är vi riskvilliga och när är vi riskaverta?
 • Hur ser vi på styrelsearbetet på lång sikt?

Listan kan göras längre. Detta är bara exempel.

Att inte ha koll på dessa saker får konsekvenser, både nu och i framtiden när företaget går igenom olika faser.

Låt mig ta två exempel från verkligheten.

Jag blev kontaktad av några grundare som ville ha med mig i styrelsen. Jag bad dem teckna ner en enklare form av ägarvilja och det resulterade i att de lade ner företaget – innan de ens startat det.

I ett annat fall processledde jag en ägarvilja i ett bolag med några grundare av ett företag som var etablerat. De var rätt så överens, men en dokumenterad och heltäckande ägarvilja fick på kort sikt bolaget att generera flera procentenheter mer i vinstmarginal!

En nerskriven ägarvilja är viktig

Omfattningen på den varierar beroende på i vilken fas företaget befinner sig i, men den är alltid lika viktig.

Att göra ett bra jobb med sin ägarvilja kan vara värt miljoner om du ska sälja eller ändra i ägarstrukturen. Men det är inte därför du gör det. Det genomförs för att skapa RESULTAT, EFFEKTIVITET och MOTIVATION i ägarkretsen och i hela bolaget.

Ställ dig frågan om det är aktuellt för er att ta ett professionellt grepp kring er ägarvilja? Ställ er frågan om ni vill gå från att vara 70 procent till, låt oss säga, 96 procent överens? Och dessutom vara överens om att ni inte är överens om de sista fyra procenten?

Det skapar resultat.

 

Onsdagen den 16 september bjuder Cinode på frukost och föreläsning med Mattias Nordin om den sanna ägarviljan i konsultföretag. Läs mer och anmäl dig här.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Gästbloggare - Mattias Nordin
Gästbloggare - Mattias Nordin
Mattias förbättra ledare och företag genom att konsolidera strategier och hitta sätt att verkligen få saker gjorda. Han är en problemlösare med empati som strukturera problem och leverera resultat. Mattias har tidigare även startat upp AddQ.

3 svar till “Hur ser ägarviljan ut i ditt konsultbolag?”

 1. Piotr Kundu skriver:

  Alltid kul att läsa om andras framgång. Kan du ge exempel på några punker som skulle kunna vara en sund ägarvilja eller ägardirektiv i styrelsesammanhang. Det går gärna vara från ett konsultbolag även ett fiktivt? Skulle du idag starta ett nytt konsultbolag (inom IT/test/utveckling)?

  • Mattias Nordin skriver:

   Hej Piotr,

   • Mattias Nordin skriver:

    Det finns flera punkter, en ägarvilja bör var på kanske sju års sikt och uttrycka VARFÖR man kör företaget, är företaget ett medel för att uppnå något annat, tex? annat som den bör täcka är:

    Avsikter med företaget

    Kompassriktning framöver
    Ägarnas roller
    Värdebyggande, exitplaner, finansiering och expansion
    Ekonomiska mål och begränsningar
    Styrelsens syfte och arbetsuppgifter
    Minimikrav på styrelsens bemanning
    Ramar för organisation
    Värdegrund
    Affärsutveckling, innovation

    Bland annat 🙂

    Och ja kanske skulle jag starta ett till bolag inom IT/test/utveckling om det blir rätt timing och team.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *