”Högre beläggningsgrad, effektivare styrning och ökad lönsamhet”

Pär Bergman, konsultchef på Conoa/Proact Sverige.

Conoa är spjutspetsföretaget inom modern hybrid it-infrastruktur. De har vunnit Di Gasell hela sex gånger i rad och är utnämnda till Sveriges Superföretag för fjärde året i följd. Med stort fokus på kompetensutveckling och uppdrag som ligger i teknikens framkant har de lyckats attrahera de bästa i Sverige inom Kubernetes, cloud native, hybrid cloud och container-teknologi. Under 2021 blev de även uppköpta av Proact Sverige.

Vi tog en lunch med Pär Bergman, konsultchef på Conoa/Proact Sverige, för att höra mer om bolagets fantastiska tillväxtresa och hur Cinode bidrar till deras verksamhet.

Ni är ett av få svenska konsultbolag med hög organisk tillväxt och lönsamhet även under coronapandemin. Varför har ni lyckats?

Conoa är ett specialistbolag som har lyckats attrahera den bästa kompetensen. Dessutom tar vi kompetensutveckling på största allvar. Man kan säga att vi står på tre ben; konsulttjänster, produkt och utbildning. Kunderna är större företag såsom banker, telekombolag och industriföretag.

Vi var det första svenska bolaget att utses till både Kubernetes Certified Service Provider och Kubernetes Training Partner. Genom vår specialistkompetens blir vi ovärderliga hos kunden, attraktiva för nya konsulter och kan även ta bra betalt. En stark kultur och fokus på kompetensutveckling har betytt mycket för vår framgång, säger Pär Bergman.

Ni blev uppköpta av Proact nyligen. Vad har det bidragit till?

– Proact är ett specialistbolag, precis som vi. Jag tror inte att jag överdriver om jag säger att de är bäst i Sverige på datahantering. De är starka inom heta områden som multi cloud, AI och säkerhet. Deras erbjudande kompletterar Conoas erbjudande väldigt väl. Vi samarbetar redan idag med flera stora kunder. Tillsammans utvecklar vi även helt nya tjänster. Jag kan bjuda på scoopet att vi kommer att släppa en managerad container-plattform inom en mycket snar framtid.

Men viktigast av allt är att vi delar synen att medarbetarna är vår absolut viktigaste tillgång. Att vi fortsätter ha roligt tillsammans, delar med oss av kunskap och ständigt utvecklas är nyckeln till fortsatt framgång.

Ni har använt Cinode länge och även skalat upp användandet under åren. Varför valde ni Cinode?

– Vi är ett bolag som ligger i teknikens framkant. När vi väljer interna verktyg väljer vi också lösningar som ligger i framkant. Det uppskattar våra konsulter och dessutom bygger vi en intern effektivitet som bidrar till ökad lönsamhet och tillväxt. Med Cinode löser vi många problem med hantering av cv:n, kompetenser, matchning, beläggningspusslet och prognoser framåt, för att nämna några.

Hur använder ni Cinode?

– Cinode är mitt dagliga verktyg. Det är där jag har koll på ”pipelinen framåt”, tillsammans med beläggningen. Det gör att vi snabbt kan välja rätt uppdrag till rätt konsult. Med Cinode har vi fått högre beläggningsgrad och effektivare styrning.

Jag gillar att vi får översikt av hur det går samtidigt som vi har all data tillgänglig och kan få fram prognoser som gör att vi fattar rätt beslut. Styrning och översikt är a och o i ett konsultföretag. Cinode bidrar till både högre tillväxt och ökad lönsamhet.

Du nämner kompetensutveckling som en framgångsfaktor. Hur har Cinode bidragit inom det området?

– Genom Cinode har vi kartlagt och tillgängligjort all vår kompetens. Det blir enkelt för våra medarbetare att se vem i bolaget som är expert inom ett visst område. På så sätt kan de ta hjälp av varandra och bolla kundernas problem.

Vi gillar Cinodes nya funktion ”Growth Plan” som vi kommer att använda i medarbetarsamtalen. Där kan vi, tillsammans med konsulten, sätta upp tydliga mål om att exempelvis gå från en 3:a till en 4:a inom en särskild kompetens eller att konsulten ska genomgå en certifiering.

Även ”Skills Sets” har vi börjat använda där vi själva kan definiera vilken kompetens exempelvis en Senior Infrastructure Engineer ska ha hos oss och kunna följa det. Cinode bidrar verkligen till en effektiv kompetensutveckling.

Vill du också bli lönsammare som konsultbolag?

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg