Involverade konsulter är engagerade medarbetare

september 18, 2014 · Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

Hur pass mycket information ska konsulten få om sin arbetsplats?

Efter snart tio år inom konsultbranschen har jag blivit medveten om att konsulternas informationstillgång skiljer sig markant mellan bolagen. Vissa konsultbolag är öppna med allt. Där har konsulten lika mycket information som vd:n. Medan andra är väldigt restriktiva, där verkar den anställde endast få se sin egen konsultprofil.

Min åsikt är att ju mer transparent bolaget är desto mer engagerade blir medarbetarna. En av hörnstenarna i Cinode-tjänsten är att få konsulten mer involverad och engagerad genom att lättare få relevant information.

Nedan diskuterar jag några områden där information till medarbetarna i ett konsultbolag bör vara tillgängligt.

Kompetens och profiler

Självklart ska det vara så lätt som möjligt för konsulten att kunna se sina kollegors konsultprofiler och även kompetenser. Som konsult vill jag få inspiration från andra så att vi båda kan göra träffsäkra profiler.

Jag vill också snabbt kunna söka på vilka kompetenser som finns inom bolaget. Har jag ett problem inom uppdraget vill jag kunna söka efter en kollega som är expert inom området, istället för att fråga min konsultchef vem han rekommenderar.

Genom att all kompetens är sökbar lär jag även känna mina kollegor bättre och kan lättare prata om gemensamma intressen eller bjuda in till intressanta diskussioner.

Offerter

Som konsult vill jag gärna se uppdrag som jag har blivit offererad till eller de som är aktuella för mig. Jag vill ha en säljare med tät dialog, som ger mig information om aktuella förfrågningar. Är det flera som blir offererad till samma uppdrag vill jag gärna veta det också.

Om en offert blir avslagen, vill jag få information om det omgående. Jag behöver även få reda på varför jag blev bortvald, så att jag har möjlighet att förbättra mig till nästa gång.

Uppdrag/kunder

Självklart vill jag läsa min uppdragsbeskrivning, veta hur långt mitt kontrakt är och när det behöver omförhandlas. Vet jag uppdragsbeskrivningen kan jag även snabbt flagga för säljaren om jag får nya ansvarsområden som bör innebära en omförhandling av priset.

Dessutom vill jag veta vilka andra kollegor som finns hos samma kund just nu eller har varit där tidigare.

Jag vill även ha koll på var mina medarbetare sitter på för uppdrag. Det väcker min nyfikenhet och öppnar för nya möjligheter.

Bonus är om jag även kan se geografiskt var kollegorna sitter så att vi lättare kan ta en lunch-date eller en after work.

Beläggning

Vet jag hur beläggningen ser ut i dagsläget och framöver ger det mig mer energi att hålla koll på nya lämpliga uppdrag för mina medarbetare. Jag kan tipsa medarbetaren som sitter på bänken, eller kollegan vars uppdrag håller på att ta slut, om andra alternativ. Det låter mig också tänka efter om det är lämpligt att byta uppdrag just nu eller om jag ska vänta in ett bättre tillfälle.

Visst kan det vara läskigt som chef att visa en dålig beläggning och göra medarbetarna eventuellt oroliga. Men vet du vad? Risken är att det ändå sprider sig och falska rykten kan uppstå. Vet konsulterna om att det är tufft läge i bolaget kommer de flesta bara att kämpa hårdare och försöka hjälpa bolaget. Inget får sammanhållningen inom ett företag att bli så stark som när teamet tillsammans har gått igenom en kris.

Ekonomi

Egentligen samma argument som ”beläggningen” ovan. Vet jag hur bolaget går kan jag lättare ta rätt beslut som medarbetare. Dessutom är boksluten ändå publika genom internettjänster som allabolag.se.

Sammanfattningsvis

Som av en händelse finns alla ovanstående funktioner snyggt implementerade i Cinode. Läs mer under funktioner och priser. Kan även rekommendera vårt Whitepaper ”Talent Management i konsultföretag – 8 framgångsfaktorer för ökad lönsamhet”.

Slutligen; behandla inte era talanger som ”resurser” eller ”anställda” utan som en MEDarbetare där samtliga tillhör samma team med gemensamma mål men med olika roller.

Konsulter är hjältar – se till att de även får underlag och möjlighet att vara det i ert konsultbolag.

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg