Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Så mycket växte Sweco 

Hej!

💡Vad innebär det egentligen att vara hybridkonsult? Och på vilket sätt omformar AI och digitala verktyg konsultens roll? Detta undersöker Joakim Jansson och Johan Forsberg från DigJourney i artikelserien om hybridkonsulten.

Under 2022 lyckades Cubist både växa snabbt och nå en lönsamhet på hela 37 procent. Samtidigt värnar de om styrkan i att vara ett litet företag och att alltid ha nära till beslutsfattande.

♻️ 🌎 Vi har intervjuat bolaget som strävar efter att integrera cirkulärt tänkande i stort och smått.


💻 Hur kommer AI påverka konsultbranschen? The Rise of the Hybrid Consultant and Managing Your Consultancy in the Age of AI
👉 31:a Maj bjuder vi in till ett webinar där vi diskutera framtidens konsultroll och hur AI kan nyttjas i konsultaffären. 
Anmäl dig och dina kollegor gratis!



Allt gott,
/Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com

PS: Gillar du att fiska? Nu smygstartar vi tävlingen #CatchAllTheOpportunities där du och ditt konsultbolag kan bli utnämnda till Europas bästa konsultfiskare! 

Rapporter

Sweco växte med 8,1 procent under det första kvartalet. I Sverige var tillväxten 6 procent. Rörelsemarginalen landade på 10,1 (11,7) procent. Prisutvecklingen har varit positiv. Bolaget ser en stark efterfråga inom energi, transport, industri och stadsutveckling. Efterfrågan ökar även inom läkemedel, försvar och datacenter. Bostäder, kommersiella fastigheter och traditionell industri möter däremot fler utmaningar. Länk.

Norconsult visade samma omsättning under Q1 som förra året. Den organiska tillväxten var -2 procent men påverkades av färre arbetsdagar. Den svenska sektorn växte organiskt med 7 procent. Rörelsemarginalen blev 6,1 (9,9) procent men påverkades av kostnader för aktieprogram. Bolaget ser en liknande efterfrågan som föregående kvartal men är mer optimistisk framåt. Länk.

Wise Groups omsättning sjönk med 21,4 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen landade på 1,1 (4,1) procent men tyngdes av avskrivningar och kostnader av engångskaraktär. Efterfrågan har stabiliserats men på en betydligt lägre nivå. Konsultsektorn har utvecklat sig väl medan rekrytering går fortsatt trögt. Länk.

Devports omsättning sjönk med 2,6 procent under kvartalet. Rörelsemarginalen blev 7,6 (8,8) procent. Industrin för tunga fordon går fortsatt starkt. Inom lätta fordon ser bolaget en viss avmattning. Försvar och Energi går också mycket starkt. Bolaget tror på en konjunkturförbättring efter sommaren. Länk.

Förvärv

Addnode Group förvärvar programvaran GPS Timber genom Icebound, ett bolag inom divisionen Process Management. Det förvärvade bolaget har en nettoomsättningen på 7,5 MSEK. Länk.

Etableringar

Exsitec Holding
beslutar om nya finansiella mål. Bolagets målsättning är att öka nettoomsättningen med minst 15 procent per år över tid samt öka justerad EBITA per aktie med minst 15 procent per år över tid. Länk.

Nexer Group förstärker sin närvaro i Västerås och Ludvika. Till verksamheten i Västerås rekryteras enhetschefen Felipe Salas. Länk.

Medarbetare

Hifab Group presenterar Amanda Tevell som vice vd. Amanda har arbetat på bolaget sedan november 2022, både som en del av koncernledningen och som vd för dotterbolaget Hifab Advisory. Länk.

CAG Group välkomnar Gregory Singh som ny medlem i styrelsen. Länk.

Structor Miljöbyrån Stockholm rekryterar Michael Wzdulski som projektledare inom vatten- och miljöområdet. Han kommer närmast från Ekologigruppen. Länk.

Avtal

Liljemark Consulting, Bjerking och Group Van Vooren ingår tillsammans ett nytt ramavtal med Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) gällande projektering inom förorenade områden. Länk.

Co-native levererar konsult- och cloudtjänster till HSB. Avtalet gäller under tre år. Länk.

Norconsult får i uppdrag av Södertälje kommun att undersöka hur man kan göra det lättare för våldsutsatta att hitta stadigvarande boende. Länk.

Bjerking hjälper Tyresö kommun att ta fram systemhandling för en ny detaljplan för projektet ”Norra Tyresö centrum”. Länk.

WSP utformar T-centralen i Stockholm när Roslagsbanan ska knytas ihop med Stockholms centrala delar. Länk.

Rejlers tecknar ett treårigt ramavtal med Borealis i Stenungsund. Länk.

AFRY levererar systemplattformen AFRY PaperLine till papper- och massatillverkaren Nordic Paper. Länk.

Bjerking projekterar Emiles trädgård i Rosendal, Uppsala. Uppdraget omfattar projektering och initialt även byggsystemtekniskt stöd. Länk.

Övrigt

Nu är det dags att nominera Årets IT-konsultbolag 2024 till galakvällen Developers Day. Länk.

Över 250 svenska konsultbolag använder Cinode – så säger kunderna.

Vill du veta mer? Boka demo.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Så omformar AI och digitala verktyg konsultens roll 

I de första tre delarna av vår serie om hybridkonsulten utforskade vi de transformationer som ny teknik, som AI och digitala verktyg, för med sig inom konsultbranschen. Dessutom har vi gått igenom hur dessa kan skapa ökat värde för både kunder och företag. Vi har sett hur verktygen integreras i våra kärnprocesser och formar vår yrkesroll. 

I det fjärde inlägget av fem skiftar vi fokus för att djupdyka i kärnan av vad det innebär att vara hybridkonsult. Här utforskar vi den kritiska dynamiken i samarbetet mellan människa och maskin med utgångspunkt i hur konsultens roll omformas.  

Läs mer.

Möt konsultbolaget som fokuserar på att göra mycket av lite

Cubist_Johanna_Oliver

♻️ 🌎 Deras drivkraft är att göra skillnad i människors liv och i samhället. Med nischad specialistkompetens och innovativa lösningar tar de sig an utmaningarna inom dagens hälsovård. 

Under 2022 lyckades konsultbolaget både växa snabbt och nå en lönsamhet på hela 37 procent. Samtidigt värnar de om styrkan i att vara ett litet företag och att alltid ha nära till beslutsfattande. 
– Vi är tillräckligt små för att alla ska känna varandra och beslutsvägarna är väldigt korta, säger medgrundaren Oliver Trepte.

Läs mer.

💻 Webbinar: How Will AI Impact the Consulting Industry?

👉 The Rise of the Hybrid Consultant and Managing Your Consultancy in the Age of AI.

AI is set to disrupt consulting – embrace the change or get left behind!

Läs mer och anmäl dig gratis!

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

Gå till cinode.market för fler publika förfrågningar. De flesta förfrågningarna går via privata aviseringar i Cinode så se till att registrera er och partna upp med andra bolag.

Alla nyhetsbrev