Under mina 20 år i IT-branschen har allt förändrats. Förutom en sak. Bristen på kandidater med rätt IT-kompetens har alltid varit den största utmaningen. Enligt IT & Telekomföretagen saknas det idag 30 000 personer med rätt IT-kompetens i Sverige, en siffra som dessutom förväntas fördubblas till år 2020.
Eftersom IT är en central del av nästan alla verksamheter drabbar kompetensbristen hela samhället: storindustrier, små familjeföretag, kommunal förvaltning och start-ups. Det gör det svårt för företag och organisationer att växa, expandera och utvecklas. Vilket i förlängningen försämrar Sveriges konkurrenskraft gentemot omvärlden, vilket i sin tur på sikt påverkar tillväxten negativt. Rätt kompetens kräver rätt utbildning och tyvärr kan vi konstatera att de traditionella utbildningssystemen i Sverige har svårt att hänga med i den blixtsnabba teknikutvecklingen och ställa om utbildningarna efter marknadens krav. Resultatet av denna situation är tyvärr att Sverige riskerar att halka efter i utvecklingen.
Ska vi råda bot på denna situation måste vi vara modiga, innovativa och våga satsa på nya lösningar. Konkreta lösningar som ”fyller på ankdammen” och inte bara flyttar runt befintliga ankor.
Istället för att vänta på att någon annan skulle ta tag i saken bestämde vi oss för att själva göra något åt det. Vi dammsög världen efter idéer och pratade med alla IT-experter vi kunde hitta. Och till slut kände vi att vi hittat något som faktiskt kunde göra skillnad. Skillnad i en skala som har potential att göra avtryck i den dystra statistiken från IT & Telekomföretagen. Vi hittade Accelerated Learning.
Accelerated Learning har växt fram som en ”gräsrotsrörelse” i USA och UK där programmerare helt enkelt tröttnade på att jobba 20 timmars dagar bara för att chefen sa att det inte gick att rekrytera någon som kunde hjälpa till. Mot denna bakgrund började vi fundera på vad som skulle krävas för att få fram fler programmerare. Kalla det hjälp till självhjälp.
Det första vi enades om var att programmerare blir man genom att programmera. Visst kan det vara kul att lyssna på en professor som beskriver databasens historia inför 250 elever i en hörsal. Det är dock tveksamt om det gör dig till en bättre programmerare. Den andra slutsatsen var att kognitiv förmåga samt motivation och driv är mycket viktigare än betyg, vilken skola du studerat vid samt vad du heter i efternamn. Programmering är en ”art and a science”. För att bli duktig måste du brinna för det du gör.
Sist men inte minst konstaterades att det behövdes passionerade lärare med en fot i utbildning och den andra i konsultvärlden eller som det uttrycks, i verkligheten.
Baserat på dessa lärdomar och vår egen kompetens om den svenska IT-marknaden bestämde vi oss för att starta Sveriges första Accelerated Learning, Academic Work Academy.
Vår utbildning är 12 veckor lång och innehåller totalt 500 lärarledda programmeringstimmar. Vilket faktiskt är mer än vad du får på en traditionell utbildning i systemvetenskap. Hos oss är det helt enkelt full fart från första minuten. Lite som ett ”boot camp” (fast utan armhävningar i gyttja). Vi ställer inga krav på formella förkunskaper. Vi har exempel på allt från marinbiologer, maskiningenjörer, datavetare och professionella pokerspelare som med stor framgång genomgått våra program.
Vi har dock en otroligt tuff urvalsprocess som alla måste gå igenom innan de antas till programmet. En process som inledes med att vi testar kandidatens logiska, numeriska och verbala förmåga innan vi fortsätter med personlighetstester och djupintervjuer samt referenstagning. I processen spelar kandidatens CV mindre roll – det är förmågan och framtiden vi är intresserade av.
Hittills har intresset varit enormt stort och vi räknar antalet sökanden i tusental. Vi kanske inte kan lösa hela bristen på egen hand, men vi har redan examinerat två klasser om 30 konsulter och i måndags startade vår tredje klass med ytterligare 30 blivande konsulter. Just nu är vi dessutom mitt upp i rekryteringen av tre nya klasser med start i augusti/september. Ambitionen är att inom fem år examinera 1 000 nya konsulter årligen. Vår bestämda uppfattning är att vi i den svenska IT-branschen tillsammans kan stänga kompetensgapet om vi är modiga och vågar satsa på nya vägar.
Hur bra är då konceptet? Det enkla svaret är så bra att vi garanterar alla som genomgått utbildningen en tillsvidareanställning hos oss!
Om du vill veta mer om Accelerated Learning och hur vi tillämpar det på den svenska marknaden rekommenderar jag ett besök på www.academy.se
P.S. Naturligtvis använder vi Cinode för att skapa säljande CV;n som lyfter fram våra Academy konsulters förmågor, kompetenser och erfarenheter!
Gästbloggare - Micael Holmström – Managing Director, Academic Work Academy
Gästbloggare - Micael Holmström – Managing Director, Academic Work Academy
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
aug 27 2024 · Entreprenörskap, Konsult
apr 25 2024 · Entreprenörskap, Konsult
apr 18 2024 · Entreprenörskap, Konsult
feb 20 2024 · Entreprenörskap, Konsult
jan 31 2024 · Entreprenörskap, Konsult
dec 06 2023 · Entreprenörskap, IT, Konsult
nov 23 2023 · Entreprenörskap, Konsult
aug 16 2023 · Entreprenörskap, Försäljning i konsultbolag, Konsult
jul 05 2023 · Cinode, Entreprenörskap, Konsult
jun 28 2023 · Entreprenörskap, IT, Skills Management