Börsnoterade SolidX fortsätter sin raketresa i konsultbranschen

februari 11, 2022 · Entreprenörskap, Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

Filip Alexanderson, grundare och vd, SolidX.

SolidX är det senaste konsultbolaget på börsen och ett av de snabbast växande. Med låg overhead, minimal personalomsättning och en lyckad rekryteringsstrategi har de på mindre än fyra månader gått från 67 till cirka 100 medarbetare. Vi kontaktade vd:n och grundaren Filip Alexanderson för att höra mer om hur de särskiljer sig från andra företag, varför de valde börsen och hur planerna för framtiden ser ut.

SolidX fortsätter sin expansiva tillväxtresa inom konsultbranschen. Visionen är att erbjuda konsulterna obegränsad kompetensutveckling, frihet och flexibilitet samt en attraktiv lönemodell. De växer snabbt och i oktober förra året börsnoterades bolaget.

– Vi blev övertecknade med nästan 300 procent och fick teckna rekommendation på 5 kronor per aktie från IPO-Guidens analys från Affärsvärlden. Samtidigt fick vi noll flaggor, säger bolagets grundare tillika vd Filip Alexanderson.

Innan noteringen ägde Filip 100 procent av företaget.

– Vi gjorde en direktnotering, vilket innebär att jag privat sålde en del av mitt innehav till allmänheten, närmare bestämt 16,2 procent mot 25 miljoner kronor. Detta övertecknades till 69 miljoner. SolidX har inte tagit in några pengar, vilket visar på en styrka inom företaget. Vi har råd att växa organiskt i raketfart med helt eget kapital.

Vad var anledningen till börsintroduktionen?

– Tidigare tyckte många konsulter att vårt koncept lät för bra för att vara sant, att vi helt enkelt erbjöd för generösa löner. Detta fenomen har försvunnit tack vare noteringen. Vi har alltså fått den bästa möjliga stämpeln som ett legitimt företag. Med börsnoteringen blir det också enklare att göra förvärv. Samtidigt breddar vi kännedomen om oss, vilket genererar fler kontakter och stora möjligheter till nya affärer.

Under våren lanserar de ett nytt område inom bolaget – SolidX Care. Strategin inom den nya sektorn är densamma som tidigare och som namnet på det nya affärsområdet avslöjar är inriktningen vård och omsorg med fokus på att värva sjukvårds- och läkarkonsulter. 

– Vår affärsstrategi fungerar inom flera affärsområden. Samtidigt visar vi en skalbarhet som kan få vårt aktiepris att sticka iväg ordentligt.

Företaget har haft som mål att nå 100 medarbetare innan december 2022. Målet har de redan uppnått – elva månader tidigare än utsatt tidsgräns. Enligt Filip Alexanderson beror tillväxttakten till stor del på börsnoteringen.

– Vi har en mycket hög tillväxt tack vare vår affärsmodell. Noteringen har ökat kännedomen om oss som företag och jag förstår att det blir enklare för en anställd att ta steget att hoppa över till oss nu. 

Vad gör er affärsmodell så framgångsrik?

– Vårt framgångskoncept är att vi har mycket låg personalomsättning. Under 2021 har vi anställt över 50 nya medarbetare samtidigt som endast två valt att lämna bolaget. Vår personal vill med andra ord stanna kvar hos oss. Det beror delvis på våra höga löner, men även på den starka företagskultur som vi byggt upp. Vi är en transparent arbetsgivare och har fullt fokus på högkvalitativa konsulter med gedigen utbildning. Detta i kombination med en stark tillväxt gör att vi växer enormt. Men framförallt slipper vi, till skillnad från många andra konsultföretag med hög personalomsättning, stänga gapet och jobba i konstant motvind.

– För att förtydliga hur många av våra konkurrenter jobbar; låt oss säga att de får in 40 konsulter och tappar samma år 20 medarbetare. Att återanställa 20 konsulter kräver cirka tio säljare internt som vi nu slipper betala för, vilket innebär mer pengar till vårt bolag och våra konsulter, säger Filip.

Hur kan ni ha så låg personalomsättning? Varför stannar era konsulter?

– Delvis på grund av den höga lönen och kulturen som vi skapat. Vi bedriver en konstant kompetensutveckling, vilket gör att vi kan fakturera mer för konsulten. Det blir enklare att få ut dem på uppdrag vilket innebär att konsulten därmed också får högre lön. 

Rekryteringen brukar vara det svåra, men inte för SolidX?

– Vår affärsstrategi gör att konsulterna söker sig till oss. Vi tar emot mellan 40 och 50 ansökningar varje vecka. Med nya konsulter kommer även kunderna. Egentligen bryr sig inte slutkunden om vilket företag konsulten är anställd på, utan är enbart intresserad av konsultens kompetens. Eftersom vassa konsulter tyr sig till oss får vi också många nya kunder på köpet, som på sikt kan generera ännu fler affärer.

Så stänger du ert kompetensgap

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg