Ett viktigt mål bland många konsultbolag är att nå en jämlik fördelning av antalet kvinnor och män i personalstyrkan. Mångfald gör företag mer konkurrenskraftiga genom att ta hänsyn till olika perspektiv vilket i sin tur leder till bättre produkter och tjänster. En varierad ledning och styrelse besitter en bredare kompetens vid beslutsfattande. Inte minst handlar det såklart också om att förstå kundens behov.
Men hur ser verkligheten egentligen ut?
För sjunde året i rad har Cinode tagit del av de senaste årsredovisningarna för att titta på det totala utfallet men också för att granska hur könsfördelningen i styrelserna ser ut.
Stiftelsen Allbright släppte nyligen rapporten ”Mycket gjort. Mest kvar.” Den fastslår att ökningen av andelen kvinnor i ledningarna är nära dubbelt så snabb jämfört med årtiondet dessförinnan. Andelen kvinnor i börsens ledningsgrupper nådde 25 procent under förra året, en ökning med 11 procentenheter sedan stiftelsens första kartläggningen 2012.
Rörelser som metoo och Black Lives Matter har ökat medvetenheten om sexism och rasism i arbetslivet. Ändå är fyra av fem bolag fortfarande icke jämställda. Och rapporten visar även att Sverige, pionjären inom just jämställdhet, ser ut att bli sämst i Norden redan om två år.
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever att de blir negativt bemötta just för att de är kvinnor. Organisationen Tjejer kodar släppte förra året Rapport – Röster från kvinnor och icke-binära inom IT som visar att en stor del av kvinnorna i branschen känner sig undervärderade. I en mansdominerad bransch upplever de ett behov av att kämpa för att bli tagna på allvar och för att få möjlighet att avancera.
Tjejer kodar lyfter även vikten av att fler kvinnor ska vilja söka sig till de tekniska utbildningarna. Dessutom gäller det att branschen släpper in samt tror på kvinnors kompetens och potential.
Fanny Widman från Sogeti driver podden Fannys Förebilder. Med den vill hon belysa normer, strukturer och hur långt ifrån jämställdhet vi faktiskt är. Och hur bidrar männen till mer jämställdhet?
Detta diskuterar hon även i Konsultpodden som går att lyssna på nedan eller via Spotify, iTunes/Podcaster, Acast etc.
Bolagens årsredovisningar avslöjar att frågan om jämställdhet är högt prioriterat och initiativen är många. Kraven på arbetsgivaren är högre idag, vilket kräver ett aktivt och trovärdigt mångfaldsarbete.
Tyréns är ett av flera bolag vars långsiktiga och målmedvetna arbete resulterat i 41 procent kvinnor och 59 procent män. I styrelsen sitter 62 procent kvinnor och ledningsgruppen är även den jämställd. Bolagets vd Cecilia Granath berättar om vikten av lika lön för lika arbete och att upprätthålla en hållbar arbetssituation. Det ger alla medarbetare samma möjligheter att vara sitt bästa jag, både på och utanför jobbet.
Cinode har för sjunde året i rad granskat årsredovisningarna och kontaktat konsultföretag med fler än 50 medarbetare för att skapa en helhetsbild av andelen kvinnor inom konsultsektorn.
"Veckans konsultnyheter" - alla nyheter från konsultbranschen varje söndag i din mailbox.
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult