Veckans konsultnyheter

Gör som över 7000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen.

{{ errors.email }}

{{ errors.server }}

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.

Tufft avslut på året för konsultbolagen

Hej!

Vi ser tillbaka på såväl ett tufft år som ett kämpigt avslutande kvartal för konsultföretagen. Men samtidigt är det en starkt diversifierad marknad. Energi, fordonsindustri, life science, försvar och cybersecurity visar fortsatt väldigt stark efterfrågan. Medan det är betydligt tuffare inom fastighet, e-handel, telekom och offentliga myndigheter.

Tillväxtsiffrorna är blygsamma med endast 3,1 procent under det sista kvartalet. Marginalerna har gått ner för två av tre bolag. På årsbasis har hälften av bolagen färre medarbetare i slutet av året jämfört med i början. 

👉 Missa inte vår nya stora sammanställning med massor av statistik och analys av de börsnoterade konsultbolagens bokslut. 

Allt gott,
/Mattias Loxi
mattias.loxi@cinode.com

Marknad

Medeltillväxten var endast 3,1 procent under kvartalet jämfört med över 15 procent under 2022 för de börsnoterade konsultbolagen. En fjärdedel hade minskad omsättning under kvartalet. Addnode, Sweco och Rejlers växte mest. Rörelsemarginalen har minskat för majoriteten av bolagen. Exsitec, Gofore och Softronic har högst marginal. Ny infografik! Länk.

Förvärv

SolidX och Time People Group (TPG) tecknar en avsiktsförklaring med avsikten att gå samman genom en fusion och bilda ”Nya SolidX”. SolidX ägarandel kommer uppgå till 53 procent av bolaget och TPG ägarandel blir 47 procent. TPG kommer upplösas efter fusionen. Fusionsplanen måste först beslutas i respektive styrelser samt godkännas av en extra bolagsstämma i TPG. Länk.

Rejlers förvärvar Solvina, ett kunskapsbolag inom elkraft­branschen. Det förvärvade bolaget har 25 medarbetare och är lokaliserade i Göteborg. Verksamheten omsätter cirka 35 MSEK. Länk.

VINCI Energies i Sverige förvärvar SA Consult. Det förvärvade företaget har verksamhet i Göteborg, Kalmar, Norrköping, Växjö, Karlstad och Gävle, och är från och med den 1 mars 2024 ett helägt dotterbolag till Axians ICT. Länk.

Solwers Abp:s dotterbolag Solwers Sweden förvärvar WiseGate, med över 50 medarbetare och kontor på åtta orter i Sverige. WiseGates konsoliderade oreviderade omsättning uppgick 2023 till cirka 90 MSEK. Länk.

Rapporter

Rebtech, specialister inom Data & Analytics, gjorde 2023 sitt andra hela verksamhetsår. Bolaget omsatte 26.3 MSEK (tillväxt på 47 procent) med ett resultat på 4 MSEK (tillväxt på 25 procent). De består idag av 21 anställda. Länk.

ITS Nordic medelar att de gör ett rekordår med ökad omsättning och ”imponerande lönsamhet” där de vänt röda siffror till svarta. Länk.

Etableringar/Neddragningar

Asentum är det nystartade konsultmäkarbolaget, under ledning av Mattias Matsson och Linda Sundlöf. Mattias har tidigare byggt upp bolag som Professionals Nord och Visionite (f.d. One Group). Asentum är en extern säljpartner för egenföretagare inom it-sektorn. Bolaget har kontor i Umeå samt Stockholm. Länk.

B3 Consulting Group startar ett nytt specialistbolag inom systemutvecklingstjänster för organisationer i Linköping och Norrköping. Eva Clavin och Karl Lindau har grundat det nya företaget. Länk.

Ework Group expanderar till Slovakien. Nu finns bolaget på totalt sex marknader i Europa. Länk.

Berotec växer inom Life Science-segmentet och flyttar in i GoCo House i Göteborg. Joanna Widestrand leder arbetet. Länk.

Medarbetare

TechSeed presenterar Åsa Melvanius som ny vice vd vd. I sin nya roll ska hon bland annat lansera bolaget i södra Sverige. Länk.

Tyréns tillsätter Cindi Lindsborg som ny chef för Business Support and Business Development. Hon kommer senast från Scania där hon var Head of Ventures, Ventures and New Business. Länk.

Bengt Dahlgren Syd rekryterar Jeanna Nylander som ny vd. Hon var senast vd för Allbygg. Länk.

Tyréns Group meddelar att Eva Aspengren blir ny tillförordnad koncernchef fram till att Åsa Holmberg tillträder sin roll senast den 15 augusti 2024. Som tidigare kommunicerats kommer Johan Dozzi efter sex år som koncernchef att lämna sin position i Tyréns Group som en del av en naturlig succession. Länk.

Great IT välkomnar Per Sällström som CEO och Nicklas Kjellin som CTO för Risk & Security. Detta tillsammans med ytterligare två medarbetare då Retune Cyber Security gick samman med Great IT’s Risk & Security team. Länk.

Utmärkelser/Certifieringar

Consat prisas som Årets företagare i Partille 2024. Länk.

CRM-Konsulterna (CRMK) kan nu titulera sig specialister inom Low Code Application Development. Det är bolagets första specialistkompetens enligt Microsofts partnerprogram. Länk.

CombinedX-bolaget Nethouse uppnår SolarWinds högsta partnerstatus – Elite Partner. Länk.

Samarbeten/Partnerskap

Conscia Sverige ingår partnerskap med Splunk, som är verksamma inom cybersäkerhet och observabilitet. Länk.

Nexer Unified Commerce ingår partnerskap med Aprimo, som har utvecklat en AI-driven plattform för content operations och digital asset management. Länk.

Avtal

Nexer får tillsammans med NTT Security i uppdrag att förstärka cybersäkerheten på Skavsta Airport. Länk.

Övrigt

Efter det svajiga konsultåret – här är trenderna som präglar marknaden i år. Radar hänvisar till Cinodes sammanställning men intervjuar också Åsa Landén Ericsson, CAG samt Jörgen Qwist, vd på Combined X. Länk. (Registrering krävs)

Över 250 svenska konsultbolag använder Cinode – så säger kunderna.

Cinode reviews sourced by G2

Vill du veta mer? Boka demo.

Med vänliga hälsningar


Mattias Loxi
Medgrundare – Sälj – Marknad
mattias.loxi@cinode.com

Har du nyhetstips, vill gästblogga eller veta mer om Cinode? Kontakta mig!

Tufft 2023 för konsultbranschen

Summeringen av 2023 visar att det onekligen har varit både ett tufft år och ett kämpigt avslutande kvartal för konsultföretagen. Men samtidigt är det en starkt diversifierad marknad. Energi, fordonsindustri, life science, försvar och cybersecurity visar fortsatt väldigt stark efterfrågan. Medan det är betydligt tuffare inom fastighet, e-handel, telekom och offentliga myndigheter.

Läs mer.

Guide: Effektiva strategier för att minska “bänken” i ditt konsultföretag under utmanande tider.

Ladda ner guiden för att lära dig hur du hanterar och undviker ’bänken’ i din konsultverksamhet, inklusive;

✅ Förstå din “bänk” nu och framåt
✅ Strategisk beläggningsplanering
✅ Kundrelationer och att nyttja all er säljkraft
✅ Flexibla leveranser och instegstjänster
✅ Varför förlorar ni affärer?
✅ Så nyttjar du “bänktiden” och håller uppe moralen
✅ När ni behöver genomföra nedskärningar

Ladda ner guiden gratis

Utvalda nya konsultuppdrag på Cinode.market denna vecka

Här är några av de konsultuppdrag som publiceras på Cinode Market. Ännu fler uppdrag finns tillgängliga efter registrering.

Gå till cinode.market för fler publika förfrågningar. De flesta förfrågningarna går via privata aviseringar i Cinode så se till att registrera er och partna upp med andra bolag.

Alla nyhetsbrev