Anders Barnå: ”Jag ser en kompetensanvändningsbrist”

Okt 04 2017 · Entreprenörskap, Rekrytering

Skrivet av: Anders Barnå

Under många år har vi fått rapporter om att Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet lider av kompetensbrist inom IT-området. En brist som resulterat i stark konkurrens om kompetent personal med hög personalomsättning som följd, vilket skapar ett ständigt behov av att hitta och lära upp nya medarbetare samtidigt som lönekostnaderna stiger.

Är det kanske dags att stanna upp? Fråga sig vad som händer med oss och det näringsliv vi verkar i, när det ställs allt högre krav på både teknisk och social kompetens?

Jag ser dagens näringsliv som en gata, där vi som ingår i normen befinner oss på körbanan. Hastigheten, förändringstakten och de ständiga sociala interaktionerna gör att allt fler blir stående vid sidan av, på trottoaren. Följden blir att utrymmet för tekniskt briljanta personer som är mindre bekväma i sociala sammanhang minskar.  Det är här jag ser en brist när det gäller att ta tillvara all kompetens.

Viljan att möta nya utmaningar

Jag var själv under många år en del av denna utveckling och detta arbetssätt. Högre omsättning och bättre resultat var länge målet. Men efter 20 år tog det slut för mig. Jag behövde något annat och under en period var jag inne på att detta ”något” fanns utanför konsultbranschen. Men så blev det inte.

För ungefär ett år sedan dök det upp en möjlighet som erbjöd den extra dimensionen som jag sökte. Det norska företaget Unicus ville växa genom att starta en verksamhet i Sverige. I Norge har bolaget varit verksamt sedan 2009 och har idag ett 30-tal verksamma konsulter, alla med Asperger.

Mer effektiv på jobbet

De jag anställer och gör till testkonsulter kommer alla ur arbetslöshet, något deras Asperger ofta medverkat till. Utmaningarna de kämpar med står att finna i den sociala interaktionen, de känner sig inte nödvändigtvis bekväma i kreativa workshops eller med att prata i telefon. Men slipper de lägga energi på att anpassa sig levererar de med klart högre effektivitet än de flesta andra. Tänk bara på hur mycket tid du skulle spara om du inte hängde kvar och snackade med kollegorna vid kaffeautomaten och kapade alla ineffektiva möten.

Vassa testkonsulter med social knorr

Jag upplever idag att jag gör mer nytta än någonsin. För mina medarbetare, kunder och för mina kunders medarbetare. Jag är stolt över Unicus och den utveckling vi åstadkommit i Sverige under den korta tid vi varit igång. Jag är stolt över att leda ett bolag med vassa testkonsulter och social knorr.

Vill du reflektera, diskutera, argumentera eller samarbeta. Hör gärna av dig till mig på telefon 0709-35 10 63 eller maila till anders@unicus.no.

Gästbloggare - Anders Barnå, vd Unicus Sverige

Anders Barnå har lång erfarenhet inom konsultbranschen från bland annat Connecta och Konsultbolag1. Anders är idag vd för Unicus Sverige. Unicus är ett IT-konsultföretag med inriktning mot test och kvalitetssäkring. Det unika är att alla konsulter har Aspergers vilket visat sig vara ”the perfect match for software testing”.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg