Cinode fyller tio år!

november 17, 2020 · Cinode

Skrivet av: Mattias Loxi

Idag är det tio år sedan bolaget CiNode AB (ja inledningsvis stavades Cinode med ”N” men ersattes senare med liten bokstav) registrerades hos Bolagsverket. Från ett blankt papper till användare i 20+ länder och med över hälften av de börsnoterade konsultbolagen i Sverige som kunder. Men framför allt många fantastiska medarbetare!

Cinode startades med en tydlig idé om utmaningen att konsultbolagen var klassiska fall av skomakarens barn. Så mycket tid och kärlek lades i kundprojekten att det inte blev mycket över till strukturer, processer och förbättrade digitala samarbeten.

Excel, Word eller system som inte var anpassade efter konsultbolagens processer var vanliga. Samtidigt bedrevs försäljningen manuellt, mäklarna kom in i bilden och pressade priserna. Här etablerade sig Cinode genom att skapa en molntjänst/Saas-tjänst som skulle lösa de utmaningar och problem som fanns inom samt mellan konsultbolagen.

Vi tre grundare, Mikael Tell, Daniel Glendor och jag själv ( Mattias Loxi) kom från konsultbranschen med erfarenhet från olika roller.

Namnet då?

Inledningsvis var visionen att Cinode också skulle vara ett nätverk för samarbeten i konsultbranschen. ”Ci” i bolagsnamnet eftersom det är en molntjänst där Ci är den officiella förkortningen av Cirrus-moln. ”Node” står för att Cinode utgör en knytpunkt mellan konsultbolag. Därmed blev namnet Cinode. Att bolagsnamnet och domänen var tillgänglig gjorde förstås även sitt. 🙂

Och här kommer vi även till uttalet av Cinode som alltså ska vara [sinode] efter Cirrus.

Kulturen skulle byggas med transparens och tillit. Med tillåtelse att misslyckas, vara orädda och med lärandet i fokus. Frihet och eget ansvar, där vi firar samt misslyckas tillsammans, som ett gemensamt team! Något som med stolthet sitter i fortfarande!

2014 Cinode – Talent Connect (Skills) släpps och de första kunderna

Konsultbolagens största värde, all den samlade kompetensen och erfarenheten hos konsulterna, var gömd. Dessutom var det enormt tidskrävande att skriva om och anpassa cv:n till kunduppdragen. Detta blev vår första utmaning att lösa.

Vi gasade dock relativt långsamt i början då bolaget finansierades genom att vi samtidigt konsultade. Men tack vare lanseringen av Talent Connect och betalande kunder trappades konsultandet ner, för att försvinna helt 2016. Vi tog in seniora partners och samtidigt fick vi innovationsbidrag från Vinnova samt kapital från affärsänglar.

Konsultbolagens behov att på detaljnivå hålla koll på sin kompetens, göra den sökbar tillsammans med kompetensinventering och snabbt skapa anpassade konsultprofiler blev en hit. Att kompetensen även blev synlig för alla medarbetare skapade både engagemang och tillhörighet.

Fler kunder strömmade in samtidigt som bolaget växte på både utvecklar- och säljsidan.

Cinode – debatten i svenska konsultbranschen

Samtidigt som plattformen utvecklades påbörjades marknadsarbetet där vi tidigt insåg att det saknades en röst i branschen. Någon som pratade om vad som händer i konsultbranschen och hur konsultbolag bör drivas. Vi bestämde oss för att Cinode skulle driva samtalet i Sverige och leda debatten.

Vi delade med oss av kunskap på vår blogg, samarbetade med gästbloggare och sammanställde statistik som Konsultkollen, kvartalsrapporter och andel kvinnor i branschen. Vi startade även Veckans konsultnyheter för att sammanfatta nyheterna i branschen. Vi började även föreläsa om trender samt genomföra events med både interna och externa talare.

Detta arbetet har under åren vidareutvecklats med guider, webbinarium, videointervjuer och Konsultpodden.

Business tog form

Nästa stora utmaning som vi togs oss an var beläggnings- och matchningshantering inom konsultbolagen, där det ofta finns en prövning i att sälj och leverans inte samarbetar. Talent Business föddes.

Konsultbolagen fick nu en unik gemensam yta mellan sälj och leverans. I ett tidigt skede kunde de fånga affärsmöjligheter med roller och kompetenskrav. Matcha dessa mot tillgänglig kompetens och konsultens egna ambitioner.

Arbetssättet blev mer proaktivt eftersom konsultbolagen fick tydlig överblick på beläggningen och snabbare kunde besvara förfrågningar. Detta resulterade även i att konsulterna kunde bidra med sin säljkraft på ett helt annat sätt.

Konsultbolagen som började nyttja detta fick högre beläggning, snabbare tillväxt och mer lönsamhet.

Kompetensförsörjning och nätverk

Vi tog oss också an kompetensförsörjningen genom att koppla på hela rekryteringsprocessen vilket gav en effektivare kandidathantering. Men framförallt utgjorde det ett stöd att minska den obelagda tiden i början av anställningen samtidigt som den nya medarbetaren fick en helt annan inblick i organisationen.

Nätverk, partnersamarbeten och underkonsulter

Dagens konsultbransch förändras i snabb takt. Konsultbolagen, och framför allt kompetensen, blir mer specialiserad för att lösa kundernas krav. Fler börjar även att starta eget. Det finns ett stort behov av samarbeten och att snabbt hitta den kompetens som gör att projektet hos kunden lyckas.

Vår Partner-modul formades för några år sedan. Det gick nu att digitalisera och strukturera hela Underkonsult- och Partneraffären.

Genom vidareutveckling och releasen av Cinode Partner Network i våras har vi tagit nästa steg. Nu är det möjligt att matcha sina roller direkt mot medarbetare, kandidater, underkonsulter och partnerföretag.

Hitta nya partners och underkonsulter. Dela sin data med utvalda partners eller varför inte avisera ut förfrågningar i sitt eget ekosystem eller helt publikt? Cinode ger nu sömlöst även möjlighet till ökad leveransförmåga och fler förfrågningar.

Från start-up till global scale-up

För några år sedan började det ta fart på riktigt och vi fick även internationella kunder. För att inte enbart förlita oss på vår organiska tillväxt tog vi in kapital från Blq Invest med en tydlig strategi att skala upp globalt. Bredda målgruppen och även erbjuda en helt digital köpupplevelse.

Ett finskt dotterbolag grundades mitt under coronapandemin samtidigt som vi har höjt rekryteringstakten rejält under hösten. Kunderna återfinns inte längre bara i Sverige utan även i övriga Norden, Baltikum, Tyskland och Storbritannien. Användarna är utspridda över ett 20-tal länder i fem världsdelar.

Nu tar vi nästa steg och fokuserar på att bli den ledande globala digitala plattformen inom Skills Management och Seamless Sourcing. Vi kallar det #demystifyyourskills.

Tio år har gått men vi har bara börjat… stort tack

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg