2023 Q2 – Avmattning på diversifierad konsultmarknad

september 1, 2023 · Ekonomiska rapporter

Skrivet av: Mattias Loxi

Avmattningen i stora delar av konsultbranschen börjar nu märkas av på bolagens siffror. Tillväxten är generellt svag och rörelsemarginalen har sjunkit avsevärt. En arbetsdag mindre påverkar dock även siffrorna negativt. 

Detta är däremot inte en komplett bild vi ser utan en väldigt differentierad marknad. Vissa bolag och sektorer går fortsatt starkt. It-tunga bolag, som tidigare hade stark medvind, har haft det betydligt tuffare. Även fastigheter, retail och HR har stött på stora utmaningar. 

CyberSecurity/försvar samt industri- och energi har gått väldigt starkt och även offentliga satsningar ligger på en stabil nivå. 

Tillväxten har tvärbromsat och låg under kvartalet på i snitt 7,5 procent, det vill säga lägre än inflationen. För ett kvartal sedan låg den på över 15 procent. En annan orsak till att tillväxten har bromsat in är att vi har sett betydligt färre förvärv den senaste tiden vilket också är ett tecken på avmattning på marknaden. Mest växte Combined X, Innofactor samt Sweco. 

Marginalmässigt har tre fjärdedelar av bolagen sämre marginal jämfört med förra året. Kvartalet visar lägre beläggningssiffror men det är också en färre arbetsdag jämfört med föregående år. Exsitec, CombinedX samt CAG har högst marginaler.

Hälften av bolagen har färre medarbetare i slutet av kvartalet jämfört med början. Många bolag vittnar om mindre nedskärningar och mer avvaktande rekrytering. Detta i kombination med färre förvärv. Rejlers, Sweco och Innofactor har vuxit mest i antalet medarbetare.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg