Guide: Så lyckas du med uppstarten av din konsultverksamhet

januari 21, 2022 · Entreprenörskap

Skrivet av: Mattias Loxi

Konsultbranschen är hetare än någonsin och samtidigt väljer fler att starta konsultverksamhet. Att bli egenföretagare är en spännande resa som kräver mod och noga förberedelser. Konsultbolagen möter kontinuerligt nya utmaningar och för att navigera rätt finns det många viktiga saker att tänka på. Cinode guidar dig genom en lyckad uppstart av ditt konsultföretag.

När du väl fastställt din affärsplan, vision och ditt erbjudande behöver även de administrativa bitarna falla på plats. Det handlar exempelvis om registrering av bolag samt hantering av bokföring och moms.

Innan du kan registrera din konsultverksamhet är det ett antal steg du måste gå igenom:

  • Skydda ditt företagsnamn.
  • Ansök om godkännande för F- samt FA-skatt.
  • Anmäl registrering för moms.
  • Anmäl dig som arbetsgivare hos Skatteverket.
  • Lämna uppgifter för beräkning av preliminärskatt.

Detta gör du på verksamt.se

Vilken företagsform passar dig?

Först och främst behöver du bestämma vilken företagsform som passar just dig. Du kan läsa om de olika bolagsformerna nedan. Startar du verksamhet tillsammans med andra personer? Då är det viktigt att ni skriver ägaravtal.

Enskild Firma

I en enskild firma är du som privatperson ensam ägare av företaget. Näringsidkaren kan inte vara en juridisk person vilket innebär att du är personligt ansvarig för exempelvis skulder och slutna avtal. Skulle företagets resurser inte räcka till kan du alltså bli tvingad att betala dessa ur egen ficka. Som ägare av en konsultverksamhet innebär det att hyra av eventuell lokal, ägande av mobilabonnemang samt part i en eventuell domstolsprocess sker i egenskap av dig som privatperson.

Aktiebolag

Ett aktiebolag kan ägas av en alternativt flera delägare, som kan vara både fysiska eller juridiska personer. Det krävs ett startkapital på 25 000 kronor (för publika bolag är summan 500 000 kronor). Fördelen med ett aktiebolag är att ägarna inte har något personligt ansvar och ägaren riskerar enbart det insatta kapitalet. I ett aktiebolag finns en styrelse och i vissa fall också en verkställande direktör. Styrelsen utses vid en bolagsstämma. Det är ett krav att en auktoriserad eller godkänd revisor tar hand om företagets revision.

Handelsbolag

För handelsbolag finns inget kapitalkrav. Däremot måste det finnas minst två delägare och båda är personligt ansvariga för verksamheten. Även i detta fall är alltså ägarna personligen ansvariga för bolagets skulder. Innan du startar ett handelsbolag måste ni som delägare ingå ett avtal om en gemensam framtida näringsverksamhet i bolagsform. Bolagsverket rekommenderar att ett sådant avtal sker skriftligt, dock är detta avtal inget ni behöver skicka in i samband med registrering.

Kommanditbolag

Ett kommanditbolag är en variant av handelsbolag där de så kallade kommanditdelägarna har ett ansvar som är begränsat till det satsade kapitalet i bolaget. Företaget består av två eller fler kommanditdelägare samt en ägare med obegränsat ansvar som kallas komplementär.

Paketera ditt erbjudande

När det administrativa arbetet är gjort är det dags att se över ditt erbjudande och paketera det till en konkurrenskraftig tjänst. Består ditt företag av olika delar, som konsultande, workshops, kurser och föredrag? Eller bedriver du en nischad verksamhet? Tänk på att formulera ditt erbjudande tydligt, då blir det lättare för kunderna att ta ställning till det.

Marknadsföring och nätverkande av konsultverksamhet

Hur vill du marknadsföra din verksamhet? Idag finns det många olika vägar att gå och det viktigaste är inte att synas på flest ställen utan på rätt ställen. Anpassa din kommunikation efter din målgrupp. Inom konsultbranschen är relationer ett viktigt ledord.

Känner du inte tillräckligt många eller rätt personer inom de områden där du och dina kunder är verksamma kan det löna sig att lägga ner tid och resurser på nätverksevent och liknande aktiviteter.

Att bygga ditt eget varumärke som expert kan vara fördelaktigt för att få in fler uppdrag. Detta gör du exempelvis genom att blogga, podda, skriva nyhetsbrev eller föreläsa. Anses du vara expert inom ett visst område kommer du dessutom kunna ta betydligt bättre betalt.

Att använda sociala medier, och framförallt Linkedin, blir allt viktigare. Här kan du etablera ditt personliga varumärke och marknadsföra dig själv. Men framförallt bygger du ett nätverk med kontakter som både kan hjälpa dig med uppdrag och andra delar som gynnar din verksamhet.

Hur får du uppdrag?

Som konsult finns det många olika vägar att gå. Vad som är rätt för just dig beror till stor del på inom vilken bransch du verkar samt vilken kompetens du besitter.

Direkt mot kund

Nykundsbearbetning innebär att ni identifierar nya potentiella kunder som till slut blir lojala kunder hos ert bolag. Använd telefonen (kalla samtal), nätverk och sociala medier för att nå ut. Men också bygg upp er marknadsföring för att låta kunderna hitta er.

Detta arbete kan vara både utmanade och tidskrävande men med rätt strategier och med en utförlig marknadsundersökning som bas har ni goda förutsättningar att lyckas. Lär känna er primära målgrupp. Vad har de för behov och drivkrafter som får dem att agera på olika sätt?

Via andra konsultbolag eller konsultmäklare

Är du egen eller en mindre spelare kan det ofta vara mer effektivt att gå via en partner för att få uppdrag. Dessutom vill kunderna oftast inte ha för många konsultpartners att hålla reda på.

Att gå via en konsultmäklare eller ett annat konsultbolag kan vara mer effektivt. De flesta konsultbolag använder sig ofta av underkonsulter för att möte sina kunders behov. Räkna dock med att förmedlaren tar mellan 10 och 20 procent av intäkterna.

I Cinode Free kan du hitta, nätverka och partna upp med konsultbolag/mäklare som har kunder inom din speciella nisch. Här kan du presentera ditt konsultföretag och vilka kompetenser ni arbetar med, oavsett om du är enmanskonsult eller ett större konsultföretag. Dessutom kan du hitta nya partners och connecta med dem för att bygga relationer och framförallt för att ta emot uppdragsförfrågningar.

Digitala portaler

Det finns olika digitala portaler som listar uppdrag som kommer ut. Många mäklare och konsultbolag har även egna portaler som registrerar uppdrag.

Ett exempel är Cinode Market där publika uppdrag från konsultbolag och mäklare skickas ut. Det är dock bara en bråkdel av uppdragen som publiceras utåt. Vissa uppdrag syns bara när du är inloggad och framförallt skickas det ut en mängd ”privata” uppdrag. Därför är det viktigt att du registrerar dig och börjar connecta med rätt bolag för att få ännu fler förfrågningar.

Rätt paketering för fler uppdrag och mer betalt

För att vinna ett uppdrag behöver du oftast skicka in en konsultprofil/konsult-cv. Kunden väljer därefter ut de bäst lämpade för en intervju.

Med Cinode Free skapar du cv:n/konsultprofiler i er egen brandade mall på några sekunder. Importera bara ditt vanliga cv:n från valfritt format och kompetensinventeringen är klar samtidigt som du snabbt skapar delbara online-cv:n. Helt kostnadsfritt!

Konsultprofilen är avgörande för om du lyckas vinna uppdraget. Den bör vara professionellt utformad i såväl skrift som layout. Tyvärr lägger många konsulter ner alldeles för lite tid på sin paketering, trots att ett heltidsuppdrag är värt mellan 100 000 och 200 000 kronor per månad. Konsultprofilen skiljer sig även från ett cv på en mängd punkter. Vi har satt ihop en guide som hjälper dig att skapa vinnande konsultprofiler.

Fler uppdragsförfrågningar än du kan leverera?

När du väl har kommit igång med ditt konsultbolag och förfrågningarna börjar rulla in är det vanligt att du snart har för många förfrågningar i förhållande till bolagets leveranskapacitet. För att inte gå miste om uppdrag och pengar är det därför en god idé att arbeta med underkonsulter/partners som levererar uppdragen. Detta utgör en viktig faktor för att växa bolaget framåt och ha en hög lönsamhet.

Med Cinode Partner kan du enkelt bygga upp ditt ekosystem av underkonsulter och partnerföretag. Du skickar ut uppdragen till antingen utvalda partners/underkonsulter eller med ett knapptryck aviserar ut direkt till alla tusentals konsulter i Cinode Network. Få dagliga publika och privata konsultförfrågningar och svara snabbt med era skapade cv:n. 

Lycka till med din konsultverksamhet!

Cinode Free förenklar konsultbolagens vardag!

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg