Första hjälpen till psykisk hälsa – 10 tips för konsultchefen

april 8, 2020 · Konsult

Skrivet av: Heléne Andersson

Omvärlden ställer hela tiden nya krav på marknaden, vilket förändrar förutsättningarna för dig som konsultchef. Du står i centrum för att skaffa lönsamma och intressanta uppdrag samt att attrahera och behålla de bästa konsulterna.

Idag är det viktigare än någonsin att arbeta proaktivt mot psykisk ohälsa. Företag som vill ligga i framkant kommer att satsa. Vill du leda förändringar?

Det handlar inte bara om de anställdas hälsa, utan även om businessens hälsa.

Vinsterna är en tryggare personal, kortare återhämtningstid, minskad sjuknärvaro och sjukskrivningar, möjligheten av behålla duktig personal, bygga en attraktiv arbetsplats och bidrar till en stor samhällsinsats.

Förebyggande åtgärder

Nedan följer tio tips på hur du kan förebygga ohälsa på din arbetsplats.

1. Skapa delaktighet

För att motverka stress krävs engagemang och delaktighet samt att medarbetaren känner förmågan till att påverka. Det måste finnas balans mellan ansvar och befogenheter. Följ arbetet och ge feedback ofta.

2. Sätt mål och var tydlig mot dina medarbetare

Ge tillräcklig information om läge och arbetsuppgift. Ge dem tydliga och rimliga mål både vad gäller tidsaspekt och förväntningar på resultat. Otydlighet skapar oro och stress.

3. Du som chef ska föregå med gott exempel

Ta pauser under dagen. Säkerställ att schemaläggningen, rutinerna samt kulturen fortgår. Uppmuntra till korta pauser under dagen och att alla tar en ordentlig lunchrast. Hjärnan och kroppen behöver ett varierat tempo och olika arbetsuppgifter för att må bra. Både under arbetsdagar och arbetsår behöver intensiva perioder följas av lugnare stunder för att möjliggöra återhämtning

4. Hjälp dina medarbetare att sätta gränser för arbetstid och arbetsbelastning

Alla ska kunna ta kontroll över sin arbetssituation genom att våga säga nej. Ta aktivt avstånd från en arbetskultur som uppmuntrar till regelbundet övertidsarbete. Hjälp istället medarbetare att prioritera vad som är akut och vad som kan vänta.

5. Skapa en policy för tillgängligheten efter arbetstid

Utmattningssyndrom beror i många fall på att gränsen mellan arbetsliv och fritid suddas ut. Medarbetarna får inte den återhämtning som de behöver. Skapa en tydlig policy gällande tillgänglighet. Undvik mejl och telefonsamtal utanför kontorstid om inte uppdraget kräver det tillfälligt.

6. Medarbetare med en pressad livssituation behöver stöd

 Det kan räcka med att visa att ni bryr er och ställer en omtänksam fråga.

7. Uppmuntra dina medarbetare att motionera

Det motverkar stress, ökar välbefinnandet och förbättrar sömn samt prestation.

8. Var observant på tidiga signaler på stress eller psykisk ohälsa

Tidiga tecken på stress är trötthet, sömnproblem, huvudvärk, försämrat minne, koncentrationssvårigheter, humörsvängningar eller att din medarbetare blir mer infektionskänslig – våga fråga och lyssna. Vid behov bör ni se över arbetsbelastningen.

Tecken på psykisk ohälsa kan vara när medarbetare börjar komma för sent eller som omotiverat arbetar över mer än vanligt. Andra tidiga tecken kan vara häftiga humörsvängningar, huvudvärk eller att personen tappar sitt sinne för humor.

9. Ju mer medvetna ni är om psykisk hälsa desto bättre kan ni ta hand om varandra.

Satsa gärna på föreläsningar om sömn och vikten av återhämtning i stort och smått för att dina medarbetare ska kunna prestera bra under lång tid.

10. Skapa ett socialt sammanhang

Kollegors vänskap och omsorg är en viktig resurs för att må bra.

Kropp och själ hänger ihop. Mår du psykiskt dåligt påverkar det den fysiska hälsan och tvärt om. Det är därför viktigt att fånga upp tidiga signaler på att någon inte mår bra. Det minskar även risken för långa sjukskrivningar.

Vill du och ditt företag lyfta ert förbyggande arbete till en helt ny nivå?

Rusta ditt företag med Diplomerade Första hjälpare till psykisk hälsa (psykiatrins HLR)!

Gästbloggare - Heléne Andersson och Birgitta Geijer, grundare av Ethos utbildningar

Gästbloggare - Heléne Andersson och Birgitta Geijer, grundare av Ethos utbildningar

Ethos utbildning hjälper er med detta och det krävs inga förkunskaper. Ni får konkreta råd utifrån en handlingsplan om hur ni upptäcker tidiga signaler hos en person som har det tufft eller befinner sig i kris. Det är en tidig hjälp som möjligt minskar bolagets kostnader och personens lidande. Heléne Andersson och Birgitta Geijer startade Ethos utbildning AB maj 2019, med fokus på att förebygga ohälsa. I över 30 år har de med glädje hjälpt personer att växa i sin profession, både för den offentliga och privata sektorn. De arbetar i hela landet. För mer information kontakta Heléne Andersson på helene@ethosutbildning.se.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg