Negativ tillväxt bland konsultföretagen under första kvartalet

maj 21, 2024 · Ekonomiska rapporter

Skrivet av: Mattias Loxi

Konsultföretagen hade det tufft under Q1. Majoriteten av bolagen visade negativa tillväxtsiffror. Medeltillväxten föll till -1,2 procent jämfört med 15,1 procent för ett år sedan. Marginalerna var dock relativt höga och endast ett av 24 bolag gjorde förlust. 

Detta visar Cinodes senaste sammanställning av de börsnoterade konsultföretagens Q1-rapporter. 

– Vi ser en fortsatt svag efterfrågan på stora delar av marknaden, inte minst när det gäller it-projekt. Samtidigt har många konsultföretag dragit ner personalstyrkan och fokuserat på att hålla lönsamheten uppe, säger Mattias Loxi, medgrundare av Cinode, den ledande SaaS-plattformen för konsultföretag.

Efterfrågan inom energi, fordonsindustri, life science, försvar och cybersecurity är fortfarande väldigt stor. Addnode, Rejlers och Combitech växte snabbast. 

– Positivt är att bolagen har kunnat kapa kostnader och lyckats hålla marginalerna uppe. Medelmarginalen sjönk endast marginellt till 8,4 procent. Förra året var motsvarande siffra 8,8 procent. Samtidigt vittnar och tror i princip alla konsultföretag på en betydligt starkare höst, med en tydlig vändning på marknaden, fortsätter Mattias.

Högst rörelsemarginal hade Exsitec, Combitech och Prevas. 

– Två av tre konsultbolag har färre medarbetare sista mars jämfört med under början på året. Kostnaderna har alltså fortsatt dragits ner under sista perioden. Samtidigt sker det färre förvärv än tidigare, avslutar Mattias.

Vill du också hänga med vad som händer i konsultbranschen?

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg