Första året som vd för ett konsultbolag

Skrivet av Gästbloggare - Hanna Jokimaa, vd på Decuria |  Ingen kommentar

Att kliva in i rollen som vd inom en bransch där känslan är att alla konsultbolag gör samma sak är tuff. Konsulterna kan byta bolag när som helst och jag kan bli av med jobbet omgående.

Varför inte ta chansen?
Jag kommer från de småländska skogarna och har nu varit vd i ett år. Under denna tid har jag återkommande fått höra ”oj, vad du ser ung ut!” från en viss typ av människor.

Många gånger hade jag velat svara ”ja, och oj vad du ser gammal ut, kan vi prata vidare ändå?”

Jag vill inte behöva försvara mig, inte heller tacka. Så vad bör jag göra?

Det finns betydligt viktigare områden att fokusera på än att försvara sin åldern. Lägg energi på saker som får dig att må bra. Sluta slösa energi på saker som du inte kan påverka eller som bara stjäl din kraft. Det gäller både på jobbet men även privat.

När jag började arbeta som vd ville jag inleda med att ta reda på varför våra medarbetare jobbade på just Decuria. Det gjorde vi med hjälp av Simon Sineks “Why” som landade i verktyget “Ikigai”, vilket ungefär betyder ”anledning att finnas till”.

Allting påverkar varandra

Detta är en individuell resa som vi alla fick göra för att hitta meningen med livet och ta reda på varför vi egentligen kliver upp på morgonen genom
att besvara de fyra frågorna och identifiera punkten där de möts.

  1. Vad älskar du?
  2. Vad är du bra på?
  3. Vad behöver världen från dig?
  4. Vad kan du få betalt för?

Allting hänger ihop, såsom materiella och sociala behov, värderingar samt välmående. Det påverkar varandra.

Det var en otroligt läskig resa att göra tillsammans med ett bolag, men så bra det blev. Nu har vi ett gemensamt ramverk som vi kan förhålla oss till under vår forsatta resa. Givetvis kan ”Ikigai” förändras med tiden men det är inte lika föränderligt som en ekonomisk prognos.

Lär av andra

I rollen som vd är jag involverad i det mesta, bland annat ekonomiuppföljning. Mitt tips är att skaffa mentorer, inte en utan flera. Jag har idag ett antal mentorer som kan stötta mig inom olika områden och ge energi samt värdefulla lärdomar. Det kan gälla allt från styrelsearbete till social selling.

Så vad är min mening med livet?

Nyfikenhet. Vara och samverka med sköna människor, utmanas samt komma framåt där jag skapar mervärde!

Varför kliver du upp på morgonen?

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 6000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Gästbloggare - Hanna Jokimaa, vd på Decuria
Gästbloggare - Hanna Jokimaa, vd på Decuria
Hanna Jokimaa är vd och delägare på konsultbolaget Decuria. De snart 20 medarbetarna, decurianerna, är bland Stockholms bästa projektledare samt kravanalytiker och drivs av mervärde.
Hanna söker sig till utmaningar. Hon har erfarenheter som ingenjör, konstruktör, projektör, program- och projektledning, med psykologi som intresse. Hanna vill få människor och arbetsplats att hejdlöst utvecklas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *