Förändrade förutsättningar föder nya modeller. Detta gäller förstås även inom företagsstyrning. Under det senaste seklet har managementmodeller kontinuerligt förändrats och förbättrats. Allt för att företag ska växa och stärka sin konkurrenskraft.
Fram till år 1950
Fokus ligger på produktivitet och effektivitet genom att standardisera (löpande bandet), skapa divisioner och centralisera. Företagen styrs av personer högst upp i hierarkin med strikta kontroller över medarbetare och processer.
1950- och 60-talet
HR-funktioner skapas inom företag och förståelsen för hur produktivitet är kopplad till medarbetarna blir bättre. HR-verktyg som målsättning, utvecklingssamtal, prestationsmätningar och rollbeskrivningar introduceras.
1970- och 80-talet
Processer färgar alla delar av organisationen. Bland annat formaliserades processer kring att ta fram strategier genom BCG-matrisen och SWOT. För att mäta processer och fokusera mer på kvalitet användes exempelvis TQM och Six Sigma. Data samlas in men fortfarande styrs företagen hierarkiskt.
1990-talet
Processerna optimeras ytterligare med hjälp av ständiga förbättringar. Företagen benchmarkar sig. Lean-koncepten används tillsammans med verktyg som Balance Scorecard. Ytterligare data samlas in för att stödja besluten och fler beslut fattas längre ner i organisationen.
2000 fram tills idag
Agila-metoder blir populärt, tillsammans med andra managementmodeller som ”Open Innovation” och ”Lean startup”. Lean når sin peak och ständiga förbättringar är en del av vardagen. Big Data används alltmer för att stödja beslut.
Medarbetarna har blivit den absoluta största tillgången för företagen. Förmågan att attrahera och behålla talangerna tillsammans med en stark kultur av innovation är nyckeln till överlevnad.
Vår tid präglas av en exceptionellt snabb utveckling. Stora företag kan på ett ögonblick förlora sin konkurrenskraft och dö om de inte hänger med. Detta är ett paradigmskifte jämfört med 1900-talet då ledorden var stabilitet och struktur.
Företagen måste agera agilt och ständigt stå redo för förändrade spelregler. Som ledare gäller det att utmana företaget och handla snabbt.
Historiskt sett och fram tills idag har företagens livslängd markant sjunkit, till skillnad från människans livslängd som stiger. För att öka företagens livslängd krävs innovation och att hela tiden ligga i framkant.
Vi lever i en innovationsekonomi, där det inte längre räcker att göra inkrementella förbättringar. Istället krävs radikala förändringar. ”10x” börjar bli ett centralt begrepp, nämligen att nya tjänster behöver vara tio gånger bättre än de gamla.
När grunden för samhällsekonomin förändras behöver vi också ändra sättet att leda och organisera verksamheten.
Vad är det då för managementprinciper som behövs i en snabbföränderlig värld?
Enligt filosofie doktor Annika Steiber är Silicon Valley, och i synnerhet Google, ledande inom utvecklingen av hur företag bör organiseras i en innovationsekonomi. Google har nämligen en oortodox managementmodell som bygger på sex principer;
1. Individen i centrum
Hos Google är medarbetaren i centrum. Organisationen och ledarskapet byggs runt talangerna. Ledarskapet handlar i första hand om individuell coachning. Principen bygger på tron att människor vill vara kreativa och att företaget måste ge medarbetarna en miljö där de kan uttrycka kreativitet.
Google har som mål att skapa världens bästa arbetsplats, allt för att attrahera och behålla de bästa talangerna. HR är centralt och en tredjedel av de som arbetar inom HR är doktorer.
2. Dynamisk kapabilitet
Att integrera, utveckla och anpassa sina interna och externa kompetenser är centralt för företagets förmåga att reagera på externa händelser. Känna av hot och möjligheter är centralt samtidigt som resurser snabbt måste kunna omgrupperas.
Google ”överinvesterar” i rekryteringsprocessen för att finna rätt person som både delar företagets värderingar och bidrar till innovationsförmåga.
3. Förändringsinriktad organisation
Om du dröjer med att vidta åtgärder tills problem uppstår kommer du agera för sent. Organisationen ska genomsyras av ett proaktivt förhållningssätt till förändring. Det gäller att alltid stå på tå.
En organisation som är anpassad för snabba förändringar kan inte vara för strukturerad. Ju mer struktur desto svårare blir det att förändra. Hos Google är regeln 50 procent struktur och 50 procent kaos, eller mer korrekt självorganisation.
4. Öppenhet och nätverkande med omvärlden
Interna samarbeten och informationsspridning är centrala delar men även externa informationsutbyten med andra aktörer krävs. De företag som kontinuerligt är innovativa är också transparanta och har ett konstant och medveten informationsutbyte med sin omgivning.
5. Både-och-organisation
För att skapa en organisation som fortlöpande framhåller nya innovationer krävs en kombination av två synsätt. Den dagliga produktionen fungerar bäst enligt traditionell planering och kontrolltänk. Medan innovation (företagets förmåga att överleva på lång sikt) kräver ökad flexibilitet, frihet och experimentell approach.
6. Systemansats
Systemansats skiljer sig från det traditionella, linjära arbetssättet då företaget utgår från en helhetssyn av systemet, vilket har ett antal beståndsdelar som ömsesidigt påverkar varandra och kan bidra till nya egenskaper som är svåra att se.
Med en systemansats är medarbetarna medvetna om att dessa nya egenskaper både kan vara positiva och negativa. Det ställer krav på ytterligare åtgärder, till exempel att minska effekten av oväntade negativa systemeffekter.
Cinode är ett verktyg som underlättar för ert konsultbolag att agera i en snabbföränderlig värld.
Med Cinode sätter ni era talanger och kompetenser i centrum. Genom att alla kan söka efter samtliga kompetenser, se allas konsultprofiler och geografiska placering sprids kunskapen snabbare. Talangerna känner sig mer involverade, vilket ökar det interna samarbetet och stärker teamkänslan.
De företag som har kontroll över sin kompetens har lättare att planera eventuella rekryteringar, dessutom blir det enklare att anpassa organisationen efter den snabba utvecklingen.
Nätverksfunktionen i Cinode underlättar samarbeten med partners och leverantörer. Ni får också stöd vid hanteringen av era kunder.
Med Cinode är ni redo för den snabbföränderliga världen.
Bildinspiration – unleashteam.com
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
aug 27 2024 · Entreprenörskap, Konsult
apr 25 2024 · Entreprenörskap, Konsult
apr 18 2024 · Entreprenörskap, Konsult
feb 20 2024 · Entreprenörskap, Konsult
jan 31 2024 · Entreprenörskap, Konsult
dec 06 2023 · Entreprenörskap, IT, Konsult
nov 23 2023 · Entreprenörskap, Konsult
aug 16 2023 · Entreprenörskap, Försäljning i konsultbolag, Konsult
jul 05 2023 · Cinode, Entreprenörskap, Konsult
jun 28 2023 · Entreprenörskap, IT, Skills Management