Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Fortsatt utmanande för konsultbranschen under Q2

Hej! 

De flesta bolag inom konsultbranschen har det fortsatt tufft. Trots gynnsamma kalendereffekter är tillväxten låg för konsultföretagen under det andra kvartalet. 

📉 Medeltillväxten var 3,1 procent, jämfört med 7,5 under förra året. Detta var dock ett steg i rätt riktning med tanke på den negativa tillväxten under första kvartalet.

Antalet nedskärningar i branschen fortsätter och 70 procent av bolagen har minskat antalet medarbetare. Läs mer i vår sammanställning av Q2-rapporterna för de börsnoterade konsultbolagen. 

Det finns såväl för- som nackdelar med att starta eget när marknaden sviktar. Veckans gästbloggare, Tanja från DZLY, delar med sig av tips till dig som funderar på att starta eget konsultbolag under lågkonjunktur.

🌟AI förändrar konsultbranschen – Är du redo?

🔍 Missa inte den efterlängtade uppföljningen av vårt succéwebinar den 6 september! Du får en unik chans att förstå hur AI kan bli din största konkurrensfördel i konsultbranschen. I How Will AI Impact the Consulting Industry? Part 2: Q/A avslöjar vi de avgörande strategierna för att maximera er AI-potential.

🙌En nyhet för detta webinar är att Emelie Terlinder, som är specialistjurist inom AI, medverkar. Hon kommer bland annat besvara hur EU:s nya AI Act påverkar konsultbranschen.

🎯 Begränsat antal platser – boka din nu!

Allt gott,
/Mattias Loxi
📧 mattias.loxi@cinode.com


Ps: Nu öppnar registreringen till PE Accountings event ”Framtidens CFO”, som går av stapeln 15:e oktober. Bland annat blir det Konsultpodden live samt att ni först av alla får reda på resultatet i Konsultkollen 2024! 

Marknad

Efterfrågan är fortsatt svag i konsultbranschen men med stora variationer. Tillväxten var i genomsnitt 3,1 (7,5) procent där kalendereffekter bidrog positivt. CombinedX, Addnode och Norconsult växte snabbast. Rörelsemarginalen var något högre än förra året. Exsitec, Gofore och Avensia har högst marginaler. De flesta konsultföretagen har minskat sin personalstyrka. Combitech, Etteplan och Rejlers har vuxit mest. Massor av statistik och analyser i vår nya infographic. Länk.

Här är faktorerna som talar för en stark konsulthöst. Projektledaruppdragen ökar samtidigt som det är mer optimism i branschen. Artikel i Radar, registrering krävs. Länk.

Rapporter

Devports omsättning var oförändrad under kvartalet. Rörelsemarginalen landade på 7,1 (6,1) procent. Bolaget känner fortsatt av lågkonjunkturen men upplever samtidigt en stor efterfrågan inom försvar- och energibranschen. Efterfrågan tros öka inom fordonsindustrin och tillverkande industrin under slutet av året. Länk.

Precio Fishbones omsättning sjönk med 15,1 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen landade på 6,5 (-3,2) procent. Efterfrågan förändras inom systemutveckling med lägre beläggning samt ökad prispress. Bolagets genomsnittliga timpris har sjunkit. Länk.

Wise Groups omsättning sjönk med 20,0 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen blev negativ om -2,5 (-4,6) procent. Avskrivningar och personalkostnader av engångskaraktär tynger resultatet. Bolaget ser en fortsatt svag efterfrågan där nedgången accelererade i slutet av kvartalet. Framförallt rekrytering har en väldigt svag efterfrågan. Verksamheten i Finland går bättre. Länk.

Norconsult växte med 14,4 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen steg till 7,1 (4,9) procent. Antalet arbetsdagar, framförallt i Norge, påverkar positivt. Marknaden är jämförbar med förra året. Energy & Industry går starkt. Infrastruktur är stabilt medan efterfrågan fortfarande är svag inom arkitekt och byggnader inom den privata sektorn. Länk.

Förvärv

Qflow
tar ett första steg in i Norge genom förvärvet av H2 Hardanger som med 16 medarbetare erbjuder tjänster inom projektledning och projektering. De tidigare ägarna blir delägare i Qflow och fortsätter att vara verksamma i bolaget. Länk.

Etableringar/Neddragningar

DVel är sedan oktober 2023 en del av Prevas, nu byter de namn till Prevas Test & Measurement. Länk.

Prevas Test & Measurement etablerar samtidigt kontor i Sundbyberg, Stockholm. Ansvarig för satsningen blir Sjoerd Haasl som närmast kommer från en chefsposition på RISE. Länk.

Exsitec välkomnar 113 nya medarbetare i Sverige, Norge och Danmark. Av dessa är 77 talanger antagna till bolagets traineeprogram i Sverige, Norge och Danmark. Länk.

Medarbetare

Republify, en del av Uper Group, rekryterar John-Anders Pettersson till rollen som storkundsansvarig. Efter över 20 år som Key Account och regionsansvarig i väst hos Informator Utbildning har han arbetat med flertalet större arbetsgivare i Sverige inom it-utbildning. Länk.

Time People Group rekryterar Mikael Tjernlund som ny vd och koncernchef. Under de senaste sju åren har han axlat rollen som vd på CAG SyntellLänk.

Xvii tillsätter Lisa Höglund som ny vd. Hon efterträder Taina Flink, som grundat bolaget tillsammans med Karin Nyberg. De fortsätter dock i styrelsen tillsammans med Caroline Krensler och Lars Idmyr. Lisa Höglund kommer närmast från reklambyråvärlden. Länk.

CoreChange presenterar Johan Gerebro som ny vd för verksamheten i Göteborg samt affärsområdeschef för Tech. Johan var senast COO och vice klubbdirektör hos Frölunda Hockey. Han har tidigare även arbetat på Fellowmind. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Epinova uppnår statusen som Optimizely Platinum Solution Partner. Länk.

Samarbeten/Partnerskap

Sigma TechnologyERP Advisory
ingår partnerskap med Pagero gällande automatisering av affärstransaktioner för SAP-kunder. Länk.

Avtal

Rejlers samarbetar med Stella Futura för att utveckla och optimera användningen av batterilageranläggningar för att stödja dagens och framtidens elnät. Länk.

Etteplan får fortsatt förtroende att leverera tjänster inom tillgångsinformation till Fortum. Länk.

Redpill Linpro hjälper Sveriges biståndsmyndighet Sida (Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete) med digitalt samarbete. Uppdraget omfattar planeringstavlor, chatt och säker drift via molnet. Länk.

Tyréns tecknar ett nytt uppdrag med Svenska kraftnät gällande framtagande av förprojekteringar och detaljprojekteringar av nya kraftledningar. Länk.

Övrigt

Granngården kräver Tietoevry på skadestånd – förlorade 100 miljoner på it-attacken.Länk.

Över 250 svenska konsultbolag använder Cinode – så säger kunderna.

Vill du veta mer? Boka demo.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Fortsatt utmanande för konsultbolagen under andra kvartalet

Trots gynnsamma kalendereffekter är tillväxten låg för konsultföretagen under det andra kvartalet. Medeltillväxten var 3,1 procent, jämfört med 7,5 under förra året. Detta var dock ett steg i rätt riktning med tanke på den negativa tillväxten under första kvartalet.

Antalet nedskärningar i branschen fortsätter och 70 procent av bolagen har minskat antalet medarbetare. Detta visar Cinodes senaste sammanställning av de börsnoterade konsultföretagens Q2-rapporter. 

Länk.

Så startar du konsultbolag under lågkonjunktur

Att våga starta eget företag mitt i en lågkonjunktur kan verka både dumdristig och genialisk, beroende på hur man ser på det.

Det finns såväl för- som nackdelar med att starta under en sviktande marknad. Lågkonjunkturer kan erbjuda unika möjligheter att etablera ett framgångsrikt och stabilt företag, som är rustat att stå emot ekonomiska svängningar genom att redan från start ha beredskapsplaner på plats. Lågkonjunkturer kan också anses som bra tider för innovation och kreativitet.

Läs mer.

MailMatch: Uppgradera ditt konsultföretag med AI-driven emailmatchning!

Många konsultföretag mottar dagligen en överväldigande mängd konsultförfrågningar via email. Dessa uppdrag kommer från direktkunder, ramavtal, mäklare och konsultplattformar. 

Traditionellt har hanteringen och matchningen av dessa förfrågningar mot tillgängliga konsulter varit en tidskrävande uppgift, vilket ofta även resulterar i missade affärsmöjligheter på grund av behovet av snabba svar till kunderna.

Men det var då. Nu har allt förändrats.

👉 Låt oss presentera nya Cinode MailMatch!

Läs mer.

Webinar! How Will AI Impact the Consulting Industry? Part 2: Q&A

Over 400 participants joined the last webinar in May about how AI will impact the consulting industry. Missed it? Download it for free!

The questions flooded in—now you have a new chance to hear the best questions about how AI impacts the consulting industry addressed in the upcoming webinar!
The webinar will include answers to… Läs mer och anmäl dig!

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

Gå till cinode.market för fler publika förfrågningar. De flesta förfrågningarna går via privata aviseringar i Cinode så se till att registrera er och partna upp med andra bolag.

Alla nyhetsbrev