”Här ska man inte arbeta om man vill skaffa hund, om du förstår vad jag menar” sa han, chefen som intervjuade mig för massor av år sedan för en tjänst som jag hade sökt. Hund har aldrig riktigt varit min grej, men det var heller inte det han menade förstås. Jag skaffade mig vare sig hund eller det jobbet, men några år senare fick jag min första dotter. Jag har i ärlighetens namn kommit lindrigt undan hittills i min karriär, frågan är om mina (numera två) döttrar kommer ha samma erfarenhet?
Jämställdhet är viktigt ur flera perspektiv, ett är rättvisa. Det räcker egentligen, eller hur? Det finns inga argument för att företag (och samhället) ska diskriminera på grund av kön, kultur, etnicitet, sexuell läggning och det är jag tämligen övertygad om att många företag i Sverige kan skriva under på. Trots det verkar rättviseperspektivet inte räcka som motivation och drivkraft för att faktiskt förändra hur det ser ut. Statistik visar att andelen kvinnor inom IT- och telekombranschen snarare är lägre än tidigare.
Källa: IT-och Telekomföretagen
Jämställdhet är också viktigt ur ett annat perspektiv, nämligen hur olikheter berikar team. Jag tror att det är relativt få som argumenterar mot den forskning som påvisar att olikheter i ett team kan skapa större dynamik och möjlighet att se ur olika perspektiv. Vi kompletterar varandra och det borde förbättra potentialen att effektivt ta sig framåt och nå framgång. För företag inom tech som har innovation som riktmärke, torde detta vara livsavgörande för framgång. Sett ur detta perspektiv kan vi till och med säga att jämställdhet kan skapa affärsnytta och lönsamhet. Ändå är IT-branschen långt ifrån jämställd.
Av många anledningar såklart, men för att nämna några;
Idag finns det många företag som verkligen brinner för att skapa en förändring och satsar mycket för att lyfta frågan. Många företag gör dessutom stor skillnad. Vi behöver arbeta branschöverskridande och hjälpa varandra, ta lärdom av varandra och be varandra om hjälp och tips. Vi behöver framförallt göra jämställdhetsfrågan till ett problem, så att det finns insikt och muskler att vilja förändra. Om vi fortsätter behandla jämställdhetsfrågan som en ”icke-fråga”, kommer den här diskussionen att vara för all framtid och mina och dina döttrar, mödrar, väninnor och systrar kommer få stå ut med diskriminerande beteende just för att de är kvinnor.
Jag har erfarenhet av att arbeta med jämställdhetsfrågan och har drivit arbete som gett positiva effekter och faktiskt skapat förändring som har bidragit till en ökning av kvinnor på min tidigare arbetsplats. Jag tror att det är bra att börja arbetet inom jämställdhet på tre viktiga områden:
Insatser som bidrar till att kvinnor väljer IT-relaterade utbildningar i skolan är också mycket nödvändiga. Jag kommer dock fokusera på arbetsgivarens arbete i den interna organisationen nedan.
Vi tenderar att gilla människor som är lika oss själva. Det säger bara ”klick” – vi förstår varandra precis! Inte så konstigt kanske att män är överrepresenterade i styrelser och ledningsgrupper eftersom intag av nya personer genom tiderna har rekryterats av en man, som gillat en annan man. Förenklat beskrivet. Idag har vi rekryteringsföretag som hjälper till att minimera risken med att rekrytera på magkänsla och det där ”klicket”, genom att till exempel erbjuda olika typer av tester av kandidater för att bedöma lämpligheten för en viss tjänst.
Hur ser er rekryteringsprocess ut på ert företag?
Att bryta normer och vanliga föreställningar är svårt. Det är som det bara kommer till en ibland, du gör och säger saker på automatik. Kanske skojar du lite om den där personen som är annorlunda eller drar en vanlig generalisering. Vi inom IT verkar i en bransch som länge har varit starkt manligt kodad och det finns fortfarande många kvinnor som inte känner sig välkomna, på grund av av jargong och beteenden som inte känns okej (eller har föreställningar att det fortfarande är så).
Walk the talk – Det verkar som att ledare och chefer i teorin är för jämställdhet, men när det väl gäller tycks det vara nedprioriterat eller svårt att få resurser till. Kanske främst i rekryteringsarbetet, både för intag av nya personer men också att lyfta kvinnor internt. När det gäller nya talanger är argumentet oftast att det helt enkelt inte finns kvinnliga sökanden och detta är förstås ett stort problem. Men faktum är att det visst finns kvinnor, vi måste bara bli bättre på att attrahera dem till branschen. Det vi företag måste bli bättre på först är att visa att det går att göra karriär och att det finns en framtid i företaget.
Det måste rekryteras fler kvinnliga chefer på alla nivåer helt enkelt. För att detta ska ske behöver jämställdhetsfrågan bli en ledningsfråga och det bör vara ett affärsmål. Rekryterande chefer behöver veta vad som ska prioriteras och hur detta ska följas upp och mätas. Få in arbetet med en jämställd arbetsplats i rutiner och processer. Återigen, sätt realistiska och mätbara mål och gör det till en hjärtefråga i ledningsgruppen. Passionen för denna fråga kommer synas externt och skapa ringar på vattnet!
Sist men inte minst måste alla ledare, kvinnor och män, vara förebilder i detta arbete. Vi måste alla tänka på hur vi uttrycker oss (eller när vi inte uttrycker oss) och vad det skapar för signaler. Om inte för rättvisans skull – mina döttrar och alla andras döttrar, syskon, fruar och mammor, så för affärsnyttans skull. Det behövs fler kvinnor inom tech!
Gästbloggare - Sandra Kiesel Lindberg, vinnare av Womentorpriset 2016 i kategorin företag/organisation
Gästbloggare - Sandra Kiesel Lindberg, vinnare av Womentorpriset 2016 i kategorin företag/organisation
dec 12 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 28 2024 · Entreprenörskap, Konsult
nov 15 2024 · Konsult
nov 08 2024 · Konsult
nov 05 2024 · Konsult
okt 30 2024 · Konsult
okt 24 2024 · Konsult
okt 16 2024 · Konsult
okt 01 2024 · Konsult
sep 26 2024 · Konsult
sep 03 2024 · Konsult
aug 29 2024 · Konsult