SaaS-vd:n genomförde tre Vasalopp på raken!

augusti 21, 2021 · Cinode, Pressmeddelanden

Skrivet av: Mattias Loxi

Tre Vasalopp på raken – 27 mil på drygt ett dygn! Cinodes vd Anders Hagberg åkte nio mil på rullskidor därefter cyklade han nio mil. Det hela avslutades med nio mil terränglöpning. Anders var en av tre som fullföljde hela Supervasan. Självklart passade vi på att intervjua honom efteråt.

Varför tog du dig an en utmaning som Supervasan? Vad var det som lockade?

– Det är en bra fråga. Den här gången handlade det om att jag verkligen ville testa min mentala uthållighet (läs pannben) för att se vad som händer och hur jag hanterar att vara i konstant rörelse under en väldigt lång tid. Jag hade turen att bli tillfrågad av fantastiska personer som skulle delta. Det var den tursamma slumpen och min inställning att ofta haka på nya utmaningar som fick mig att delta.

Längdåkning har länge varit en passion i mitt liv och att nu få kombinera den med fler sporter har varit en rolig träningsresa inför racet.

Hur såg förberedelserna ut inför tävlingen? Hur tränade du inför en sådan challenge?

– Jag har förberett mig sedan mars i år. Eftersom jag har längdåkning som bakgrund fick jag lägga all mängdträning på löpning, mellan sju till tio timmar varje vecka. Jag kände direkt att löpningen skulle vara avgörande. Den utgör det sista momentet och pågår under mycket lång tid.

Jag har pratat med proffs inom nutrition och träning för att kunna förbereda mig optimalt i förhållande till den tid jag haft. Det är stora mängder kolhydrater och kalorier att stoppa i sig för att ta sig runt.

Det krävde även mycket logistik. Vi hade ett grymt supportteam som stod redo att peppa och serva med energi genom hela loppet. En sådan här grej gör man bara som team där alla är så otroligt viktiga för att man skall ta sig igenom.

Många tävlingar och tävlingsarrangemang har till följd av pandemin tvingats ställas in under större delen av 2020. Utmaningen Supervasan är en tydlig ambition att uppmuntra till träning och rörelse, trots rådande omständigheter. Berätta om loppet. Hur genomförs det och vilken var den största utmaningen?

– Vi startade tidig lördag morgon i Sälen på rullskidor (Vasaloppsvägen). Efter 90 kilometer stakande kom vi äntligen fram till Mora. Där växlade vi över till mountainbike och cyklade det som kallas Cykelvasan 94 kilometer, fast i motsatt riktning. Väl i mål igen i Sälen drog jag på mig traillöpskor för att löpa Ultravasan tillbaka 90 kilometer. Totalt 274 kilometer.

För att ta sig igenom tävlingen krävs det att man äter och dricker mycket lättsmälta kolhydrater, som vitt bröd, pannkakor och sportdryck. Små intag kontinuerligt. Mellan varje växling åt vi även varm vällagad mat. Det är galna mängder man måste få i sig. 

När det var dags för löpning efter cirka tolv timmars stakande och cykling var det solnedgång. Efter ett par timmars löpning kom insikten ifatt mig. Med depåstopp och terrängen tar det cirka tio minuter per kilometer att komma framåt. 90 kilometer x 10 minuter är 900 minuter, det vill säga 15 timmar. Jag insåg att det skulle bli en lång natt men det var bara att fortsätta tugga i sig pannkakor till dess att det blev morgon.

Jag började bryta ner sista distansen i 18 stycken fem kilometerslopp och räknade i alla dess former. Vid 30 kilometer kom insikten att vi “redan” tagit oss igenom en tredjedel och snart hälften. Så fortsatte det.

Att som team peppa och pusha varandra framåt är bland det bästa jag vet. Ambitionen var att ta oss i mål som ett lag och använda varandras styrkor under vägen.

När vi äntligen nådde Mora efter nästan 15 timmars löpning stod hela vårt supportteam och firade. Det var en mäktig känsla som vi skapat tillsammans. Jag älskar sådana moments.

Skulle du genomföra tävlingen igen?

Det är lite tidigt att svara på i dagsläget. Vi får väl se. 🙂

Du har åkt Vasaloppet flera gånger och var anmäld till Nordenskiöldsloppet (21 mil) tidigare i år. Vad tar du med dig från alla långa lopp och träningar till ditt arbetsliv?

– Jag drivs av att sätta långsiktiga mål och nå dem. När jag finner passionen och motivationen kan jag aktivt styra min personliga utveckling. Alla behöver sina vardagliga passioner vid sidan av arbetslivet för att må riktigt bra. Det behöver inte vara en idrott utan kan egentligen vara vad som helst.

Jag har under ett par år följt vårt team och sett hur alla utvecklas utifrån sina mål och ambitioner. Tränar du på något blir du mycket bättre! Det är samma sak i arbetslivet. Det måste finnas ett tydligt “why” i det vi som organisationer skapar och tydliga mål att tillsammans sträva efter. Är vi uthålliga och motiverade kommer vi tillsammans finna vägarna till målet. Det är själva resan mot målet som är det viktiga.

Cinode växer för fullt! Vad ser du fram emot under hösten?

– Jag är omgiven av fantastiska kollegor med grym energi och fler stjärnor är på väg till oss! Jag hoppas vi får möjligheten att träffas mera IRL och att vi kommer sätta footprint på nya geografiska marknader innan året är slut.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg