Kompetensbrist inom systemutveckling har varit påtaglig i Sverige under de senaste åren. Att hitta kompetens från utlandet, alternativt outsourca projekt till andra länder, har därför blivit ett sätt att lyckas leverera digitaliseringsprojekt. Fastdev är ett av de mest framgångsrika bolagen i Sverige, som under de senaste nio åren vuxit från 6 till 150 medarbetare, där de flesta återfinns i Ryssland. Vi kontaktade Mårten Wikforss för att lära oss mer om bolagets historia, affärsmodeller samt hur det är att arbeta med ryska utvecklare.
Varför startade Fastdev och hur kom det sig att ni sökte medarbetare i Ryssland?
Vår grundare Lennart Källbäck hade en produktidé och behövde utvecklare. Redan år 2007 var bristen på utvecklare stor i Sverige. Efter att ha läst en artikel om att utvecklare från den ryska staden Izhevsk vunnit flera priser i programmeringstävlingar, vände han sig till universitetet i staden.
Där hittade Lennart många duktiga utvecklare som snart anslöt sig till Fastdev samtidigt som företaget lockade till sig fler kunder. Sedan 2010 har utvecklingen gått rasande snabbt.
Vad skiljer er från andra konsultbolag?
Jag skulle säga mixen av svensk företagskultur och rysk utvecklarkultur. Vi tar det bästa från båda världar till våra kunder. Vi har lätt att rekrytera riktigt vassa utvecklare och de stannar hos oss. Hög utbildningsnivå generellt och det gäller även kundansvariga som ska ha minst en civilingenjörsexamen eller motsvarande teknisk utbildning.
Vad ser ni för trender inom outsourcing generellt?
Många har testat med Indien och Kina och kanske bränt sig lite, för att sedan hämta hem utvecklingen igen. Vi ser dock ett växande behov att öka utvecklingstakten från alla våra tre kundsegment; storföretag, digitala tjänste- och produktbolag samt startups. Där kan vi hjälpa dem i projekt, med utvecklare på plats eller remote, eller en mix av de båda alternativen.
Vad har ni för mål med bolaget?
Vi vill fortsätta att växa genom att utveckla mjukvara av hög kvalitet och göra långsiktiga affärer. Vi har haft tillväxt sedan starten. Nu siktar vi högre genom att anställa både fler utvecklare och kundansvariga.
Vad är skillnaden med att arbeta på den ryska marknaden jämfört med Indien eller Kina?
Den stora skillnaden ligger i personalomsättningen, kultur och teknikhöjd. Vi har väldigt låg personalomsättning. Kulturmässigt är också svenskar närmare ryssar. Jag blir ofta förvånad över hur lika vi tänker. Vi kan även lita på att leveransen håller tekniskt.
Vad finns det för utmaningar och eventuella kulturella barriärer?
Många ryssar säger till direkt när de inte håller med och är väldigt raka i sin kommunikation. Det är bra i många möten när vi exempelvis diskuterar olika tekniska lösningar. Är du inte van vid det kan det först vara en utmaning innan ni förstår varandra. I gengäld så måste vi vara mer direkta och tydliga åt andra hållet. Öppna frågor kan vara svåra att få svar på, det gäller att adressera en fråga till en specifik person.
Vad ser ni för utmaningar generellt inom er bransch framöver?
Många pratar om en kommande lågkonjunktur och vi har sett vissa avmattningstecken. Vi ser dock ljust på framtiden. Vår affärsmodell fungerar till och med bättre under lågkonjunktur. Vi har exempelvis en kund som har varit i en svår ekonomisk sits under en längre tid och varit tvungna att säga upp de flesta av sina utvecklare. Samtidigt har de haft vårt utvecklingsteam intakt med sju personer på remote under åtta år.
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
aug 27 2024 · Entreprenörskap, Konsult
apr 25 2024 · Entreprenörskap, Konsult
apr 18 2024 · Entreprenörskap, Konsult
feb 20 2024 · Entreprenörskap, Konsult
jan 31 2024 · Entreprenörskap, Konsult
dec 06 2023 · Entreprenörskap, IT, Konsult
nov 23 2023 · Entreprenörskap, Konsult
aug 16 2023 · Entreprenörskap, Försäljning i konsultbolag, Konsult
jul 05 2023 · Cinode, Entreprenörskap, Konsult
jun 28 2023 · Entreprenörskap, IT, Skills Management
jun 07 2023 · Entreprenörskap, Hållbarhet, Konsult
maj 25 2023 · Entreprenörskap, Konsult