Planera, kommunicera, dela kunskap, nätverka & stötta varandra framåt

december 18, 2020 · Entreprenörskap, Konsult

Skrivet av: Marianne Olsson

Vi har firat advent och njutit av luciamys med köpekatter eller egenbakade dito. Myset infinner sig hos många av oss, men ovissheten kring 2021 ligger och lurar runt hörnet.

2020 har för många varit ett arbetsamt år – oavsett om uppdragen funnits eller ej.Konsulter och giggare som är fullbokade jobbar stenhårt med förhoppning om förlängda uppdrag. De som söker nya roliga utmaningar sliter hårt för att hitta sitt nästa gig. Det handlar om att synas, vara sökbar och attraktiv som kompetens- eller resurskonsult för nya eller gamla kunder. Konkurrensen är stenhård och det går allt snabbare att tillsätta konsulter och giggare.

Det är naturligtvis viktigt att pausa och ladda batterierna i jul, men det skadar inte att göra en plan eller att-göra-lista innan ni tar julledigt och identifiera vad ni ska sätta igång med i mitten av januari då Sverige sakta vaknar till liv igen.

Jag blir mindre stressad av att veta vad jag ska fokusera på och lägger in det i kalendern i förväg. Ni som är konsulter via eget AB kan redan nu preppa bokslutet så att ni får en helhetsbild av er och företagets finansiella status. Hitta det som får er att känna ett lugn. Det är viktigt att kunna ladda om.

Utnyttja digitala arbetssätt

2020 kommer gå till historien som ett riktigt skitår. Samtidigt har många nya möjligheter uppstått på jobbmarknaden och ute på arbetsplatserna runtom i Sverige. Nu finns äntligen tilliten hos cheferna och kollegorna att medarbetarna kan jobba effektivt på distans, i hemmet eller var man nu valt att befinna sig under pandemins restriktioner avseende resande och jobbande.

Jag har själv jobbat länge på distans ”work where you are” eller ”härarbete” som Teo Härén myntade en gång i tiden. För mig har det varit det självklara valet att genomföra uppdrag på distans när det passat med kundens förutsättningar. Nu har det blivit normen. När ett möte bokas är det givet att det sker via Zoom/Google meet eller över telefon. Förväntas ett riktigt möte IRL gör du bäst i att särskilt be om det.

Detta är underbart, vilken positiv utveckling! Tänk på hur många som tidigare undvek videomöten och som nu själva föreslår detta som det mest naturliga. Vi som jobbar med förändringsarbete kan intyga att det här är en av de mest positiva effekterna av pandemin. Vilken skjuts vi fick inom digitala arbetssätt! Det gäller alla i samhället oavsett om man jobbar i kontorsmiljö – nu kör släkten fika via Zoom eller FB Party. Wow!

Konkurrens om uppdrag

Vidare har även mycket annat förändrats på jobbmarknaden. Många har förlorat sina jobb eller uppdrag och det är fler sökande än någonsin på annonserade jobb. På kort sikt har det en liten negativ effekt vid löneförhandlingen.

Det påverkar dock inte konsultbranschen nämnvärt, som oftast följer långsiktiga ramavtal med fasta priser för utvecklare och projektledare utifrån senioritet. Däremot kan det leda till ökad konkurrens från nytt håll, nämligen alla nyblivna konsulter som inte hittat sitt nästa jobb och hoppas hitta sin kommande utmaning genom att gigga som konsult. Där har ni som redan är erfarna konsulter en enorm fördel med lång erfarenhet av konsultrollens självklara krav på att vara professionell i alla lägen, snabbstartad med nya uppgifter, anpassa sig till nya organisationer och främja samarbete i projektgrupper.

Pay it forward

Konsulter är vana vid att dela kunskap, erfarenhet och nätverk. De är ofta generösa med just detta. Pay it forward, som man säger på engelska.

När det blir en större rörlighet på jobbmarknaden minskar stigmat att befinna sig mellan uppdrag eller gig och det blir mer naturligt att öppet annonsera efter en ny utmaning, på exempelvis Linkedin.

Min utmaning till er som läser denna krönika är att berätta vad ni söker och vad ni är bra på, alltså vad ni bidrar med när kunden väljer att jobba med just dig. Skriv om det på Linkedin så ska du få se att det har effekt!

Bra att göra inför nästa år

  • uppdatera CV och konsultprofiler (organisera jobb-mapparna på datorn)
  • uppdatera CV och sammanfattningen på Linkedin + Cinode Partner Network (finns det något du glömt lägga till under året?)
  • identifiera sådant som kan stärka ditt varumärke (t.ex. dela kunskap eller dra igång diskussioner i sociala kanaler)
  • identifiera din drömkund eller ett drömuppdrag och gör en plan för hur du ska nå dit

Nu vill jag önska er en riktigt god konsultjul och njut av ledigheten. Njut av den vackra naturen och god mat med nära och kära – online eller IRL – vad som passar er. Adda mig gärna på Linkedin  så att vi kan hålla kontakten framåt eller spana in mina böcker på Bokus om allt från konsultrollen, sälj, PR och personligt varumärke. Jag är även aktuell med en ny engelsk bokserie för konsulter och giggare om den svenska jobbmarknaden. Vi hörs och ses!

Gästbloggare - Marianne Olsson, rådgivare och expert på Konsultboken.se

Gästbloggare - Marianne Olsson, rådgivare och expert på Konsultboken.se

Marianne är författare och rådgivare till företag. Hon är Sveriges främsta expert inom gig-ekonomi och konsultbranschen. Hon har drivit sin konsultverksamhet i 20 år och anlitas av företag som vill bygga sitt varumärke, utveckla sin affär digitalt samt förstå hur man drar fördel av nya förutsättningar i omvärlden. Hon anlitas även som föreläsare och moderator på event. Mer om Mariannes verksamhet http://www.konsultboken.se och hennes böcker på Bokus) eller i bokhandeln, kan beställas via bibliotek och finns på hennes webbsida http://www.konsultboken.se . Följ gärna Marianne på twitter genom: @marianne_marre #konsultboken

Du kanske också gillar...

Alla inlägg