Budgettider är entreprenörstider

Okt 16 2012 · Entreprenörskap

Skrivet av: Daniel Glendor

Då är den här igen, budgetperioden. Den tid på året då de ”gamla” bolagen rundar av årets tankeverksamhet kring hur de kan definiera om marknader och tjänster och försvara sin position. Ner i ett stort svart budgethål som man kommer upp ur lagom till lussebullarna och julklappsköp.

Denna tid på året måste vara årets högtid för de entreprenörer som vet att deras relativa hastighet mot de etablerade traditionella bolagen där framme är som högst.

För i budgettider kan man vara säker på att de flestas kreativitet tar slut för året – för då handlar det om att extrapolera det vi gör idag och boxa in tankeverksamhet i 2-dimensionella matriser. Det är den tid på året då folk är som mest trötta och stressade, en dubbel käftsmäll mot kreativiteten och fokus på de stora frågorna. Hur ska vi försvara eller ta oss till den blå oceanen?

En sak är säker, det är fullt med hajar där ute som funderar på hur de kan få din affärsmodell att implodera över en natt. Det som idag är en lönsam affär kan ersättas av en gratistjänst snabbare än du hinner stava till G-O-O-G-L-E. Kombinationen av Tjänst som hanterar information + Internet kan omfördela förmögenheter blixtsnabbt.

Så vad är det för etablerade självklarheter och affärslogik som får sig en murbräcka härnäst?

Oavsett vad som händer har såväl förvaltare av gamla bolag som entreprenörer anledning att vara produktivt paranoida.

Blåa oceaner blir idag blodröda på nolltid. Affärsystem i molnet, någon?

Och så länge Google och andra aktörer kan sälja kunskapen om ditt eller företagets beteende högre än produktionskostnaden för att tillhandahålla en tjänst kommer givetvis dominobrickorna att fortsätta falla. Det som kostade igår blir gratis imorgon…

Vinnare eller förlorare – om du gillar teknik och affärer är det ytterst spännande tider att leva i.

Daniel Glendor - CEO, grundare

Daniel är entreprenör och grundare till Cinode. Han är utbildad ingenjör vid Stockholm Tekniska Institut och har sedan dess varit verksam inom konsultbranschen. Han har varit delaktig i uppbyggnaden av två framgångsrika konsultbolag. På Cinode, har Daniel huvudansvaret för företagets sälj, tillväxt och expansion.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg