Om du är ägare av ett företag kan det jag skriver vara värt att läsa. Om du väljer att lägga tid på att läsa vad jag skriver om tackar jag dig för det. Att jag får möjlighet att berätta om mina erfarenheter av ett effektivt ägande för dig som framgångsrik entreprenör är en ära för mig.
Visst är det fantastiskt att vara entreprenör? 🙂
Riktigt så här blir det ju inte alla gånger. Men jag vill dela med mig av några tips på hur du kan komma närmare scenariot ovan. Jag vill ge dig tankar om det kan vara aktuellt för dig, och i så fall när det kan vara läge, att mer strukturerat arbeta med din egen och dina partners ägarviljor.
Mitt namn är Mattias och jag har varit yrkesverksam sedan 1994 då jag började min bana inom produktutveckling av medicintekniska produkter. 2002 startade jag mitt första företag – men just de där stickade mössorna som skulle göra succé i Chamonix föll inte ut så bra. Bättre gick det 2006 då jag och tre andra grundade företaget AddQ Consulting, som på sju år gick från noll till 100 miljoner i omsättning, med ca 100 anställda på tre orter i Sverige.
AddQ Consulting hade och har en sund ägarvilja, och det var den som gjorde
Nu målar vi upp ett scenario där vi föreställer oss två partners. Känner du igen dessa förresten?
Låt oss tänka oss att de här två driver ett företag och har kommit en bit på vägen. De ser ju överens ut om hur saker och ting skall skötas på kort- och lång sikt. Eller kan det vara så att de inte riktigt har koll på vad den andra vill? Kan det vara så att de inte har riktigt samma kompassriktning inställd? Om vi skall ge oss på ett mått- kan det vara så att de ”bara” är 70 procent överens?
Det är ingen dålig siffra. Jag vill påstå att det är ungefär så överens de flesta företagsägare faktiskt är. Några av de svagheter jag sett när jag träffar ägare i olika sammanhang är:
Att inte ha koll på dessa saker får konsekvenser, både nu och i framtiden när företaget går igenom olika faser.
Låt mig ta två exempel från verkligheten.
Jag blev kontaktad av några grundare som ville ha med mig i styrelsen. Jag bad dem teckna ner en enklare form av ägarvilja och det resulterade i att de lade ner företaget – innan de ens startat det.
I ett annat fall processledde jag en ägarvilja i ett bolag med några grundare av ett företag som var etablerat. De var rätt så överens, men en dokumenterad och heltäckande ägarvilja fick på kort sikt bolaget att generera flera procentenheter mer i vinstmarginal!
Omfattningen på den varierar beroende på i vilken fas företaget befinner sig i, men den är alltid lika viktig.
Att göra ett bra jobb med sin ägarvilja kan vara värt miljoner om du ska sälja eller ändra i ägarstrukturen. Men det är inte därför du gör det. Det genomförs för att skapa RESULTAT, EFFEKTIVITET och MOTIVATION i ägarkretsen och i hela bolaget.
Ställ dig frågan om det är aktuellt för er att ta ett professionellt grepp kring er ägarvilja? Ställ er frågan om ni vill gå från att vara 70 procent till, låt oss säga, 96 procent överens? Och dessutom vara överens om att ni inte är överens om de sista fyra procenten?
Det skapar resultat.
Onsdagen den 16 september bjuder Cinode på frukost och föreläsning med Mattias Nordin om den sanna ägarviljan i konsultföretag. Läs mer och anmäl dig här.
Gästbloggare - Mattias Nordin
Gästbloggare - Mattias Nordin
aug 27 2024 · Entreprenörskap, Konsult
apr 25 2024 · Entreprenörskap, Konsult
apr 18 2024 · Entreprenörskap, Konsult
feb 20 2024 · Entreprenörskap, Konsult
jan 31 2024 · Entreprenörskap, Konsult
dec 06 2023 · Entreprenörskap, IT, Konsult
nov 23 2023 · Entreprenörskap, Konsult
aug 16 2023 · Entreprenörskap, Försäljning i konsultbolag, Konsult
jul 05 2023 · Cinode, Entreprenörskap, Konsult
jun 28 2023 · Entreprenörskap, IT, Skills Management
jun 07 2023 · Entreprenörskap, Hållbarhet, Konsult
maj 25 2023 · Entreprenörskap, Konsult