Konsultbolagen som lockar flest kvinnor

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad |  9 Kommentarer

9 av 10 konsultköpare efterfrågar fler kvinnliga konsulter. Många företag strävar efter att rekrytera en större andel kvinnor och lägger därför mycket krut på marknadsföring för att locka ännu fler. Men när endast 26 procent av universitetsstuderande inom IT är kvinnor och blygsamma 9 procent inom teknik är det inte helt lätt.

Vilka konsultbolag har då lyckats rekrytera flest kvinnor? Vi gick igenom de senaste årsredovisningarna, för att titta på det totala utfallet men också för att granska hur styrelsesammansättningarna ser ut med avseende på andel kvinnor.

Sweco störst andel kvinnor

30 procent av medarbetarna inom Sweco är kvinnor, vilket är högst andel bland de börsnoterade svenska konsultbolagen. Dessutom är det fler kvinnor än män i styrelsen, detsamma gäller hos Avega. Bland IT-konsultbolagen ligger Tieto, Dynabyte och Acando i topp.

Update 150428: WSP Sverige har nu skickat sina uppgifter till oss. De har 34 procent andel kvinnor i bolaget. Ledningsgruppen utgörs av 30 procent kvinnor. 

Update 150430: Tyréns har nu kommit in med sina uppgifter och de har hela 37 procent andel kvinnor i bolaget. Bland chefer är siffran 33 (31) procent. 

Många goda initiativ

Flera av konsultbolagen har uttalade mål om hur stor andel kvinnor de vill ha, som exempelvis Knowit och ÅF, vilka båda siktar på 30 procent. För att nå målen rekryterade ÅF exempelvis endast kvinnor under september månad och har dessutom jämställdhetsprocess-programmet EVEN ODDS. Liknande program finns hos många andra bolag.

Flera av konsultbolagen är också medlemmar i TechEq som bland annat initierades av Tieto och Netlight. Organisationen strävar efter att dela med sig av idéer och initiativ kring jämställdhet. Och företagen sporrar varandra. Dessutom lovar medlemsföretagen att ”våga” räkna andelen kvinnor på alla nivåer. Exempelvis följer Netlight varje vecka upp andel kvinnor inom varje organisationsnivå.

Update 150428; IGE Day (Introduce a Girl to Engineering day) är ett annat strålande initiativ där bland annat WSP och Netlight deltar. 

Update 150506; Valtech är också med i flera lysande alternativ såsom Teklafestivalen och TechGirl som syftar till att öka IT- och teknikintresset hos unga tjejer.

Acando siktar högst

Det bolag som är mest ambitiöst i sin målsättning kring jämlikhet torde vara Acando. Bolaget har som målsättning att till år 2020 vara Sveriges mest jämställda konsultbolag med ambitionen att nå 50/50 fördelning mellan kvinnor och män på samtliga nivåer inom bolaget. I organisationen har de flera initiativ, som Acando Diversity ChallengeWomentor, Amazing Leadership Program och DigiFun for Girls.

Nedan andelen kvinnor av totalt antalet medarbetare samt styrelsens sammansättning.

Siffrorna är för hela koncernen.

 Konsultbolag% kvinnor totalt 2014% kvinnor totalt 2013% kvinnor styrelsen
2014
% kvinnor styrelsen 2013
HiQ24243838
Softronic--2525
Knowit24242929
ÅF22233844
Sweco30305757
Semcon26253838
Tieto28282020
Evry--3640
Acando26252929
Avega26276040
Prevas11112529
Caperio181900
Atea21232950
Cybercom1716220
Addnode22223333
Dynabyte292300
Omegapoint18-0-
Netlight21-40-
Rejlers16162020
WSP Sverige3434--
Tyréns373629-
Valtech Sverige2724--

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

9 svar till “Konsultbolagen som lockar flest kvinnor”

 1. Lennart Sandstrom skriver:

  Vilket urval av konsultbilag har skett? Här saknas ju åtskilliga stora konsultbolag, Ser inte tillförlitligt ut med dessa siffror…

  • Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad Mattias Loxi skriver:

   Hej Lennart,

   Vi har främst tittat på de börsnoterade svenska bolagens årsredovisningar.

   Sen har vi även varit i kontakt med några mindre konsultbolag som är med i TechEq. Exempelvis Dynabyte, Omegapoint och Netlight. Alla dessa bolag har varit vänliga nog att skicka sina uppgifter till oss.

   Är du något bolag du saknar som vi kan få fram korrekta siffror så lägger vi gärna till fler bolag.

   /Mattias

   • Lennart Sandstrom skriver:

    Capgemini CGI Volvo IT Wipro Tech Mahindra IBM Sigma

    Accenture Connecta ENEA Fujitsu

    • Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad Mattias Loxi skriver:

     Hej,

     Tyvärr inte så lätt med dessa bolag;

     Volvo IT – är inte särredovisad i sin årsredovisning.

     Wipro, Tech Mahindra, IBM, Fujitsu, CGI visar inte sin svenska avdelning och dessutom redovisar de flesta bolagen inte antalet kvinnor.

     ENEA har sålt sin konsultverksamhet till Alten.

     Connecta är uppköpt av Acando.

     Sigmas årsredovisning har vi inte fått tag på.

 2. Sabina Olsson skriver:

  Hej Mattias,

  Tack för ett intressant inlägg. Då WSP Sverige har en högre andel kvinnor än något av ovan nämnda bolag och ligger klart över STD:s branschsnitt ser vi gärna att våra siffror finns med i undersökningen. Om du behöver mer information kring detta skickar jag gärna över det.
  Vänligen,
  Sabina Olsson, WSP

 3. Ann-Louise Kjellberg skriver:

  Hej Mattias! Tyréns är inte med i din sammanställning. De senaste åren har andelen kvinnor på Tyréns ökat från 36 procent till 37 procent och andelen kvinnliga chefer från 31 procent till 33 procent. Vi har en kvinnlig VD och ledningsgruppen har bestått av mellan 38-50 procent kvinnor. Av de större teknikkonsultbolagen så har Tyréns flest andel kvinnliga medarbetare och chefer. Genomsnittet i branschen i stort (STD-företagen) är 30,4 procent andel kvinnor och 25,3 procent andel kvinnor i beslutsfattande positioner. Tacksam om du uppdaterar sammanställningen. Med vänlig hälsning, Ann-Louise Kjellberg

  • Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad Mattias Loxi skriver:

   Hej Ann!

   Strålande, tack för siffrorna och bra jobbat! Jag har uppdatera inlägget och tabellen nu. Ska bli spännande att följa utvecklingen.

   Med vänliga hälsningar,
   Mattias Loxi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *