Konsultbolagets framtid – nästa steg

december 14, 2017 · Entreprenörskap, Konsult

Skrivet av: Emanuel Fratini

Ska vi streta emot eller välkomna det som kommer att ske? Oavsett vad vi tycker kommer gig-ekonomin vara en del av våra liv och branschen. 

2015 började jag på allvar undersöka vad gig-ekonomi innebär och varför detta förhållningssätt blivit så uppmärksammat och anammat. Trenden var och är tydlig än idag. De flesta konsulter önskar mer flexibilitet, både gällande tid och pengar. Entreprenörskap och eget företagande lockar.

Idag finns det företag som arbetar med att enbart sälja it-konsulter utan att ha några anställda (vi kallar dem mäklare). Det finns bolag med anställda konsulter men som också jobbar med underkonsulter. Dessutom har vi entreprenörerna, eller giggarna som numera blir en allt mer vedertagen benämning. Egenföretagare som säljer sin kunskap i egen regi.

Kunderna har ofta en blandning av egna programmerare, inhyrda direkta konsulter eller inhyrda giggare via mäklare, byrå eller direkt. Denna mix på arbetsplatserna gör att ryktet och intresset sprider sig allt snabbare och genererar frågan – hur startade du?

Mycket tyder på att individen, utföraren av uppdraget, vill åt ett håll. Men vill konsultbolagen där de huserar detsamma?

Vad är nästa steg?

Kommer gig-ekonomins expansion föda nya samarbetsformer som faktiskt bidrar till fler giggare i Sverige? Vågar svenska konsultbolag med spetskompetens släppa på tyglarna och vara en del av förändringen eller ska vi streta emot?

Vi ser tydligt starten. Företag som aktivt sänker tröskeln för konsulter som inte tagit steget till eget företag. Företag som välkomnar det som komma skall.

En viktig insikt hos oss konsultbolag är att rollen som egenföretagare inte passar alla och det krävs en process för att konsulten ska få tillräckligt med information och kunskap för att kunna göra ett vägval. Jag tycker personligen att alla ska få den kunskapen och kunna göra ett aktivt val. Sedan är det upp till mig som kontaktperson att hjälpa till med antingen övergången till eget eller en fortsatt utvecklande och stimulerande anställning.

I den bästa av världar ska det även finnas stöttning och rådgivning för hur ett företag ska skötas och kanske till och med hantering av företagets framtida administration. Tillhandahålla startklara leverantörer och bolag för de som blir egna.

Frångå traditionell roll

Det finns naturligtvis utmaningar med fler giggare i samhället. Vi frångår den traditionella anställningen för något annat. För vissa organisationer är det inte tillräckligt definierat, som exempelvis inom vårt välfärds- och försäkringssystem. Dessa kommer med en ökad mängd giggare förändras och behöva anpassas ytterligare till den nya ekonomin.

Jag hoppas att fler konsultbolag frångår dagens arbetsgivarroll till förmån för en mer dynamisk roll och form i sitt samarbete med konsulten oavsett anställningsform.

Detta tror jag är nästa steg för framtidens konsultbolag och jag gillar vad jag ser.

Gästbloggare - Emanuel Fratini, Vd och framtidsbyggare, Utvecklarbolaget

Emanuel är medgrundare och vd för it-konsultbolaget Utvecklarbolaget, specialister inom webb- och mobilutveckling. Han har tidigare arbetat som chef på Mobiletechglobals konsultavdelning och även som projektledare.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg