5 tillväxtstrategier för ditt konsultföretag

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad |  Ingen kommentar

Hösten är snart här och vardagen kickar igång på allvar. Det är nu ni i ledningsgruppen funderar över hur ni ska nå tillväxt framöver. Men hur arbetar ni med att konkretisera er tillväxt? Tyvärr är det allt för ofta som bolag inte preciserar vilken strategi de väljer. Och vad är egentligen viktigt att tänka på?

Som tur är finns det bra sätt att planera genom att ta fram en tillväxtstrategi för ert bolag. Här går vi igenom grunderna för vad en sådan bör innehålla.

Vad är en tillväxtstrategi?

En tillväxtstrategi är en karta som beskriver hur ert bolag ska växa. Den innehåller vilka marknader som bolaget ska verka inom, vilka kunder som ni ska sikta in er på, vilka tjänster ni kommer att erbjuda samt hur ni vill utveckla och positionera ert varumärke.

Men en tillväxtstrategi behöver också ta med potentiella risker och hur dessa kan motarbetas. En tydlig tillväxtstrategi ersätter en mer slumpmässig och opportunistisk affärsutveckling, med en pålitlig och systematisk strategi för tillväxt.

5 Tillväxtstrategier för konsultbolag

Det finns fem beprövade tillväxtstrategier. Alla med olika fördelar och nackdelar som dessutom passar bra i olika lägen. Arbetar ni på en högkonkurrensmarknad redan nu behöver ni kanske söka er till nya marknader? Eller är ni ett bolag inom en smal nisch finns andra alternativ.

1. Öka marknadspenetrationen

Denna strategi handlar om att sälja mer tjänster till samma kunder. Relativt enkelt, med låg risk som inte kräver något nytt.

Svårigheten ligger i att få kunden att förstå vilka andra tjänster ni erbjuder och att köpa dem från er istället. Inte alltid helt lätt då kunderna ofta placerar sina leverantörer i olika ”fack”. Så här gäller det att utbilda kunden.

Risken med denna strategi är att varje kund står för en stor del av dina tjänster och om du då tappar en av dina kunder kan det bli svårt att ersätta med nya.

2. Utveckla nya marknader

Nå ut med ert erbjudande till nya marknader. Är ni nu inriktade på projektledning inom bank & finans kan ni erbjuda era tjänster för kunder inom telekom.

Detta är en av de vanligaste strategierna, alltså att framhålla sina tjänster till alla olika typer av marknader. Men samtidigt som det kommer att finnas fler potentiella köpare finns det även risker. Dels kostar det att gå in på nya marknader och lära upp sin nya publik. Görs en halvdan investering är risken att ni bara når ett svagt resultat.

Dessutom riskeras varumärket att urholkas. Är ni starkt associerade inom en marknad finns faran att er specialiststämpel försvinner.

3. Utveckla alternativa distributionskanaler

Ett sätt att vinna fler affärer är att använda alternativa distributionsvägar. Det kan vara att ni samarbetar med ett annat tjänsteföretag, exempelvis ett testspecialistbolag samverkar med en specialist inom utveckling. Alternativt kan ni samarbeta med en produktleverantör som också säljer era tjänster.

Det gäller också att ta ställning till om ni ska gå via konsultmäklare eller inte.

Risken här är framförallt relaterade till marknads- och affärsutvecklingskostnader. Men även ert varumärke kan ta skada om den alternativa distributionskanalen ej är tillförlitlig.

4. Utveckla nya tjänster

Det handlar om att utveckla helt nya tjänster som ni hittills inte erbjuder. Helst ska det vara tjänster som kompletterar ert nuvarande erbjudande.

Med denna strategi medföljer ett antal risker. Utveckla nya tjänster tar framför allt mycket tid och energi. Dessutom är risken stor att ni ses som mångsysslare istället för experter. Ju fler och bredare tjänster ni erbjuder, desto mindre fokus läggs på er kärnexpertis. I slutändan kanske ert varumärke inte alls associeras med det som ni tänkte från början.

Ni behöver också fundera över om er marknad kommer att acceptera er som leverantör av ert nya erbjudande. Finns det några intressekonflikter? Passar det ert varumärket etc.

5. Nya tjänster till nya marknader

Att erbjuda nya tjänster till en helt ny marknad är kanske den mest riskfyllda tillväxtstrategin. Det kombinerar risken av att utveckla och lansera nya tjänster tillsammans med osäkerheten och kostnaderna att gå in på en ny marknad.

Den potentiella möjligheten måste vara betydande för att motivera risken. Exempelvis ni ser att er nuvarande kompetens erbjuder en unik, högt värderad lösning på ett problem i en annan bransch.

Organisk tillväxt vs. Förvärvad tillväxt

När ni har bestämt tillväxtstrategi finns det två vägar för att implementera tillvägagångssättet. Antingen försöker ni växa organiskt eller genom förvärv. Båda har för- och nackdelar. Dessutom bör ni fundera över marknadsstrategi med mera.

Men mer om det i framtida blogginlägg.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *