Så påverkar AI konsultbranschen 

juni 20, 2023 · Konsult

Skrivet av: Dacil Hernandez

Alla pratar om AI just nu, vilket inte är så konstigt. Tekniken är här och möjligheterna är oändliga – många bolag jobbar hårt för att förstå hur den nya tekniken ska vara till nytta för just de egna affärsutmaningarna. Som konsultbolag är det förstås avgörande att hänga med i utvecklingen, men det är samtidigt inte helt enkelt.

Det finns många aspekter vi konsulter behöver förhålla oss till. I den här artikeln har jag listat fyra punkter som är viktiga för konsultbolag att hålla koll på.

Vem äger koden?

En utmaning är IP-rättigheterna. I normala fall köper kunden konsultens lösning och äger därmed rättigheterna till det jobb konsulten gjort. Men så är inte fallet när det gäller AI. Om en AI skriver koden i ett projekt, är det då AI:n som äger rättigheterna? Att äganderätten är tydlig är förstås viktigt av flera anledningar, inte minst när det gäller ansvarsfördelningen. Om något går fel i projektet där AI:n skrev koden – vems ansvar är det då? Äger du inte koden kan du inte heller ta ansvar för den.

Juristerna kommer att få kämpa med AI-problematiken. Det såg vi redan tidigare i våras med den AI-genererade Drake och The Weeknd-låten som blev viral. Den togs snabbt ner från strömningstjänsterna, men problemet kvarstår. Vem äger rättigheterna? Den som ger AI:n dess uppgift eller AI:n? Det här är problem som behöver bli lösta och för oss konsulter är det ytterst viktigt att se över hur vi utformar våra avtal.

Svårt att vara expert

Eftersom utvecklingen går snabbt finns det idag helt nya yrken inom områden som de flesta inte ens kände till för ett år sedan. Prompt Engineering är ett exempel – ”AI-poliserna” som begränsar AI:n och är expert på att skriva instruktioner. Det handlar om att ge beskrivningen av uppgiften som AI:n förväntas utföra inbäddad i inmatningen, till exempel som en fråga, i stället för att den ges explicit. Det är en viktig färdighet att ha för att kommunicera, bygga med och förstå kapaciteterna hos LLMs. 

Det blir allt svårare att hänga med rent kompetensmässigt och det är svårt att vara expert på en teknologi som är helt ny. En annan utmaning är också tillgängligheten. För några år sedan var teknologin förbehållen ett fåtal experter men nu är det fler som har koll. Våra kunder blir mer och mer insatta och kunniga – de har själva testat flera AI-verktyg och har en bild av vad som är möjligt. Det är positivt på många sätt, men samtidigt en utmaning för konsulten.

Du kan lägga mer tid på det som skapar värde

Många gånger är det vi konsulter som får de tråkiga uppdragen. De som är monotona, trista och tidsödande. Det här kommer att förändras med hjälp av AI-verktyg. Vi kommer sannolikt fortfarande att få göra de ”tråkiga” uppdragen. Däremot kommer det att gå mycket fortare med AI:s hjälp. AI kommer kanske att ta en del av våra jobb, men AI kommer framför allt att förenkla våra jobb och även skapa helt nya jobb och inom områden som vi inte ens känner till ännu. Som konsult kommer du att kunna lägga mer tid på det som faktiskt skapar värde för kunden.

Håll på integriteten

Det är lätt att dras med i AI-hetsen som råder just nu – både som konsult och kund. Alla är rädda att hamna på efterkälken och vill samtidigt dra nytta av den nya tekniken och de nya affärsmöjligheter som uppstår just nu.

Själv ser jag positivt på teknikutvecklingen och jag älskar de möjligheter som alla nya AI-verktyg ger, men det är också viktigt att inte svepas med av hypen. Som konsult bör du hålla på din integritet och avråda kunden från AI-projekt om du inte ser att det finns ett värde. Att utgå från problemet och inte från teknologin är en gammal sanning som är viktigare än någonsin – även när det är frestande att få jobba med en rolig AI-lösning. Företagsledare som kämpar med AI-FoMo behöver hjälp av en konsult som fokuserar på affärsproblemet snarare än den senaste tekniken.

Gästbloggare: Dacil Hernandez, Director Data & AI på konsultbolaget Nagarro

Gästbloggare: Dacil Hernandez, Director Data & AI på konsultbolaget Nagarro

Dacil Hernandez är Director Data & AI på det globala it-bolaget Nagarro Hon har över 20 års erfarenhet av att analysera data och omvandla det till insikter. Hennes fokus ligger på att förbättra effektiviteten i befintliga processer och implementera nya arbetssätt. Hon brinner för digital innovation och att skapa effektiva lösningar som främjar affärsutveckling och tillväxt. Dacil är en uppskattad talare på konferenser och workshops, där hon delar med sig av sin kunskap och erfarenhet samt håller sig uppdaterad om de senaste innovationerna.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg