Marianne Olsson har tidigare gett ut boken Framgångsrik Konsult, baserad på en undersökning som bland annat rankar konsulters framgångsfaktorer. Nu är konsultexperten aktuell med Konsultboken – guiden till att lyckas. Cinode fick en pratstund inför boksläppet.
När blev du intresserad av konsultbranschen?
– Det var när jag själv valde att bli solokonsult mitt under finanskrisen 2001. Jag kom hem till Sverige efter att ha jobbat för Ericsson i USA. Trots ett starkt CV fanns det inga jobb att söka. Jag insåg snabbt att den bästa lösningen var att skaffa egna konsultuppdrag. Jag valde även att stärka mitt varumärke som fristående konsult genom att läsa en MBA. Det bidrog till att kunderna vågade satsa på mig trots att vi inte hade någon tidigare relation eller track record. Genom att satsa på konsultbolagen som kunder hittade jag min nisch i marknaden (lågkonjunkturen?). De jobbar ju enligt samma försäljningslogik och förstod att de inte hade råd att stå still bara för att de inte kunde anställa den kompetens de behövde – konsulter syns ju inte i statistiken på samma sätt när ett företag värderas. Efter några år i branschen skrev jag första boken Framgångsrik Konsult, som byggde på en stor studie, som bland annat identifierade och rankade framgångsfaktorer för konsulter.
Vad är roligast i ditt jobb som konsultexpert?
– Att inspirera och bidra till konsultföretagens utveckling i dialog med ledningsgrupper och genom workshops tillsammans med konsulterna. Det känns kul att få vara delaktig i andras utvecklingsprocesser. Sedan är boken en perfekt så kallad ”conversation piece”. I alla sammanhang där jag möter nya människor finns det alltid ett intresse och en nyfikenhet kring konsultrollen och hur det är att skriva böcker. Det är jättekul.
Du har tidigare berättat om framgångsfaktorerna här på bloggen. Vad är den stora förändringen i den nya rankingen av framgångsfaktorerna?
– Mest spännande är att ” förmågan att skapa förtroende” seglat upp som nummer 1 på listan. Det visar på starkt kundfokus och respekt inför relationens ömsesidiga dynamik. Förtroende har med minsta möjliga marginal gått om kommunikation, vilket kan vara en trend som indikerar att kommunikation blir mer av en hygienfaktor framöver. Alla förväntas vara bra kommunikatörer – oavsett uppdrag, roll och grundkompetens.
Hur kan konsulter använda topp-10 listan?
– Jag skulle föreslå att de gör en självskattning av hur de står sig gentemot framgångsfaktorerna och välja ut en eller två som de kan fokusera att bli bättre på. Det fungerar som input till en personlig utvecklingsplan med syfte att bli en bättre konsult.
I boken berättar du om vikten av att äga sin personliga utveckling. Hur menar du?
– Min erfarenhet, både från egna utvecklingsprocesser och andras, är att alltid tänka långsiktigt och att ha både mätbara och uppnåeliga mål. Om du exempelvis jobbar på ett större konsultbolag finns årligt återkommande samtal om den egna utvecklingen. Dessa sträcker sig sällan längre än ett år – eller så långt företagets budget för kurser gäller. Det blir för snävt. Det bästa är att ha en egen plan parallellt där allt som inte får plats i ettårsplanen bör ingå. Det kan vara allt från nästa stora uppdrag, en ny roll, ett företag eller en särskild kund du vill jobba med för att fortsätta utvecklas. Det kan vara otaktiskt att berätta det för närmaste chefen…
Konsultboken säljs just nu till introduktionspris i shoppen www.konsultboken.se/shop.
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult
aug 27 2024 · Entreprenörskap, Konsult
aug 20 2024 · Konsult